Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
Ja bym tych Słowianinów zaszczepił. Normalnie Słowianin-owoc-waży 3 g.Nie sądzę aby Macrocarpa była trzy razy cięższa,bo tak to wygląda na zdjęciu. Wg mnie to raczej klony siewek,bo domyślam ,że szybko weszły w owocowanie?(Nawet po przesadzeniu ''na wieś',bym je zaokulizował').
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bruce Lee, wcale szybko w owocowanie nie weszły te buble. Na pierwsze kwiaty czekałam z 5-6 lat. 3 lata mam pojedyncze owoce, ale na 3 krzewy tych Nibysłowianinów, to przez te 3 lata nawet na nalewkę owoców bym nie uzbierała łącznie i wątpię, żeby miały wagę po 3g. Na moje oko mają najwyżej po 1,5-2g. Nie bez powodu piszę o nich "BUBEL" Domyśliłam się już, że one odmianowe raczej nie są. Na RODos zostaje 1 krzew do zapylania siewki Macrocarpy i koniec. Potem się pomyśli nad przeszczepianiem - nie uciekną przecież.
Ten Skaryszew to się mnoży w postaci wielu sprzedawców. Sprawdziłam, że i ja jakieś 2 śliwy mam ze Skaryszewa. Na szczęście wyglądają chociaż na śliwy Gorzej pewnie ze zgodnością odmianową...
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
. To, że szkółka jest zarejestrowana w PIORIN i wystawia paszporty nie daje żadnej gwarancji odmianowej a czasami nawet gatunkowej .
Obowiązek paszportowania dołożył tylko pracy biurowej, zwłaszcza dla szkółek internetowych i sprzedających dużo gatunków. PIORIN nie sprawdza tożsamości odmianowej u producentów!!!! Ewentualnie choroby a głównie poprawność papierków!!!
Jak ktoś chce kupić dobre odmiany to raczej w okolicy 50 zł w detalu. Najlepiej u polecanych sprzedawców. Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów.
Co do Słowianina to pojawił się kiedyś Słowianin robiony metodą In-vitro i nawet takiego sobie kupiłem na próbę. Zaowocował dopiero po kilku latach, kwiatków ledwo parę sztuk nawet po ok. 6-7 latach. A owoce jak u dzikiego. Coś go hormony zmieniły. Dlatego duży producent sadzonek In-vitro spod Krakowa wycofał się z produkcji derenia tą metodą. Na O...x pojawiła się oferta super tanich sadzonek również z In-vitro. Pewnie będzie z nimi jak ze Słowianinem.
Obowiązek paszportowania dołożył tylko pracy biurowej, zwłaszcza dla szkółek internetowych i sprzedających dużo gatunków. PIORIN nie sprawdza tożsamości odmianowej u producentów!!!! Ewentualnie choroby a głównie poprawność papierków!!!
Jak ktoś chce kupić dobre odmiany to raczej w okolicy 50 zł w detalu. Najlepiej u polecanych sprzedawców. Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów.
Co do Słowianina to pojawił się kiedyś Słowianin robiony metodą In-vitro i nawet takiego sobie kupiłem na próbę. Zaowocował dopiero po kilku latach, kwiatków ledwo parę sztuk nawet po ok. 6-7 latach. A owoce jak u dzikiego. Coś go hormony zmieniły. Dlatego duży producent sadzonek In-vitro spod Krakowa wycofał się z produkcji derenia tą metodą. Na O...x pojawiła się oferta super tanich sadzonek również z In-vitro. Pewnie będzie z nimi jak ze Słowianinem.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego co się orientuję są wątki, gdzie można wstawiać nazwy firm - nie wiem czy linki można
Np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=60172
Widzę, że tam jest dużo linków, czyli raczej można.
Pozdrawiam Irek
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dereni z in vitro (Popowicz-Kusibab) mam nawet ze cztery czy pięć odmian (bolestraszyckich), taniutkie były, tak na wysadzenie do lasku.
Pięć lat, a może więcej, i jeszcze nie kwitły, słabiej rosną niż szczepione; choć gorsze warunki niż w sadzie mogą być też przyczyną to widać że guzik one warte...
Pięć lat, a może więcej, i jeszcze nie kwitły, słabiej rosną niż szczepione; choć gorsze warunki niż w sadzie mogą być też przyczyną to widać że guzik one warte...
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Odejdę trochę od tematu. Kilka miesięcy temu w oko wpadła mi szkółka ,która sprzedaje siewki Derenii Jadalnych wysokości 1-1,5 m ,
po 10 zł. Takie egzemplarze są idealne do szczepień(okulizacji),mają już dobry 1 cm średnicy u dołu. Moim zdaniem to była atrakcyjna cena.
Bo kupiłem 3 mikrusy ,drożej i z tak wiotkim przewodnikiem ,że aby je zaszczepić skutecznie,trzeba być zegarmistrzem,i mieć nerwy ze stali.
Chyba łatwiej przy takich mikrusach się niechcąco pociąć niż zaokulizować.
po 10 zł. Takie egzemplarze są idealne do szczepień(okulizacji),mają już dobry 1 cm średnicy u dołu. Moim zdaniem to była atrakcyjna cena.
Bo kupiłem 3 mikrusy ,drożej i z tak wiotkim przewodnikiem ,że aby je zaszczepić skutecznie,trzeba być zegarmistrzem,i mieć nerwy ze stali.
Chyba łatwiej przy takich mikrusach się niechcąco pociąć niż zaokulizować.