Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Bruce Lee
50p
50p
Od: 6 mar 2022, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3

Post »

Ja bym tych Słowianinów zaszczepił. Normalnie Słowianin-owoc-waży 3 g.Nie sądzę aby Macrocarpa była trzy razy cięższa,bo tak to wygląda na zdjęciu. Wg mnie to raczej klony siewek,bo domyślam ,że szybko weszły w owocowanie?(Nawet po przesadzeniu ''na wieś',bym je zaokulizował').
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bruce Lee, wcale szybko w owocowanie nie weszły te buble. Na pierwsze kwiaty czekałam z 5-6 lat. 3 lata mam pojedyncze owoce, ale na 3 krzewy tych Nibysłowianinów, to przez te 3 lata nawet na nalewkę owoców bym nie uzbierała łącznie i wątpię, żeby miały wagę po 3g. Na moje oko mają najwyżej po 1,5-2g. Nie bez powodu piszę o nich "BUBEL" ;:306 Domyśliłam się już, że one odmianowe raczej nie są. Na RODos zostaje 1 krzew do zapylania siewki Macrocarpy i koniec. Potem się pomyśli nad przeszczepianiem - nie uciekną przecież. :lol:
leff pisze: 18 gru 2024, o 18:33 Wysyłka Sakryszew - i wszystko jasne.
Ten Skaryszew to się mnoży w postaci wielu sprzedawców. Sprawdziłam, że i ja jakieś 2 śliwy mam ze Skaryszewa. Na szczęście wyglądają chociaż na śliwy :;230 Gorzej pewnie ze zgodnością odmianową... :(
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

. To, że szkółka jest zarejestrowana w PIORIN i wystawia paszporty nie daje żadnej gwarancji odmianowej a czasami nawet gatunkowej ;:306 .
Obowiązek paszportowania dołożył tylko pracy biurowej, zwłaszcza dla szkółek internetowych i sprzedających dużo gatunków. PIORIN nie sprawdza tożsamości odmianowej u producentów!!!! Ewentualnie choroby a głównie poprawność papierków!!!
Jak ktoś chce kupić dobre odmiany to raczej w okolicy 50 zł w detalu. Najlepiej u polecanych sprzedawców. Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów.
Co do Słowianina to pojawił się kiedyś Słowianin robiony metodą In-vitro i nawet takiego sobie kupiłem na próbę. Zaowocował dopiero po kilku latach, kwiatków ledwo parę sztuk nawet po ok. 6-7 latach. A owoce jak u dzikiego. Coś go hormony zmieniły. Dlatego duży producent sadzonek In-vitro spod Krakowa wycofał się z produkcji derenia tą metodą. Na O...x pojawiła się oferta super tanich sadzonek również z In-vitro. Pewnie będzie z nimi jak ze Słowianinem.
Dereń jadalny(cornus mas)
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zaorla pisze: 19 gru 2024, o 22:02 "Szkoda, że na forum nie można podawać nazw firm i linków, bo odstrzeliłoby się większość oszustów".
Z tego co się orientuję są wątki, gdzie można wstawiać nazwy firm - nie wiem czy linki można :?:
Np.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=60172

Widzę, że tam jest dużo linków, czyli raczej można.
Pozdrawiam Irek
Rysie
50p
50p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dereni z in vitro (Popowicz-Kusibab) mam nawet ze cztery czy pięć odmian (bolestraszyckich), taniutkie były, tak na wysadzenie do lasku.
Pięć lat, a może więcej, i jeszcze nie kwitły, słabiej rosną niż szczepione; choć gorsze warunki niż w sadzie mogą być też przyczyną to widać że guzik one warte...
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
Bruce Lee
50p
50p
Od: 6 mar 2022, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odejdę trochę od tematu. Kilka miesięcy temu w oko wpadła mi szkółka ,która sprzedaje siewki Derenii Jadalnych wysokości 1-1,5 m ,
po 10 zł. Takie egzemplarze są idealne do szczepień(okulizacji),mają już dobry 1 cm średnicy u dołu. Moim zdaniem to była atrakcyjna cena.
Bo kupiłem 3 mikrusy ,drożej i z tak wiotkim przewodnikiem ,że aby je zaszczepić skutecznie,trzeba być zegarmistrzem,i mieć nerwy ze stali.
Chyba łatwiej przy takich mikrusach się niechcąco pociąć niż zaokulizować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”