Poplon i przedplon pod warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Poplon i przedplon pod warzywniak

Post »

Na zielony nawóz nadaje się łubin jednoroczny, czyli żółty lub niebieski (wąskolistny). Łubin żółty wymaga gleby piaszczystej o odczynie kwaśnym (choć poradzi sobie też przy obojętnym). Łubin niebieski - piaszczysto-gliniastej i nie ma wymagań co do jej kwasowości (ale obydwa nie lubią obecności wapnia w podłożu)
Za: https://muratordom.pl/ogrod/porady-ogro ... -ynTG.html
Łubin żółty i wąskolistny najlepiej udają się na glebach przepuszczalnych klasy IV i V (na VI wyłącznie na zieloną masę), najczęściej o pH lekko kwaśnym (łubin żółty) do obojętnego (pozostałe dwa gatunki). Niewskazane są gleby zlewne, podmokłe, o dużej zawartości próchnicy. Nieco lepsze gleby – klasy IV – należy przeznaczyć pod łubin biały (...)

System korzeniowy łubinu w zależności od przepuszczalności gleby może sięgać nawet do 240 cm. Grube (1–2 cm u nasady) palowe korzenie wpływają na glebę strukturotwórczo, przyczyniając się do zgruźlania cząsteczek glebowych i poprawy warunków tlenowych dla rozwoju pożądanych w glebie bakterii brodawkowych. W kanałach powstałych po obumarciu korzeni i w przestrzeniach między gruzełkami gleby łatwo rozwijają się korzenie roślin następczych. Głęboki system korzeniowy łubinu pobiera z głębszych warstw profilu glebowego wypłukane związki wapnia, fosforu i potasu, przemieszczając je poprzez resztki pożniwne do płytszych warstw gleby. W ten sposób stają się one osiągalne dla roślin uprawianych po strączkowych.
(...)
Za: https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... ,8351.html

Bez glebogryzarki przed wysiewem roślin na nawóz zielony, to ja to jednak słabo widzę. Nie myśl, że masa zielona jest nieistotna dla przyszłego trawnika. To masa zielona tworzy próchnicę na powierzchni gleby. Próchnica jest z kolei niezbędna dla retencji glebowej wody i składników pokarmowych. To w niej będą się buforowały zapasy na "cięższe" dni.

Ja bym zrobiła tak:
1. Wiosną glebogryzarka i siew roślin na nawóz zielony. Po ok. 2-3 miesiącach koszenie i glebogryzarka.
2. W lecie II tura nawozów zielonych i po 2-3 miesiącach znów koszenie i glebogryzarka.
3. Dopiero na tak przygotowanej glebie można zakładać porządny trawnik. Siew nowej trawy we wrześniu przyszłego roku. Do zimy zdąży się ładnie zazielenić i urosnąć.
4. Koszenie i piaskowanie trawnika wiosną kolejnego roku.
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki @kuneg.
Jasne, że masa zielona jest ważna to rozumiem. W moim pierwszym wpisie chodziło mi o to, że nie jest głównym kryterium doboru roślin a ważne są korzenie. Tak czy inaczej zielonego będzie zapewne sporo co bym nie wybrał. Jednak moim głownym celem jest rozluźnienie gleby.

Przedstawiony plan jest oczywiście rozsądny i mi znany i rozważałem kiedyś mniej więcej takie kroki.
Ale plan porzuciłem ze względu na czasochłonność, zbyt długie wyłączenie sporej części ogrodu z właściwego użytkownia, itd.
Byłby to plan idealny gdybym parę lat temu gdy się wprowadzałem wiedział to co wiem teraz. Ale mam co mam i dlatego szukam rozwiązania które będzie między obecną beznadzieją a teoretycznym ideałem. Nie potrzebuję ideału.

errata/dodatek:
Glebogryzarkę skreśliłem, ponieważ to jest obecnie ogród z sadem i mnóstwem rabat, część roślin może mieć korzenie pod trawą na głębokosci pracy glebogryzarki,
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rób, jak uważasz. Moim zdaniem półśrodki dadzą połowiczny efekt.

Najszybszym rozwiązaniem byłoby nawiezienie kompostu i grubszego piasku, przemielenie tego na przedwiośniu i sianie trawy lub zakup trawy z rolki. Potem stosowne zabiegi z piaskowaniem włącznie.
Ewentualnie drenowanie terenu przed tym wszystkim, jeśli czasem woda stoi na tej glinie.

Pierwszy sposób jest tańszy, ale wymaga czasu.
Drugi sposób jest szybszy, ale kosztowniejszy.

Twój wybór. :)
GMoore
100p
100p

Post »

kuneg pisze: 16 gru 2024, o 11:03Moim zdaniem półśrodki dadzą połowiczny efekt
Moim też ;)
Ale połowiczne efekty mogą być wystarczające.
Czas nie jest z gumy. Energię i czas chcę poświecić na rozwój warzywnika, krzewów owocowych, czeka mnie trochę pracy przy drewnie (a to pergola a to inne takie).
Przepiękny trawnik do stąpania na boso byłby super, ale u mnie jest dodatkiem, ważnym ale jednak dodatkiem. Wiec jak nie przepiękny to zawalczę o względnie ładny.

Google mi podpowiada, że opócz łubinu ładnie się korzeni gryka, gorczyca i facelia. ktoś z praktyki potwierdza?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One aż tak głęboko się nie korzenią. One idą w masę zieloną, szczególnie facelia. Bardzo głęboko korzeni się za to nostrzyk i rzodkiew oleista.
Tu masz zestawienie tabelaryczne roślin na nawóz zielony. Kiedyś rozkminiałam ten temat i zrobiłam sobie zestawienie: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... anie_gleby

Większość nawozów zielonych należy skosić w początkowej fazie kwitnienia, bo inaczej zawiążą nasiona i się będą rozsiewały.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Nie wiem czy było pisane o lucernie ? Miałam ją kiedyś w mieszance i od tego czasu mam ją wszędzie .
Rozsiała się po ogrodzie i nie sposób ją wyrwać . Mam głęboki i silny system korzeniowy .
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Ten poplon w trawnik to raczej słaby pomysł.
GMoore
100p
100p

Post »

@wingrul, wolę myśleć, że nieszablonowy typu a nuż się uda :wink:

Co do wspomnianego rozsiania to nie dopuszczę do fazy nasiennej jak będę kwiaty to masowa likwidacja. A druga sprawa to jednoroczność - one nie mają wracać w jakikolwiek sposób.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”