Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba

Post »

Niektórzy ludzie są też po prostu bardziej na nie wrażliwi. Mój szwagier miał lekkie problemy jelitowe po zjedzeniu tych owoców. Jako jedyny z rodziny. Szkoda, bo bardzo mu posmakowały.
Mundek Salata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2025, o 17:10

Post »

Dzień Dobry
U mnie w ogrodzie rosną asiminy od ok 25 lat. To są dwie odmiany jedna to zimmerman a druga nie pamiętam nazwy. Obydwie owocują bardzo ładnie i co roku. Odmiana zimmerman daje większe owoce i wcześniej dojrzewa ( w końcu września ).
Łącznie statystycznie dają ok 50kg owoców. Nie mam pojęcia co zapyla kwiaty ale jak widać coś je zapyla skutecznie. Nigdy nie było problemu z przemarzaniem sadzonek pomimo tego że od samego początku wysadzone były do gruntu. A mieszkam przy granicy z Ukrainą i klimat u nas jest znacznie bardziej kontynentalny niż w innych rejonach kraju. Od kilku lat w okolicy drzewek zaczęły wyrastać odrosty korzeniowe i ciekawy jestem kiedy zaczną kwitnąć i owocować. Młode odrosty mają optymalne warunki wzrostu ponieważ wyrastają w cieniu gałęzi starych drzewek. Stare mają wysokość ok 4,5-5 metrów wysokości i są dosyć rozłożyste. Z owoców pozyskuję nasiona i kiedy próbowałem je wysiewać to okazało się że ich siła wzrostu była na poziomie ok 40-50%. Owoce są pyszne ale mają jedną wadę. Nie nadają się do przechowywania ponieważ już po kilku dniach ( jeżeli są dojrzałe ) nie nadają się do jedzenia. Najlepiej smakują te zbierane z ziemi bo są już optymalnie dojrzałe. Nigdy nie przerywałem zawiązków i nie wiem czy takie działanie coś by zmieniło w owocowaniu.Wiem że do wysiewania potrzebne są bardzo wysokie doniczki ponieważ asimina ma bardzo długi i dosyć wrażliwy korzeń palowy i podejrzewam że niektórzy mają problemy ze swoimi sadzonkami właśnie z powodu uszkodzenia korzenia podczas sadzenia.
pozdrawiam wszystkich nawiedzonych sadowników ;:215
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam! Można powiedzieć, że jesteś takim trochę prekursorem uprawy Urodlinów w Polsce :) 50kg owoców brzmi już prawie jak ilość hurtowa. Pochwal się jak nawozisz swoje drzewa, to może nam też się uda osiągnąć taką "klęskę urodzaju" :) Obok jednego z moich też wyrósł odrost z podkładki. Ma już około metra wysokości, a przyrosty daje dużo większe niż owocująca odmiana. Miałem na nim zaszczepić coś innego, ale chyba zostawię go z ciekawości. A nuż wyjdzie z tego coś smacznego. Co do korzenia palowego to masz rację. W lipcu posadziłem dwie odmiany, a na jesieni musiałem zmienić im miejsce. Miałem nadzieję, że jeszcze nie zdążyły się rozrosnąć pod ziemią. Niestety korzenie poszły już głęboko w dół i mocno się uszkodziły podczas wykopywania. Rośliny na pewno to odchorują.
Pozdrawiam i oby do wiosny!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”