Papryka do gruntu. Część 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 9
Zamarzyła mi się uprawa doniczkowa papryki na parapecie okiennym . Zastanawiam się jaką odmianę wybrać .
Najniższa jaką uprawiałam była Roberta . Znacie inne paprykowe dwarfy ?
Mam nasiona papryczki Humik , ale nie wiem jak wysoka rośnie ?
Najniższa jaką uprawiałam była Roberta . Znacie inne paprykowe dwarfy ?
Mam nasiona papryczki Humik , ale nie wiem jak wysoka rośnie ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Osobiście nigdy nie siałem papryki z myślą o mieleniu jej, ze względu na mój chroniczny brak czasu i jeśli dodatkowo miałbym jakoś wymyślnie suszyć papryke i po drodze miałoby się coś z nią stać(spleśnieć itd), lub specjalnie kroić i suszyć w suszarce do grzybów po kilka razy partiami, to mi się w ogóle to nie kalkuluje.
A że w tym roku miałem dwa krzaki TML i ładnie były obsypane papryczkami, których praktycznie wcale nie zrywałem, to przed zapowiadanymi przymrozkami zebrałem wszystkie, wrzuciłem w koszyk wiklinowy i powiesiłem przy grzejniku. Papryczki z racji że są cieńkie i długie ładnie obeschły tylko kilka razy je zamieszałem i wkońcu zmieliłem. Tak, to nawet mógłbym się zabawić w przyszłości w większej liczbie krzaków.
Efekt nie jest rewelacyjny, bo jak wspomniałem były tylko dwa krzaki(choć jak na taką ilość roślin, to i tak wyszło tego sporo ale mieliłem całe papryczki bez żadnego dłubania tylko zielone odciąłem) to w efekcie końcowym jestem zadowolony i zapewne powtórze to w roku kolejnym, choć jeszcze nie wiem na jaką skale, bo miejsce się tylko kurczy, a nie rozszerza.
.
A że w tym roku miałem dwa krzaki TML i ładnie były obsypane papryczkami, których praktycznie wcale nie zrywałem, to przed zapowiadanymi przymrozkami zebrałem wszystkie, wrzuciłem w koszyk wiklinowy i powiesiłem przy grzejniku. Papryczki z racji że są cieńkie i długie ładnie obeschły tylko kilka razy je zamieszałem i wkońcu zmieliłem. Tak, to nawet mógłbym się zabawić w przyszłości w większej liczbie krzaków.
Efekt nie jest rewelacyjny, bo jak wspomniałem były tylko dwa krzaki(choć jak na taką ilość roślin, to i tak wyszło tego sporo ale mieliłem całe papryczki bez żadnego dłubania tylko zielone odciąłem) to w efekcie końcowym jestem zadowolony i zapewne powtórze to w roku kolejnym, choć jeszcze nie wiem na jaką skale, bo miejsce się tylko kurczy, a nie rozszerza.
.
-
Paprykę suszę na powietrzu kiedy jeszcze jest dobre słońce a jesienią na kaloryferach .
Miołę tyle ile jest mi potrzebne na bieżące korzystanie , reszta czeka na swój czas . Do gulaszu , rosołu , podłoże czy przetworów
wkruszam bez mielenia .
Miołę tyle ile jest mi potrzebne na bieżące korzystanie , reszta czeka na swój czas . Do gulaszu , rosołu , podłoże czy przetworów
wkruszam bez mielenia .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulab Oda jest małym zwartym krzakiem. Gdyby tylko łatwiej kiełkowała....
-
Kamil , dzięki . Sprawdzę czy mam nasiona .
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Hamik u mnie jest niewysoki. Co najwyżej śreniowczesny.
Jak posadzisz w niezawielkiej doniczce, np. w P15 to dodatkowo ograniczysz wzrost.
Z tym że wtedy owocowanie raczej symboliczne ale wcześniejsze niż w gruncie.
Wujek Google, po wpisaniu "papryka słodka doniczkowa" sugeruje odmianę Poupila.
Mnie w sumie też przyszła do głowy jako pierwsza, kiedyś miałem ale nie pamiętam szczegółów.
Jak posadzisz w niezawielkiej doniczce, np. w P15 to dodatkowo ograniczysz wzrost.
Z tym że wtedy owocowanie raczej symboliczne ale wcześniejsze niż w gruncie.
Wujek Google, po wpisaniu "papryka słodka doniczkowa" sugeruje odmianę Poupila.
Mnie w sumie też przyszła do głowy jako pierwsza, kiedyś miałem ale nie pamiętam szczegółów.
Pozdrawiam,
J
J
-
Dzięki , Odę już namoczyłam . Hamik też wysieję . Zależy mi jednak , żeby owocowanie było konkretne a nie
symboliczne . Poupily nie uprawiałam , myślałam że to ostra papryka .
Mam glinkę ogrodniczą , gdzieś czytałam że podłoże gliniaste sprzyja obfitemu owocowaniu .
symboliczne . Poupily nie uprawiałam , myślałam że to ostra papryka .
Mam glinkę ogrodniczą , gdzieś czytałam że podłoże gliniaste sprzyja obfitemu owocowaniu .
-
W tym roku udało mi się dochować odę do dojrzałości, mam nadzieję, że nasiona z tej dojrzałej, będą chętniej kiełkować.
-
Kamil , nie strasz . Nasiona , które namoczyłam , mam od Ciebie .
-
Robiłem próbę kiełkowania nasion w zeszłym roku z papryki którą zerwałem u siebie. Kiełkowały, ale później już było gorzej, w tym roku pozbierałem nasiona z dojrzałej ale nie robiłem próby kiełkowania.
-
Dam znać jak u mnie wypadnie kiełkowanie Ody .