Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Drzewa owocowe
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Post »

Polecam do małych ogródków Korallowyj Marka, który rośnie słabiej niż pozostałe i jest bardzo smaczny. Elegantnyj też rośnie bardziej na boki niż na wysokość. Kostia- jak dla mnie są smaczniejsze odmiany. Ale ma duże, zwarte owoce. Co do oddzielania pestki od miąższu to widzę w tym jedynie sens przy robieniu derenia kandyzowanego. Na dżemy szybciej i łatwiej wychodzi przecieranie, najlepiej przemrożonych owoców.
Juliusz to silnie rosnąca odmiana. Ze smacznych odmian i dobrych do oddzielania pestki polecam Egzoticznego. A Szafer to odmiana, którą trzeba mieć!
Dereń jadalny(cornus mas)
MoniaT
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lut 2024, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kallka pisze: 4 gru 2024, o 23:17 Odmiany o żółtych owocach - Alosza, Niżnyj, Jantarnyj, Flava - czy ktoś z Was ma i może powiedzieć coś więcej na temat ich smaku?
Posadziłam wszystkie wyżej wymienione plus kilka z czerwonymi owocami. I taki Szafer np przyjemnie mnie zaskoczył smakiem. A te żółte... hmm, no cóż. Powiedzmy, że nie wyczułam posmaku ananasa jak to często opisywano ;)
Zastanawiam się czy to po prostu słaby rok, susza, nornice i trzeba bardziej o nie zadbać czy po prostu taki ich smak, a raczej jego brak ;)
Czyli żadna z wymienionych żółtoowocowych odmian niczym pozytywnym się twoim zdaniem nie wyróżnia?
Bruce Lee
50p
50p
Od: 6 mar 2022, o 16:31

Post »

Szafer smakuje jak najlepsze ciemne czereśnie. I taki kolor ma .Skoro jako jedyny popękał u mnie na krzaku ,tzn ,iż jest mega słodki-i to zerwany z krzewu. Starokiejwskiego nie polecam ,smak nie porywa. wg mnie jest gorszy niż przeciętny. Radost też nie jest zbyt smaczny. Choć na przetwory to zapewne każdy się nadaje. Mnie się dwa lata temu przyjęło jedno oczko -Elegantnego -jak przypuszczam,on ma kształt charakterystyczny ,niemal rachityczny, smak ma super .Miałem tylko 4 owoce z niego w tym sezonie-ale ,że tak powiem:''szał robi''.
A co do Dolomitu,pod krzewy,nie żałuję Dereniom. Sypię im też popiół z drzew liściastych (głównie Buk)i popiół z brykietu torfowego.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak oceniacie smakowo Swietłanę :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Czy miał już ktoś owoce na Shan, Matador, Big Red i Pancharevo :?: To nowości i mało o nich wiadomo albo wcale. Czy są smaczne :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Bruce Lee
50p
50p

Post »

Wydaje mi się ,że im Dereń czarniejszy tym bardziej słodki-na zdjęciach Matador wygląda jak węgiel,czyli powinien być smaczny. Władimirskiego za to nie polecę-mam co prawda tylko dwa jego oczka,z kilkoma pąkami na przyszły rok -jednak w smaku ''szału nie ma''. Śmieszny był u mnie ten Władimirskij przed dojrzałością ,bo biało-czerwony. Było pytanie o Swietlanę,mam ją ,jak i Switelaczoka ,było po kilka owoców,jednak albo ptaki albo mrówki zjadły. Nie posmakowałem. Byłem bardzo zajęty walką o Swietlanę,bo zaatakował ją jakiś grzyb lub bakterie-pryskałem różnymi preparatami,tę Swietlanę(bo ją sam wyhodowałem) i jestem umiarkowanie dobrej myśli-no ale niestety nie skosztowałem-słyszałem ,że nie jest zła.
Kallka
50p
50p
Od: 6 wrz 2021, o 12:53

Post »

Te żólte owoce byly jakieś suche i cierpkie dlatego pytam czy może ktoś inny ma którąś ze wspomnianych odmian i powie, że one wcale tak źle nie smakują. Sucho było i gorąco, a do tego nornice ryły w korzeniach. To pierwsze owocowanie, może dlatego wyszły jak wyszły.
Bruce Lee
50p
50p

Post »

Czerwone mają antycyjany.Antyoksydanty.Np Raciborski to jedyny Dereń u którego stwierdzono obecność kwasu loganowego,czyli ma działanie przeciwzapalne,a ogniska zapalne tworzą się non stop w dorosłych organizmach,i nie tylko. Ma też działanie przeciwmiażdżycowe. Rosjanie powiadają ,że tam gdzie rośnie Dereń,
lekarz to miejsce omija szerokim łukiem.Najzdrowsze są czerwone,choć zapewne i żółtym cos można przypisać,z pewnościa smak i szybkie dojrzewanie.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Należy dodać, że niestety niektórzy ludzie są uczuleni na derenia. Trafiało niestety na moją mamę i musiałem przez to wyciąć swój krzew. Jest uczulona na całą roślinę. Wystarczyło, żeby się o niego delikatnie otarła przechodząc obok i dostawała wysypki. Rósł w takim miejscu, że przy pracach ogrodowych nie dało się uniknąć kontaktu z nim. Szkoda, bo był smaczny.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wielka szkoda.

A ja się tak wkręciłam w derenie, że przeczytałam cały wątek - od I części, od 2006 roku. :D Wiele mi się wyjaśniło.
Doczytałam, że była kilka lat temu spora partia Słowianina rozmnożona in vitro, która nie powtarzała cech odmiany. I poszła na handel... Dopiero po kilku latach okazało się, że to bubel :(

Wygląda na to, że mogę mieć właśnie tą kulawą partię. Mam 3 takie krzewy na RODos. Porównanie owoców z siewką odmiany Macrocarpa mogłam zrobić dopiero w tym roku. Chyba wykopię 2 kulawe Słowianiny i wywiozę na wieś, bo tam mam miejsce.
Bruce Lee
50p
50p

Post »

Pani Małgorzato,gdy przesadzi się Derenia to on na nowym miejscu się dwa lata ''zbiera'',czyli aklimatyzuje. Przemyśłałbym to,
bo rzeczywiście te owoce są wielkości takich z moich siewek. Jest jeszcze inna możliwość ,zdobyć gałązki Derenia odmianowego,i 1 sierpnia
zaokulizować oczka. Amatorom jest to bardzo ciężko uzysakać,i skoro mnie się przyjęło 10 % ,
tzn ,że powinno się na dwóch tych Dereniach zaokulizowac po 10 oczek. Na grubych pieńkach ,tak z 40 cm od ziemi,
na odchodzących od głównego pnia ale takich fi około 1 lub 2 cm. Można na przewodniku,spróbować.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Wiem, że po przesadzeniu dereń długo się zbiera na nowym miejscu. Lepsze to, niż kompost :lol: Zawadzają mi lekko te krzewy na RODos, bo mam 3 identyczne buble. Wystarczy, że zostanie jeden bubel - najładniejszy. :lol: Gdyby miały duże owoce, to co innego. Za to z dużymi owocami zostaje na RODos siewka Macrocarpy.

A odmianowe, to ja przecież już sobie kupiłam i nawet już je posadziłam na wsi, i nawet mają już pąki kwiatostanowe :) :D

Dołki zostały wykopane tak ok. 0,6x0,6 m. Do dołków na dno poszło wapno hydratyzowane i przemieszane z piachem z dna dołka, potem ziemia z warzywnika zwapnowana wapnem magnezowym węglanowym, potem sadzonki i po wierzchu skorupy od jajek częściowo przemieszane z wierzchu z glebą.
Obrazek

Edit:
No nie mogę... jako dereń jadalny pokazane są owoce berberysu! :shock: Odmiana Macrocarpa:
https://allegro.pl/oferta/deren-jadalny ... 4303086783
Zdjęcia do odmiany Szafer są identyczne :shock:
A w treści "materiał szkółkarski najwyższej jakości". Kolejny nieuczciwy sprzedawca: od ogrody2018
Ten sprzedawca ma więcej takich "kwiatków". Winorośl Seneca ma u niego ciemne owoce, a Canadice granatowe i wiele innych ;:oj
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Wysyłka Sakryszew - i wszystko jasne.
Pozdrawiam,

J
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”