Czereśnia - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Twm83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2024, o 10:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - cięcie

Post »

Zakupiłem pierwszą czereśnie Sunburst na podkladce Colt i Wiśnię Łutówkę na Antypce. Czy drzewka po początkowych cięciach ale pozostawione same sobie potem będzie bardzo duże? Mam trochę więcej miejsca pod lasem i gdyby tak było to wolę tam posadzić. Bo sadzę w odstepie co 4 metry Śliwomorela (Dapple Dandy), Wiśnia (Łutówka na Antypce) i Czereśnie i potem jeszcze jakieś 2 odmiany innych pestkowych nie wybralem jeszcze.
Czytałem o tych podkładkach trochę ale różnie piszą wole zapytać. Mam ziemię piaszczysto-gliniastą.
Jak doradzacie?
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy dobrej ziemi 4m dla czereśni na colcie może być mało jeśli mają rosnąć naturalnie. Wiśnie na antypce można by było nawet trochę ciaśniej.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pelasia pisze: 4 kwie 2024, o 17:44 Gienia , gałązki mają po 1 m i jest ich 3 szt
Tak , tak jest kompostownik. Zaraz tam wylęgarnia ślimaków ;:224 :;230
To co , mam zostawić je? Nie ucinać?
Tu widać wyraźniej

Obrazek

Obrazek
Teraz ta czereśnia wygląda tak.
Przez to , że nie było owoców ( mróz załatwił zawiązki) po wyrastały długie baty.
Jak ją skorygować.
Nie teraz , to wiem, ale wstawiłam zdjęcie bo wyraźnie widać jak i ile przyrosło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pelasiu, bardzo trudno jest doradzać w cięciu drzewek na podstawie fotki. Na działce kilka razy obtańcuję wiśnię albo inne drzewko zanim zacznę ciąć. A i tak potem widzę i tu i tam trzeba poprawić. Na wiosnę tnę tylko tak sanitarnie, podłamane gałązki, z widocznymi zmianami chorobowymi no i może takie drobne, który zdecydowanie zagęszczają koronę a które mi umknęły przy cięciu po zbiorach. Liści wtedy dużo i często mi się tak zdarza- więc wypada wszystko drobne co się pcha w środek korony. Pożytku z takich drobnych gałązek nie ma, trzeba zdecydowanie prześwietlić, znakomicie to ułatwi dotarcie z opryskami, tymi wiosennymi na brunatną zgniliznę i tymi późniejszymi na mszycę i nasionnicę.
Takie grubsze cięcie, formujące robię po zbiorach, ale wtedy gdy już drzewo nie rośnie. Gdy za wcześnie przytniesz natychmiast z końcówek wybiją po trzy a nawet cztery młodziutkie pędy. Baty tnę nawet o 1/3 przyrostu - zależy od jego długości , jak się trafi jeden tylko pionowy bat , to skrócony ładnie się potem rozgałęzi. Usuwam wszystkie pionowe wilki z grubych konarów. Pozbywam się niektórych pionowych batów, jeśli jest ich za dużo, mają za ciasno, zostawiam jeden lub dwa skrócone. Nie mogę dopuścić by czereśnie, wiśnie czy śliwy skoczyły w górę bo nikt nie chce łazić po 5-cio metrowej drabinie po owoce, no i opryskać niewygodnie.
Jak się odważysz raz to potem już pójdzie łatwo, a jak Ci coś nie wyjdzie - nie bój , odrośnie. :D
Może ktoś dorzuci jeszcze parę rad, może ktoś jaśniej wytłumaczy?
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ale widać na zdjęciach jak drzewa przyrosło. ;:3 ;:173
Dzięki Gieniu …
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Asiu, tnę, też jak Iga, po zbiorach (tak nauczyła mnie babcia w Brzegu). Trzymam się jednak zasady, którą przedstawiła na warsztatach u mnie pod Brzegiem w siedzibie "Brzesko-Oławskiej Wsi Historycznej" jeden z pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, że każdego roku przycinamy o metr, góra 1,5m duże przyrosty. Czereśnia źle znosi duże cięcia. To chyba wychodzi jak Iga pisze o tej 1/3 długości.W tym roku w lipcu tak właśnie potraktowałem wybujały Późne Schneidera. Obecnie mają wysyp pąków i latem jeszcze je dotnę, bo muszę je nieco okiełznać, by rosły góra do trzech metrów. Każde cięcie smaruję maścią, bo czereśnie niestety chorują na raka.
Redvine
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Co prawda nie mam jeszcze dużego doświadczenia z tym systemem cięcia ale polecam zapoznać się z "kgb pruning system".
Jest to sposób cięcia w którym dosyć łatwo utrzymać drzewko blisko ziemi, nie pozwalamy by drzewko urosły wyżej jak 3 metry dzięki czemu wszystkie owoce można oberwać z ziemi bez używania drabiny.

W tym sposobie cięcia zależy nam na utrzymaniu od 20 do 30 przewodników o równej sile wzrostu.
Najlepiej gdy zaczynamy kształtowanie korony już od 1 rocznego drzewka gdzie jest tylko jeden przewodnik, wtedy przycinamy go około metra nad ziemią aby uzyskać pierwsze rozkrzewienie dosyć nisko.
Wiosną z 3-4 pąków szczytowych wybiją gałązki które zależnie od siły wzrostu przycinamy na 15 cm latem lub następnej zimy w celu dalszego rozkrzewienia.
W następnych latach albo wycinamy najsilniejsze przewodniki aby nie zdominowały innych lub wycinamy stare przewodniki aby odmłodzić koronę oraz przycinamy gałązki boczne na 10 cm zostawiając tylko kilka pąków które są pąkami kwiatowymi.
Poniżej kilka rysunków jak to mniej więcej powinno wyglądać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rysie
50p
50p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Metoda powyższa sprawdza się, o ile ciężka zima nie zmodyfikuje :wink: ale najprościej trzymać krótko cięciem letnim " za piątym liściem". Może być i za szóstym, siódmym, idzie o to by każdy roczny przyrost skrócić gdy rośnie bo więcej go nie trzeba - pąki kwiatowe zakładane są tylko u nasady.
I te przyrosty które już są można tak przyciąć wiosną, koło kwitnienia, kilka liści ponad kwiatem a wyrastające nowe lepiej uszczykiwac latem od razu, gdy osiągną długość, bo to skieruje energię na rozwój pąków kwiatowych. No i uszczknąć łatwiej a bez ryzyka zakażenia.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

W temacie cięcia czereśni polecam ten przewodnik: https://www.canr.msu.edu/uploads/resour ... e3247).pdf

Są tam świetnie wyjaśnienia jak i kiedy ciąć przy różnych sposobach prowadzenia.
Ja najbardziej lubię opcje z centralnym przewodnikiem i najbardziej spodobał mi się Tall Spindle Axe.

Bardzo ciekawy jest też sposób prowadzenia Upright Fruiting Offshots, ale tutaj nie każda odmiana się nadaje. Wg tabeli powinny to być odmiany "spur-type", czyli raczej nie Kordia czy Regina, chociaż w publikacjach są wzmianki, że te odmiany też dobrze sobie radzą. Podjrzewam, że mogą też nadawać się odmiany średnio-silnie rosnące i słabo rosnące.

W polskim sadownictwie jest też znany sposób prowadzenia "na flagę". Metoda zaczerpnięta chyba z Włoch. Fajnie to wygląda. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=JGhP7yuIY1A
Wg mnie to taka pochodna Upright Fruiting Offshots.

Zaskoczyła mnie też metoda Super Slender Axe przy której czereśnie można sadzić nawet co 50 cm (na karłowych podkładkach typu Gisela 3 czy Gisela 5). Wg mnie ten sposób prowadzenia świetnie nada się przy uprawie w donicach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”