Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
Jakie porzeczki są najsłodsze ? czerwone , białe czy różowe?
Najlepiej lubię czarne porzeczki , ale dosadziła bym którą z tych właśnie , najsłodszych ...
Polecicie odmiany ?
Najlepiej lubię czarne porzeczki , ale dosadziła bym którą z tych właśnie , najsłodszych ...
Polecicie odmiany ?
Nazwy nie powiem , ale z kilkunastu krzaków łącznie które mamy na dwóch działkach to biała która rośnie w półcieniu jest najsłodsza i jest słodsza od innych rosnących też w słońcu. Ja najchętniej sięgam po czerwoną prosto z krzaczka. Biała ma u nas najmniejsze owoce.
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z białych warto kupić Blankę, nowsza czeska odmiana, raczej słodka. Podobno podobna i równie dobra Victoria (nie mam).
Smakuje mi też Dlugogronowa, stara sprawdzona, lecz że szkółki sprzedają co popadnie pod dowolną nazwą jest ryzyko, gdyż popularna była u nas Wersalska Biała i Biała z Juteborg, kwaśne.
Bezpieczniej kupować nowsze odmiany, jest szansa że wiedzą co mnożą...
Z różowych deserową jest Ulubiena Lwowa, tu głowy nie daję bo wprawdzie mam jakąś, dobrą, ale kupiona jako inna, czerwona odmiana Tradycyjne różowe to inny typ smaku, warto spróbować.
Z czerwonych nowszy Rolan jest smaczny, choć niezbyt plenny bo mniej zawiązuje na pędzie. Do ogródka gdzie będzie na żyznym i przycinany, dając silne pędy, będzie dobry. Acz krzak wiekszy. Też znalazłby może smaczniejszą wśród starszych odmian, lecz ich nazwy od dawna mi się mylą...
Smakuje mi też Dlugogronowa, stara sprawdzona, lecz że szkółki sprzedają co popadnie pod dowolną nazwą jest ryzyko, gdyż popularna była u nas Wersalska Biała i Biała z Juteborg, kwaśne.
Bezpieczniej kupować nowsze odmiany, jest szansa że wiedzą co mnożą...
Z różowych deserową jest Ulubiena Lwowa, tu głowy nie daję bo wprawdzie mam jakąś, dobrą, ale kupiona jako inna, czerwona odmiana Tradycyjne różowe to inny typ smaku, warto spróbować.
Z czerwonych nowszy Rolan jest smaczny, choć niezbyt plenny bo mniej zawiązuje na pędzie. Do ogródka gdzie będzie na żyznym i przycinany, dając silne pędy, będzie dobry. Acz krzak wiekszy. Też znalazłby może smaczniejszą wśród starszych odmian, lecz ich nazwy od dawna mi się mylą...
Ut sementem fecĕris, ita metes.
U mnie jakoś tak bywa, że białe są mniej chętnie jedzone przez dorosłych i dzieci. Oprócz wymienionych odmian jest jeszcze ukraińska 'umka', rośnie dosyć silnie, w smaku ok. Wśród czerwonych słodsza miała być 'susette', ale mam mieszane doznania smakowe: na początku owoce są lekko kwaskowate i smak jest dobry, ale jak dłużej powiszą na krzaku, to smak może i słodszy, ale jakiś taki mdły i mi wtedy już nie smakują. Po takich doświadczeniach dochodzę do wniosku, że porzeczki czerwone powinny być choć trochę kwaśne, bo wtedy są smaczne. I zamiast szukać czegoś słodkiego, lepiej poszukać porzeczek owocujących w różnych terminach, by świeży owoc był dłużej dostępny.
Roman
Biała Wersalska jest kwaśna? Bo o ile w przypadku Białej z Juterbog wydają się przebijać informacje, że do najsłodszych odmian białej porzeczki ona nie należy, to już przy Białej Wersalskiej odnioszę wrażenie, że na ogół reklamuje się ją właśnie jako dość słodką odmianę z wysoką zawartością ekstraktu, ale za to wymagającą co do gleby.
Sama mam właśnie Białą z Juterbog i rozważałam dokupienie jeszcze jakiejś słodszej (gdzie Biała Wersalska byłaby jedną z opcji).
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Wersalska smaczniejszą jest od Juteborg lecz nadal kwaskowa, poza tym w praktyce mniej płodna bo i wymagania co do gleby(potrzebna mocna, uwilgocona) i wrażliwa na choroby, bodaj opadzine, toteż Biała z Juteborg wyparła ją z produkcji.
A to i tak już dawne dzieje
Lepiej wziąć coś z nowszych.
A to i tak już dawne dzieje
Lepiej wziąć coś z nowszych.
Ut sementem fecĕris, ita metes.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
I ja mam Białą z Juterbog (odmiana przeznaczona na wina, wszak Juterbog to jedno z miejsc związanych z uprawą winorośli w Brandenburgii od stuleci, ale o tym może innym razem), ale chciałbym dosadzić Białą Wersalską. Proszę, podajcie adresy szkółek, gdzie ją kupię.