Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2024, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Miałam dokładnie tej samej firmy nasiona dyni piżmowej i bardzo fajnie obrodziła a wysiałam może 1/ 3 paczki. Zawiązywała owoce dopóki jej nie wyrwałam. Także polecam.
Butternut (małe) z nasion pozyskanych z dyni zakupionej w sklepie miałam 2 lata temu. Na jednym krzaku było po 3-4 dynie. Te dynie długo się przechowują i są poręczne, takie na jeden raz. Dlatego powtórzę.
Na następny sezon zaopatrzyłam się w nasiona odmian Shishigitani i Tetsakabuto F1. Marzy mi się też biała dynia, rozważam pomiędzy Luminą i Białym dzikiem.
Mam też od dobrej duszyczki Amoro, zobaczymy, czy da radę na polskiej Syberii
Na następny sezon zaopatrzyłam się w nasiona odmian Shishigitani i Tetsakabuto F1. Marzy mi się też biała dynia, rozważam pomiędzy Luminą i Białym dzikiem.
Mam też od dobrej duszyczki Amoro, zobaczymy, czy da radę na polskiej Syberii
Anna
Ewelina202 Bardzo dziękuję za porównanie, zamówiłam obie białe. Jakbym upierała się przy jednej odmianie, wybrałabym Luminę, ponieważ dużo dyni u mnie idzie na zupy. I nie ukrywam, że bardzo lubię dynie za ich kolor, jesienią są piękną ozdobą.
Zobaczyłam w internecie ciekawy pomysł, z palików zrobiony wigwam, po którym poprowadzone dynie z tych małych. W środku wigwamu było siedzisko i kryjówka dla dziecka .
Zobaczyłam w internecie ciekawy pomysł, z palików zrobiony wigwam, po którym poprowadzone dynie z tych małych. W środku wigwamu było siedzisko i kryjówka dla dziecka .
Anna
Jak Wam się przechowują dynie, jakie macie plany na nowy sezon
Dynia Vanity przechowuje się bardzo dobrze, do tej pory zepsuła mi się 1 sztuka. Miąższ jest bardzo słodki, chyba aż za bardzo jeśli chodzi o nasze preferencje
Na pewno powtórzę dynię makaronową Vegetable Spaghetti, bardzo dobra do przechowania, makaron gruby i świetnej jakości, neutralny w smaku, coś jak makaron ryżowy, przyjmie każdą wersję kulinarną
Dynia Vanity przechowuje się bardzo dobrze, do tej pory zepsuła mi się 1 sztuka. Miąższ jest bardzo słodki, chyba aż za bardzo jeśli chodzi o nasze preferencje
Na pewno powtórzę dynię makaronową Vegetable Spaghetti, bardzo dobra do przechowania, makaron gruby i świetnej jakości, neutralny w smaku, coś jak makaron ryżowy, przyjmie każdą wersję kulinarną
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku dynie u mnie przechowują się gorzej niż zazwyczaj. Właśnie przed chwilą ostatnie trafiły do piekarnika.
W nadchodzącym sezonie będę uprawiał tylko dwie odmiany, Amoro F1 i Solor F1. Ta druga powinna dobrze się przechowywać.
W nadchodzącym sezonie będę uprawiał tylko dwie odmiany, Amoro F1 i Solor F1. Ta druga powinna dobrze się przechowywać.
Pozdrawiam, Jacek
Zauważyłam, że większość odmian F1 ma krótszy okres przechowywania niż zwykła Hokkaido. Na pewno są też odmiany typowo do przechowywania tylko znowu nie są krzaczaste i tak w kółko, nie ma ideału
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Niestety, Amoro długo nie poleży, ale cenie ją za pokrój i plenność.
Zwykłe Hokkaido dobrze się przechowuje, ale rozłazi się okrutnie.
Solor podobno jest do długiego przechowywania, liczę że mniejszy urośnie.
Zwykłe Hokkaido dobrze się przechowuje, ale rozłazi się okrutnie.
Solor podobno jest do długiego przechowywania, liczę że mniejszy urośnie.
Pozdrawiam, Jacek
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
U mnie Muskat prowansalski poszedł w grudniu, bo zaczął dostawać malutkich plamek. Hokkaido i Butternut jeszcze mam, choć też trochę się psują i trochę wyrzucam. Ogólnie te 3 odmiany zostają ze mną.
Zamiast części dyń zamierzam wysiać arbuzy i melony
Mam wrażenie, że wszystkie dynie z czasem robią się za słodkie.
Zamiast części dyń zamierzam wysiać arbuzy i melony
Mam wrażenie, że wszystkie dynie z czasem robią się za słodkie.