Trutka na nornice
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trutka na nornice
Jerome, bzu ci u mnie dostatek, by nie powiedzieć nadmiar, nalewki z bzu jeszcze nigdy nie robiłam( czas najwyższy zacząć),trochę mnie zniechęciłeś tym smrodkiem,chociaż przypomniałam sobie że 2 lata temu w związku z nadmierną populacją nornic w moim warzywniku ,postanowiłam że w następnym roku coś muszę zrobić, coś -oznaczało obsadzenie naokoło warzywnika czosnku, teraz sobie uświadomiłam że faktycznie przez całe lato miałam spokój z nornicami,co prawda mocno go zaniedbałam i nie bardzo też zwracałam uwagę,bo miałam następny etap remontowy, ale teraz sobie to przypomniałam.Na ile pomógł czosnek, a na ile taki był po prostu rok to nie wiem.Ale poza nadmiernie rozrośniętymi krzaczorami pomidorów i chwastami po pas,wszystkie warzywka były super, a może nie mogły się przebić przez gąszcz korzeni chwastów, i poszły sobie do wypielęgnowanego ogródeczka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2015, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
@ Jerome
Bardzo mnie interesuje, jaki sposob znalazles na nornice... Przez jakis czas zameczal mnie kret rozwalajac mi trawnik regularnie i dosc wrednie... Zlapalem gnoja czatujac wieczorkiem z grabiami na tarasie i tymi tez grabiami przyprawilem go o elegancki przedzialek na jego czarnym zakichanym futerku... 2 dni pozniej zastalem trawnik zryty po wierzchu z kilkudziesiecioma dziurkami na 2.5 cm, korytarzami pod sama powierzchnia trawnika oraz kilkoma dziurami prowadzacymi w glab ziemi... zero kopcow czyli nie kret a raczej nornica... Jak sie pozbyc tej francy? Mam dostep do rynku polskiego i niemieckiego (Brandenburgia ) a moze Twoj sposob to jakies materialy dostepne tylko w NASA...?
Pozdrawiam
Piotrek
@ Jerome
Bardzo mnie interesuje, jaki sposob znalazles na nornice... Przez jakis czas zameczal mnie kret rozwalajac mi trawnik regularnie i dosc wrednie... Zlapalem gnoja czatujac wieczorkiem z grabiami na tarasie i tymi tez grabiami przyprawilem go o elegancki przedzialek na jego czarnym zakichanym futerku... 2 dni pozniej zastalem trawnik zryty po wierzchu z kilkudziesiecioma dziurkami na 2.5 cm, korytarzami pod sama powierzchnia trawnika oraz kilkoma dziurami prowadzacymi w glab ziemi... zero kopcow czyli nie kret a raczej nornica... Jak sie pozbyc tej francy? Mam dostep do rynku polskiego i niemieckiego (Brandenburgia ) a moze Twoj sposob to jakies materialy dostepne tylko w NASA...?
Pozdrawiam
Piotrek
Walczę z nornicami. Poległam na całej linii. Przez cały rok kupowałam różne trutki jedzeniowe, jakieś pasty, mam butelki hałasujące, odstraszacze dźwiękowe, lałam jakieś zapachowe płyny. Nic. Po prostu jest coraz gorzej. Kretów jakby mniej, ale nornice mają się świetnie. A załamanie przeżyłam w minionym tygodniu, gdy zobaczyłam na mojej działce ROD ogródek zryty CAŁKOWICIE, tak jakby ktoś go przekopał, cebulki porozrzucane, kwiatki poprzewracane, zryte dookoła chodnika, pod chodnikiem i generalnie wszędzie, gdzie się dało. Tyle pracy ... Jestem załamana i nie wiem już co robić.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też walczę od lat z nornicami. W momencie gdy jeszcze ziemia była zmarznięta, ustawiłam przy otworach wyjściowych pułapki na myszy z nasionami dyni. Udało się upolować 10 sztuk. Do tej pory żadne zabiegi nie przynosiły efektów. Nawet trzy koty sąsiadów były gryzoniom niestraszne. Pewnie leniwe futrzaki. Oczywiście są, pojawiają się tunele, ale zdecydowanie mniej. Przynajmniej ograniczyłam populację.
Może jeszcze spróbuję te zwykłe pułapki, ale musze z tym wysłać płeć męską. To znaczy - mogę ustawić, ale już nie sprawdzę. Chcę się pozbyć nornic, ale nie jestem w stanie oglądać ich śmierci.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arvenaa u mnie M zakłada pułapki. Obchodzę je z daleka.
Proszę o radykalny sposób na nornice. Nie mam do nich sił.Jerome pisze: ↑6 gru 2012, o 18:21 Nornice we wrzesniu majä jedzenia w bröd, wiec trutka malo je obchodzi. Najlepsze efekty mozna uzyskac wysypujäc ziarno na jesieni. Gryzonie gromadzä wtedy zapasy na zime, trutka znika blyskawicznie, ale nie jest ona zjadana na bierzäco, tylko gromadzona. Tak wiec slady zerowania nornic widac i widac je bedzie az do zimy.
W zimie jak przyjdä kopne sniegi i nie bardzo jest jak wylezc i ciezko cos do zarcia znalezc, nornice wyjadajä zapasy. Najlepiej dostarczone przez nas.
Zdarzylo mi sie rozkopac gniazdo nornic przy okazji kopania dolu. Granulatu bylo sporo, ale wyplesnialy, dlatego potem stosowalem na nornice zatrute ziarno, podobno nie plesnieje.
Sypac warto nawet w czasie pierwszych sniegöw, tylko faktycznie najlepiej nie dotykac golymi rekami naczyn w ktöre sypiemy, ani tym bardziej ziarna. Zapach co prawda zwietrzeje, ale przez dwa, trzy dni nornice bedä omijac taki pojemnik.
Z tym ze jeśli chodzi o myszy, to faktycznie z powodzeniem mozna eksterminowac te futrzaki trutkä, natomiast nornice po pewnym czasie i tak wröcä, zwlaszcza jeśli w poblizu masz pole lub park.
Jest jedna pewna, szybka i skuteczna metoda na nornice, z tym ze dosyc radykalna i niehumanitarna. Ale zabijanie za pomocä trutki w sumie tez humanitarne nie jest. Efektem jest smierc stworzonka. Ja nie stosuje teraz zadnych trutek, a nornic nie mam. Dwa razy do roku zrobie porzädek i mam spoköj.
jeśli jestes zainteresowany, moge podeslac na PW, bo tu na forum chyba ze dwa lata temu toczyla sie dyskusja na ten temat i wyzwano twörcöw metody od hitlerowcöw i pokasowano ich posty. A co bardziej delikatne panie niecenzuralne wyrazy wpisywaly po trzy razy
A ja i tak juz caly drze, bo przeciez nie mozna tu pisac o tym, co kojarzy sie ze smierciä ludzi lub zwierzät, ale bez ryzyka nie ma zabawy.
Przy dużej presji nornic jedyną metodą jest budowanie na granicach działek zapór ziemnych i siatek nad nimi. Wkopałem gres 30x30 i postawiłem niską siatkę. No i w miarę możliwości szpadel i (lub) zalewanie gniazd w bliskim sąsiedztwie działki, bo zawsze jakieś się przeciskają.
Stosowane świece, karbid, petardy, odstraszacze akustyczne działały do miesiąca. Granulat był pobierany przez nornice ze spodka w altance, ale przez kilka lat widziałem tylko kilka kołowatych. Więcej się utopiło we wkopanych kastrach z deszczówką.
Stosowane świece, karbid, petardy, odstraszacze akustyczne działały do miesiąca. Granulat był pobierany przez nornice ze spodka w altance, ale przez kilka lat widziałem tylko kilka kołowatych. Więcej się utopiło we wkopanych kastrach z deszczówką.