Ogórek kolczasty - kiwano
-
- 100p
- Posty: 109
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
Zazdroszczę. U mnie Kiwano jest bujny. Zagarnął cały płot. Niestety jak dotąd nie ma ani jednego kwiatka. I nie zapowiada się żeby pojawił sie choć jeden owoc.
pozdrawiam
Mirka
Mirka
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 444
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków Nowa Huta
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
Witam forumowiczów odświeżam ten wątek, bo w tym roku posadziłam kiwano po raz pierwszy.
Szukam po internecie informacji, kiedy zbierać owoce. Dałoby się to streścić tak, że kiedy nie są w pełni dojrzałe, cokolwiek to znaczy Czy chodzi o to, żeby były całkiem żółte, czy trochę żółte? Nie wiadomo.
Z waszych wpisów zrozumiałam, że to praktycznie nieistotne, bo i tak zbierasz je przed pierwszymi przymrozkami, nieważne jak wyglądają.
Ale w jaki sposób uzyskać najlepszy smak? Odpowiednią proporcję smaku słodkiego i kwaśnego? I o co chodzi z tymi twardymi nasionami? Że trzeba je wypluwać jak pestki granatu lub arbuza?
Niektórzy zachwycają się smakiem tego pomarańczowego, w pełni dojrzałego - inni psioczą, że jest mało soczysty, mdły i nijaki, a pestki zbyt twarde. Trudno mi zrozumieć, kiedy właściwie należy go jeść gdzieś czytałam, że ma być żółty z zielonym miąższem, ale niektórzy z was narzekali, że zbyt kwaśny. A ja lubię kwaśne owoce, odpowiada mi orzeźwiający smak ogórka i potrafię zjeść niedojrzałe kiwi... Chyba pójdę tym tropem.
Na razie mam czas, owoce zielone z białym, zdjęcia nie pokażę, bo fotosik się na mnie obraził i nic nie chce go do działania w telefonie przekonać. Pozdrawiam!
Szukam po internecie informacji, kiedy zbierać owoce. Dałoby się to streścić tak, że kiedy nie są w pełni dojrzałe, cokolwiek to znaczy Czy chodzi o to, żeby były całkiem żółte, czy trochę żółte? Nie wiadomo.
Z waszych wpisów zrozumiałam, że to praktycznie nieistotne, bo i tak zbierasz je przed pierwszymi przymrozkami, nieważne jak wyglądają.
Ale w jaki sposób uzyskać najlepszy smak? Odpowiednią proporcję smaku słodkiego i kwaśnego? I o co chodzi z tymi twardymi nasionami? Że trzeba je wypluwać jak pestki granatu lub arbuza?
Niektórzy zachwycają się smakiem tego pomarańczowego, w pełni dojrzałego - inni psioczą, że jest mało soczysty, mdły i nijaki, a pestki zbyt twarde. Trudno mi zrozumieć, kiedy właściwie należy go jeść gdzieś czytałam, że ma być żółty z zielonym miąższem, ale niektórzy z was narzekali, że zbyt kwaśny. A ja lubię kwaśne owoce, odpowiada mi orzeźwiający smak ogórka i potrafię zjeść niedojrzałe kiwi... Chyba pójdę tym tropem.
Na razie mam czas, owoce zielone z białym, zdjęcia nie pokażę, bo fotosik się na mnie obraził i nic nie chce go do działania w telefonie przekonać. Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Ilona
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 444
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków Nowa Huta
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
Jest tak piękny, że nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem tego smaku, to warto było. W przyszłym roku znowu zasadzę - jedno bo ogromna roślina wyrasta.
Mam nadzieję, że uda mi się w końcu dodać zdjęcie. Zebrałam zielone przed pierwszym przymrozkiem, zjadamy gdy zrobi się intensywnie pomarańczowe. Smaczne, przypomina ogórka, ale bardziej kwaskowy, owocowy smak. Orzeźwiający. Bardzo przyjemny. Może w Afryce ma te wszystkie aromaty owoców egzotycznych, o których piszą internetowi "ściemniacze", natomiast w naszych warunkach nie liczyłabym. Sama nie spodziewałam się rzekomych cudów, więc mi smakowało. Mężowi też. Jeśli przed zbiorem pestki były małe i miękkie, to smakuje dobrze. Jeśli się rozwinęły i dojrzały, to trzeba wypluwać jak z arbuza, bo są naprawdę twarde
Tak podsumuję doświadczenie własne z pierwszego zbioru.
Regulamin forum § 3.7 /K.
Mam nadzieję, że uda mi się w końcu dodać zdjęcie. Zebrałam zielone przed pierwszym przymrozkiem, zjadamy gdy zrobi się intensywnie pomarańczowe. Smaczne, przypomina ogórka, ale bardziej kwaskowy, owocowy smak. Orzeźwiający. Bardzo przyjemny. Może w Afryce ma te wszystkie aromaty owoców egzotycznych, o których piszą internetowi "ściemniacze", natomiast w naszych warunkach nie liczyłabym. Sama nie spodziewałam się rzekomych cudów, więc mi smakowało. Mężowi też. Jeśli przed zbiorem pestki były małe i miękkie, to smakuje dobrze. Jeśli się rozwinęły i dojrzały, to trzeba wypluwać jak z arbuza, bo są naprawdę twarde
Tak podsumuję doświadczenie własne z pierwszego zbioru.
Regulamin forum § 3.7 /K.
Pozdrawiam, Ilona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1037
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Słupsk
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
To ja się zapytam o termin wysiewu. Próbowałem 2 razy, ale mi nie wyszło za dobrze. Coś tam rosło, ale nic nie wyrosło ;)
pozdrawiam,
Tomek
Tomek