Woskownica/Hoja - problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Woskownica/Hoja - problemy w uprawie
Te są ok. Sprawdź tylko czy nie ma przędziorków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok, bardzo dziękuję za pomoc
Dzień dobry,
Mam problem z jeszcze jedną Hoyą
Niedawno kupiona sadzonka, stoi na parapecie okna zachodniego, wsadzona do luźnej mieszanki, podlewana mniej więcej raz na tydzień. Załączam zdjęcia:
https://i.postimg.cc/zvxSdGYR/IMG-20240 ... 058225.jpg
https://i.postimg.cc/90mYtqKh/IMG-20240 ... 124545.jpg
Będę wdzięczna za pomoc
Mam problem z jeszcze jedną Hoyą
Niedawno kupiona sadzonka, stoi na parapecie okna zachodniego, wsadzona do luźnej mieszanki, podlewana mniej więcej raz na tydzień. Załączam zdjęcia:
https://i.postimg.cc/zvxSdGYR/IMG-20240 ... 058225.jpg
https://i.postimg.cc/90mYtqKh/IMG-20240 ... 124545.jpg
Będę wdzięczna za pomoc
- norbert76
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oglądałam to przez szkło powiększające i w sumie ciężko powiedzieć... nawet w powiększeniu wygląda jak proszek, ale może lupa za słaba.
- norbert76
Najlepiej wyczyść dokładnie liście i zobacz za jakiś czas czy coś się później pojawi.
U Hoi zdarza się, że pojawiają się takie suche plamy.
U Hoi zdarza się, że pojawiają się takie suche plamy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jesteś pewien, Norbert, że przędziorki w ogóle są w stanie zaatakować hoję – nie darmo zwaną również woskownicą – z jej skórzastymi, grubymi, twardymi, nawoskowanymi liśćmi? Bo doświadczenie (polegające m.in. na tym, że wilec Ipomoea albivenia, który ciągle przędziorki łapie, stoi tuż obok H. lobbii i nieopodal H. carnosa, które nie złapały ani razu) mówi mi co innego…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- norbert76
Tak się składa, że nie masz racji. Hoje mogą być zaatakowane przez przędziorki.
Tutaj zrzut ze strony, to której autorka to chyba jedna z największych specjalistów od tych roślin w Polsce.
A to, że u Ciebie stoi Hoja bez przędziorków, nie oznacza że u kogoś innego tak nie musi być...
Poza tym napisałem to w formie pytania, nie że stwierdziłem na 100%, nie widzisz różnicy?
Tutaj zrzut ze strony, to której autorka to chyba jedna z największych specjalistów od tych roślin w Polsce.
A to, że u Ciebie stoi Hoja bez przędziorków, nie oznacza że u kogoś innego tak nie musi być...
Poza tym napisałem to w formie pytania, nie że stwierdziłem na 100%, nie widzisz różnicy?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2024, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Czy ktoś mógłby mi doradzić z tym poniższym problemem. Wszystko było super, roślinka nie była przelewana ani nie jest bardzo eksponowana na słońce. Aż kilka tygodni temu się zaczęło i postępuje
Nie mam pomysłu jak i co zrobić.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i poradę
Pozdrawiam
Czy ktoś mógłby mi doradzić z tym poniższym problemem. Wszystko było super, roślinka nie była przelewana ani nie jest bardzo eksponowana na słońce. Aż kilka tygodni temu się zaczęło i postępuje
Nie mam pomysłu jak i co zrobić.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i poradę
Pozdrawiam
- norbert76
W czym rośnie, stanowisko - w jakiej odległości stoi od okna, jak często dokładnie podlewasz i sprawdź stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cześć, z moją Hoją dzieje się coś strasznego. Zaczęło się chyba w okolicach lata od pojedynczych liści na pędach, a teraz wygląda tak... Stanowisko PN/WSCH, podlewana średnio raz na tydzień. Traktowana jest identycznie jak Hoja, która stoi poniżej i z którą nic się nie dzieje...
Pomóżcie.
https://i.postimg.cc/MTSLtJK9/f79de0c4- ... ff9a58.jpg
Pomóżcie.
https://i.postimg.cc/MTSLtJK9/f79de0c4- ... ff9a58.jpg
- norbert76
Ewidentnie przelana. Zdecydowanie za często podlewasz. Hoję traktujemy w okresie jesienno zimowym w zasadzie prawie jak sukulenty, podlewamy wtedy kiedy przeschnie większość podłoża. Podobnie podchodzi się z podlewaniem nawet w okresie wiosna lato. Lepiej nieco przesuszyć podłoże niż podlać zbyt częściej.
Nie patrz na inne egzemplarze, bo każda roślina może inaczej reagować na warunki uprawy.
W czym rośnie?
Wyciągnij roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Może być też tak, że bryła korzeniowa jest już przerośnięta.
Nie patrz na inne egzemplarze, bo każda roślina może inaczej reagować na warunki uprawy.
W czym rośnie?
Wyciągnij roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Może być też tak, że bryła korzeniowa jest już przerośnięta.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta