Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
A jak oceniacie smakowo Swietłanę 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Czy miał już ktoś owoce na Shan, Matador, Big Red i Pancharevo
To nowości i mało o nich wiadomo albo wcale. Czy są smaczne 

Wydaje mi się ,że im Dereń czarniejszy tym bardziej słodki-na zdjęciach Matador wygląda jak węgiel,czyli powinien być smaczny. Władimirskiego za to nie polecę-mam co prawda tylko dwa jego oczka,z kilkoma pąkami na przyszły rok -jednak w smaku ''szału nie ma''. Śmieszny był u mnie ten Władimirskij przed dojrzałością ,bo biało-czerwony. Było pytanie o Swietlanę,mam ją ,jak i Switelaczoka ,było po kilka owoców,jednak albo ptaki albo mrówki zjadły. Nie posmakowałem. Byłem bardzo zajęty walką o Swietlanę,bo zaatakował ją jakiś grzyb lub bakterie-pryskałem różnymi preparatami,tę Swietlanę(bo ją sam wyhodowałem) i jestem umiarkowanie dobrej myśli-no ale niestety nie skosztowałem-słyszałem ,że nie jest zła.
-
- 50p
- Od: 6 wrz 2021, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te żólte owoce byly jakieś suche i cierpkie dlatego pytam czy może ktoś inny ma którąś ze wspomnianych odmian i powie, że one wcale tak źle nie smakują. Sucho było i gorąco, a do tego nornice ryły w korzeniach. To pierwsze owocowanie, może dlatego wyszły jak wyszły.
Czerwone mają antycyjany.Antyoksydanty.Np Raciborski to jedyny Dereń u którego stwierdzono obecność kwasu loganowego,czyli ma działanie przeciwzapalne,a ogniska zapalne tworzą się non stop w dorosłych organizmach,i nie tylko. Ma też działanie przeciwmiażdżycowe. Rosjanie powiadają ,że tam gdzie rośnie Dereń,
lekarz to miejsce omija szerokim łukiem.Najzdrowsze są czerwone,choć zapewne i żółtym cos można przypisać,z pewnościa smak i szybkie dojrzewanie.
lekarz to miejsce omija szerokim łukiem.Najzdrowsze są czerwone,choć zapewne i żółtym cos można przypisać,z pewnościa smak i szybkie dojrzewanie.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Należy dodać, że niestety niektórzy ludzie są uczuleni na derenia. Trafiało niestety na moją mamę i musiałem przez to wyciąć swój krzew. Jest uczulona na całą roślinę. Wystarczyło, żeby się o niego delikatnie otarła przechodząc obok i dostawała wysypki. Rósł w takim miejscu, że przy pracach ogrodowych nie dało się uniknąć kontaktu z nim. Szkoda, bo był smaczny.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Wielka szkoda.
A ja się tak wkręciłam w derenie, że przeczytałam cały wątek - od I części, od 2006 roku.
Wiele mi się wyjaśniło.
Doczytałam, że była kilka lat temu spora partia Słowianina rozmnożona in vitro, która nie powtarzała cech odmiany. I poszła na handel... Dopiero po kilku latach okazało się, że to bubel
Wygląda na to, że mogę mieć właśnie tą kulawą partię. Mam 3 takie krzewy na RODos. Porównanie owoców z siewką odmiany Macrocarpa mogłam zrobić dopiero w tym roku. Chyba wykopię 2 kulawe Słowianiny i wywiozę na wieś, bo tam mam miejsce.
A ja się tak wkręciłam w derenie, że przeczytałam cały wątek - od I części, od 2006 roku.

Doczytałam, że była kilka lat temu spora partia Słowianina rozmnożona in vitro, która nie powtarzała cech odmiany. I poszła na handel... Dopiero po kilku latach okazało się, że to bubel

Wygląda na to, że mogę mieć właśnie tą kulawą partię. Mam 3 takie krzewy na RODos. Porównanie owoców z siewką odmiany Macrocarpa mogłam zrobić dopiero w tym roku. Chyba wykopię 2 kulawe Słowianiny i wywiozę na wieś, bo tam mam miejsce.
Pani Małgorzato,gdy przesadzi się Derenia to on na nowym miejscu się dwa lata ''zbiera'',czyli aklimatyzuje. Przemyśłałbym to,
bo rzeczywiście te owoce są wielkości takich z moich siewek. Jest jeszcze inna możliwość ,zdobyć gałązki Derenia odmianowego,i 1 sierpnia
zaokulizować oczka. Amatorom jest to bardzo ciężko uzysakać,i skoro mnie się przyjęło 10 % ,
tzn ,że powinno się na dwóch tych Dereniach zaokulizowac po 10 oczek. Na grubych pieńkach ,tak z 40 cm od ziemi,
na odchodzących od głównego pnia ale takich fi około 1 lub 2 cm. Można na przewodniku,spróbować.
bo rzeczywiście te owoce są wielkości takich z moich siewek. Jest jeszcze inna możliwość ,zdobyć gałązki Derenia odmianowego,i 1 sierpnia
zaokulizować oczka. Amatorom jest to bardzo ciężko uzysakać,i skoro mnie się przyjęło 10 % ,
tzn ,że powinno się na dwóch tych Dereniach zaokulizowac po 10 oczek. Na grubych pieńkach ,tak z 40 cm od ziemi,
na odchodzących od głównego pnia ale takich fi około 1 lub 2 cm. Można na przewodniku,spróbować.
- kuneg
Wiem, że po przesadzeniu dereń długo się zbiera na nowym miejscu. Lepsze to, niż kompost
Zawadzają mi lekko te krzewy na RODos, bo mam 3 identyczne buble. Wystarczy, że zostanie jeden bubel - najładniejszy.
Gdyby miały duże owoce, to co innego. Za to z dużymi owocami zostaje na RODos siewka Macrocarpy.
A odmianowe, to ja przecież już sobie kupiłam i nawet już je posadziłam na wsi, i nawet mają już pąki kwiatostanowe

Dołki zostały wykopane tak ok. 0,6x0,6 m. Do dołków na dno poszło wapno hydratyzowane i przemieszane z piachem z dna dołka, potem ziemia z warzywnika zwapnowana wapnem magnezowym węglanowym, potem sadzonki i po wierzchu skorupy od jajek częściowo przemieszane z wierzchu z glebą.

Edit:
No nie mogę... jako dereń jadalny pokazane są owoce berberysu!
Odmiana Macrocarpa:
§ 4.8 regulaminu/K
Zdjęcia do odmiany Szafer są identyczne
A w treści "materiał szkółkarski najwyższej jakości". Kolejny nieuczciwy sprzedawca: od ogrody2018
Ten sprzedawca ma więcej takich "kwiatków". Winorośl Seneca ma u niego ciemne owoce, a Canadice granatowe i wiele innych

A odmianowe, to ja przecież już sobie kupiłam i nawet już je posadziłam na wsi, i nawet mają już pąki kwiatostanowe

Dołki zostały wykopane tak ok. 0,6x0,6 m. Do dołków na dno poszło wapno hydratyzowane i przemieszane z piachem z dna dołka, potem ziemia z warzywnika zwapnowana wapnem magnezowym węglanowym, potem sadzonki i po wierzchu skorupy od jajek częściowo przemieszane z wierzchu z glebą.

Edit:
No nie mogę... jako dereń jadalny pokazane są owoce berberysu!

§ 4.8 regulaminu/K
Zdjęcia do odmiany Szafer są identyczne

A w treści "materiał szkółkarski najwyższej jakości". Kolejny nieuczciwy sprzedawca: od ogrody2018
Ten sprzedawca ma więcej takich "kwiatków". Winorośl Seneca ma u niego ciemne owoce, a Canadice granatowe i wiele innych

-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Wysyłka Sakryszew - i wszystko jasne.
Pozdrawiam,
J
J
Ja bym tych Słowianinów zaszczepił. Normalnie Słowianin-owoc-waży 3 g.Nie sądzę aby Macrocarpa była trzy razy cięższa,bo tak to wygląda na zdjęciu. Wg mnie to raczej klony siewek,bo domyślam ,że szybko weszły w owocowanie?(Nawet po przesadzeniu ''na wieś',bym je zaokulizował').
- kuneg
Bruce Lee, wcale szybko w owocowanie nie weszły te buble. Na pierwsze kwiaty czekałam z 5-6 lat. 3 lata mam pojedyncze owoce, ale na 3 krzewy tych Nibysłowianinów, to przez te 3 lata nawet na nalewkę owoców bym nie uzbierała łącznie i wątpię, żeby miały wagę po 3g. Na moje oko mają najwyżej po 1,5-2g. Nie bez powodu piszę o nich "BUBEL"
Domyśliłam się już, że one odmianowe raczej nie są. Na RODos zostaje 1 krzew do zapylania siewki Macrocarpy i koniec. Potem się pomyśli nad przeszczepianiem - nie uciekną przecież.
viewtopic.php?t=19379

viewtopic.php?t=19379
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
. To, że szkółka jest zarejestrowana w PIORIN i wystawia paszporty nie daje żadnej gwarancji odmianowej a czasami nawet gatunkowej
.
Obowiązek paszportowania dołożył tylko pracy biurowej, zwłaszcza dla szkółek internetowych i sprzedających dużo gatunków. PIORIN nie sprawdza tożsamości odmianowej u producentów!!!! Ewentualnie choroby a głównie poprawność papierków!!!
Jak ktoś chce kupić dobre odmiany to raczej w okolicy 50 zł w detalu. Najlepiej u polecanych sprzedawców. Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów.
Co do Słowianina to pojawił się kiedyś Słowianin robiony metodą In-vitro i nawet takiego sobie kupiłem na próbę. Zaowocował dopiero po kilku latach, kwiatków ledwo parę sztuk nawet po ok. 6-7 latach. A owoce jak u dzikiego. Coś go hormony zmieniły. Dlatego duży producent sadzonek In-vitro spod Krakowa wycofał się z produkcji derenia tą metodą. Na O...x pojawiła się oferta super tanich sadzonek również z In-vitro. Pewnie będzie z nimi jak ze Słowianinem.

Obowiązek paszportowania dołożył tylko pracy biurowej, zwłaszcza dla szkółek internetowych i sprzedających dużo gatunków. PIORIN nie sprawdza tożsamości odmianowej u producentów!!!! Ewentualnie choroby a głównie poprawność papierków!!!
Jak ktoś chce kupić dobre odmiany to raczej w okolicy 50 zł w detalu. Najlepiej u polecanych sprzedawców. Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów.
Co do Słowianina to pojawił się kiedyś Słowianin robiony metodą In-vitro i nawet takiego sobie kupiłem na próbę. Zaowocował dopiero po kilku latach, kwiatków ledwo parę sztuk nawet po ok. 6-7 latach. A owoce jak u dzikiego. Coś go hormony zmieniły. Dlatego duży producent sadzonek In-vitro spod Krakowa wycofał się z produkcji derenia tą metodą. Na O...x pojawiła się oferta super tanich sadzonek również z In-vitro. Pewnie będzie z nimi jak ze Słowianinem.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Z tego co się orientuję są wątki, gdzie można wstawiać nazwy firm - nie wiem czy linki można

Np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=60172
Widzę, że tam jest dużo linków, czyli raczej można.
Pozdrawiam Irek
-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Dereni z in vitro (Popowicz-Kusibab) mam nawet ze cztery czy pięć odmian (bolestraszyckich), taniutkie były, tak na wysadzenie do lasku.
Pięć lat, a może więcej, i jeszcze nie kwitły, słabiej rosną niż szczepione; choć gorsze warunki niż w sadzie mogą być też przyczyną to widać że guzik one warte...

Pięć lat, a może więcej, i jeszcze nie kwitły, słabiej rosną niż szczepione; choć gorsze warunki niż w sadzie mogą być też przyczyną to widać że guzik one warte...

Ut sementem fecĕris, ita metes.