Szpaler z iglaków. Szybko bez względu na koszty

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
LubieLas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 gru 2024, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szpaler z iglaków. Szybko bez względu na koszty

Post »

Chcę się odgrodzić od sąsiadów. Tylko iglak i nie tuja. docelowo to mają być drzewa po 15m lub wyższe. Z jednej strony mam taki szpalerek świerków i to wygląda wspaniale. Sąsiada nie widzę.
Ma być szybko. Za 5 lat ma być gęsta ściana o wysokości minimum 10 metrów. Czytam o świerku serbskim ale co artykuł to inne przyrosty, raz 30cm raz i 2 metry na rok. Ciężko coś wywnioskować.
Jestem w stanie kupić już odchowane drzewa, nawet 5m albo i więcej. Byleby jak najszybciej się to przyjęło i rozrosło. Długość szpaleru to 35 metrów. Mój budżet do 50.000 pln wliczając koparkę, transport i nasadzenia. Oczywiście im mniej tym lepiej...zawsze jest jakaś optymalna opłacalność.
Jakie drzewka wybrać i jakiej wielkości?
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Re: Szpaler z iglaków. Szybko bez względu na koszty

Post »

10 metrów w 5 lat, niestety ale prawdopodobnie nie da się. Nawet jak zasadzimy 5 metrowe drzewa, to one po posadzeniu przez kilka lat będą najpierw się ukorzeniać i z tego wzgledu wzrost na wysokość będzie wolniejszy. Na wysoki żywopłot gatunek do wyboru zależy od tego co się komu podoba i powinien być dobrany do danych warunków glebowych: może to być jakiś świerk, jodła, daglezja, albo z tujopodobnych np. forma drzewiasta cyprysika lawsona, mamutowiec lub jakiś cyprysowiec, czy cyprys nutkajski. Modrzewie też będa dobre, ale one zrzucają igły. Takie drzewa rosnące w żywopłocie nie zatrzymają się na 15 m, po 20-40 latach raczej to będzie 20-25 m, albo i wyżej.
Roman
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaka gleba i wystawa słoneczna - wschód zachód?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świerk serbski rośnie dość szybko (ale nie 10 m w 5 lat), jeśli ma odpowiednio wilgotne podłoże. Mam 40 m szpaler od strony sąsiada. Drzewka sadziłam w 2017 roku trzydziestocentymetrowe, teraz mają po 3 m i więcej. Początkowo rosły szybciej, jednak sąsiad posadził od swojej strony brzozy i tuje, konkurencja o wodę spowodowała spadek tempa ich wzrostu. Serby mają dwa przyrosty w roku. Najpierw idą wszerz, za drugim razem do góry. Jeden jest znacznie wyższy, sadziłam go pod koniec 2016 roku - był choinką świąteczną, miał wówczas jakiś 120 cm, teraz około 6 metrów. Odradzam sadzenie dużych świerków serbskich- odchorowują dość długo taki zabieg, niektóre wręcz zamierają.

Innym szybko rosnącym iglakiem jest cyprysowiec leylanda. Nie ma wygórowanych wymagań a zasuwa w górę aż miło. Można go ciąć jak tuję. Mój rośnie w cieniu i nie widać, aby miało to na niego niekorzystny wpływ.
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”