Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2024, o 10:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Post »

Stanowisko bezpośrednio przy oknie. Teraz ciemno, ale kierunek to północny wschód.
Doniczka z otworami, na podstawce.
Podłoże luźne.
Temp otoczenia 20-21 st
Wilgotności między 40 a 55%
Żadnych szkodników nie znalazłam ani na liściach ani w ziemii. Od momentu zakupu (ok 1,5mca) wypuścił 6 nowych liści. Ale zrzuca cały dół.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te zmiany są z przelania względnie z przemarznięcia.
Przelać można również z powodu zbytniego przesuszania podłoża, a widzę że wilgoć na wierzchu dziwnie wysycha. Musisz zbyt skąpo podlewać.
O ile doniczka większa od bryły korzeniowej?

Druga sprawa, czy Fikus jest narażony na chłodne powietrze od okna?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dawid4011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 gru 2024, o 18:05

Post »

Witam

Chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post na tym Forum.

Mam problem z moimi dwoma Fikusami (każdy ma 3 pędy i 150cm), zostały kupione w Leroy Merlin w czerwcu tego roku. Problem polega na odpadających liściach z dolnej części łodygi. Liście najpierw żółkną a potem odpadają, średnio raz na tydzień odpada jeden liść.

Fikusy stoją w niedalekiej odległości od okna, nie są narażone na przeciągi/przewiewy, były regularnie podlewane raz na tydzień około 250ml wody z kranu na każdą sztukę. Co dwa/trzy tygodnie przecieram liście wilgotną ścierką. Ziemia nie była zmieniana od momentu kupna (po przeczytaniu tego wątku wiem że muszę ją zmienić - ale mam obawy że to nie jedyny problem i chciałbym prosić w tym miejscu o Waszą pomoc). We wrześniu tego roku Fikusy zmieniły swoją lokalizację, było to związane z przeprowadzką.

Przed zmianą miejsca Fikusy dość szybko rosły, puszczały nowe liście i ich egzystencja nie budziła zastrzeżeń. Problem pojawił się po zmianie miejsca. Dodam że aktualna odległość od okna i ta pierwotna były praktycznie takie same. Po zmianie miejsca ich wzrost znacznie zwolnił.

Szukałem pomocy w lokalnych sklepach ogrodniczych i uzyskałem tam następujące rady:

1. Stosować środek Chlorozie z Agrecola (Pani ze sklepu twierdziła że liście żółkną ze względu na zbyt małą ilość żelaza w glebie). Środek ten rozrabiam zgodnie z etykietą i podlewam roztworem każdą sztukę raz na tydzień. Stosuje go od około 1.5 miesiąca.
2. Stosowanie preparatu przeciwgrzybicznego w formie oprysku Agrecol Scorpion 325SC. Stosowany na razie tylko dwa razy. Kupiłem to tydzień temu.
3. Od około 4 miesięcy stosuję nawóz do zielonych roślin ozdobnych również z Agrecola. Od momentu kupna Chlorozie odstawiłem nawóz - takie było zalecenie Pani ze sklepu.

Czy odradzacie stosowanie któregoś z nich?

Mam też kilka pytań:
1. Czy to możliwe że Fikusy zimą/późną jesienią zaczynają gubić liście?
2. Czy Fikusy sprężyste lubią wysoką wilgotność powietrza? Jaka jest dla nich optymalna?
3. Czy temperatura pomiesczeniowa w okolicy 19 st. C może być dla nich szkodliwa, mowa o sezonie zimowym?
4. Czy ilość wody jaką im dostarczam (250ml/tydzień) jest zbyt mała?
5. Czy to możliwe że liście żółkną przez zbyt małą ilość wody?

Poniżej zdjęcie liści:

https://i.postimg.cc/15m8w9Wd/20241219-203337.jpg

Obrazek

I Fikusy z rozmieszczeniem:

Obrazek

Obrazek

[Ogrzewanie centralne jest wyłączone]

Tutaj zdjęcia wierzchniej warstwy gleby:

Obrazek

https://i.postimg.cc/V6FYktck/20241219-164852.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132

Bardzo proszę Was drodzy koledzy i koleżanki o pomoc w namierzeniu przyczyny odpadania liści. Zależy mi na przywróceniu tych roślin do stanu w którym będą sprawiały satysfakcję. Jak padną to mój kręgosłup moralny razem z nimi. Jestem raczej laikiem, a nie specjalistą w dziedzinie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież masz wszystko w wątku...

Przede wszystkim rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie! Nie widzisz, że to podłoże to beton??? Jak korzenie, a więc cała roślina mają się prawidłowo rozwijać??? Podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy roślin.
Sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1 do doniczki z odpływem i rozmiar większej, czyli jakieś 2 - 2,5 cm na średnicy. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni,chore pogniłe wycinasz.

Po drugie, osłonka do wywalenia. Doniczkę stawiasz na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze, a bryła korzeniowa mogła lepiej i równomiernie przesychać.

Po trzecie,liście zaczęły żółknąć nie od chlorozy, tylko od nieprawidłowego stanowiska, nieprawidłowego podłoża, podlewania oraz braku prawidłowego nawożenia. Nawozisz po 3 - 4 tygodniacb od przesadzenia co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato, w okresie jesienno zimowym raz w miesiącu. Nawożenie dostosowujesz jednak do tempa wzrostu rośliny, a na to ma wpływ przede wszystkim odpowiednia ilość światła - w tym kącie de facto do roślin nie dociera wystarczająca ilość oraz stopnia rozrostu bryły korzeniowej. Jeśli będzie ona przerośnięta plus beznadziejne podłoże plus niedostatki światła, to dając zbyt regularnie nawóz tylko przenawozisz podłoże.

Po czwarte, nie podlewa się roślin cyklicznie co do dnia. Fikusa podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Podobnie nie podlewa się co do ml..., podlewasz ilością wody żeby nawodnić całą bryłę korzeniową, a to jest uzależnione od wielkości doniczki. Tutaj musisz uwzględnić porę roku, temperaturę powietrza. 19 stopni może być za chłodno, to są rośliny tropikalne.
Wilgotność powietrza nie ma większego znaczenia w przypadku tych Fikusów. Będą rosnąć bez problemu w typowych warunkach domowych. Nie podlewa się roślin również wodą prosto z kranu... Podlewasz odstaną, około doby, ale uzależnione od jej twardości. Rośliny podlewasz wyłącznie miękką wodą, więc jak masz twardą wodę to musisz ją filtrować.

Po piąte po co oprysk fungicydem, jak nie ma infekcji grzybowej??? 🤦🤦🤦

Zanim zaczniesz cokolwiek stosować wpierw zidentyfikuj problem, a dopiero później działaj. Tutaj odradzam jakiekolwiek sklepy ogrodnicze, bo w zdecydowanej większości nie mają podstawowej wiedzy o uprawie roślin. Jak widać zresztą dostałeś błędne rady, co oprócz Twoich błędów, tylko pogłębiło problem.

Przesadź, postaw je na stoliku/kwietniku bezpośrednio przy oknie, a nie w tych ciemnych kątach...

Tłumaczenie, że jest się laikiem nie jest żadnym argumentem, bo dzisiaj w internecie można w kilka minut zdobyć informacje o podstawowych warunkach uprawy i pielęgnacji danej rośliny.
Wystarczy poczytać ile światła powinna dostać dana roślina, jakie podłoże, jak podlewać, etc. Zdecydowana większość chorujących roślin wyłączając szkodniki to błędy uprawowe.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dawid4011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo doceniam pomoc jaką mi zaoferowałeś.

W najbliższy weekend biorę się za robotę.

Czy Twoim/Waszym zdaniem lampy nasłoneczniające do roślin mogłyby zrekompensować niedostateczne ilości słońca? W tym konkretnym przypadku?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są lampy do doświetlania, nie nasłoneczniające, ale w przypadku tych Fikusów w podstawowej zielonej odmianie nie ma takiej potrzeby.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

norbert76 pisze: 19 gru 2024, o 20:07 Te zmiany są z przelania względnie z przemarznięcia.
Przelać można również z powodu zbytniego przesuszania podłoża, a widzę że wilgoć na wierzchu dziwnie wysycha. Musisz zbyt skąpo podlewać.
O ile doniczka większa od bryły korzeniowej?

Druga sprawa, czy Fikus jest narażony na chłodne powietrze od okna?
Doniczka, w której kupiony był Ficus, miała 27cm średnicy i korzenie wychodziły dołem. Obecna ma 33cm. Wiem, że powinna być trochę mniejsza, ale jak już go przesadziłam i zaczął te liście gubić to nie chciałam go znowu ruszać.
Podlewam co około 3 tygodnie. Po takim czasie jak sprawdzam podłoże to nie jest juz mokre.
Już przestałam jakiś miesiąc temu otwierać przy nim okno, otwierane jest po drugiej stronie pomieszczenia - w odległości 7 metrów od rośliny.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozmiar doniczki ma duże znaczenie, nie można posadzić do jakiejkolwiek. Sadzisz max do około 2 cm na średnicy. W ogóle to zdecyduj się o ile większa doniczka od bryły korzeniowej, bo wtedy pisałaś, dwa - trzy cm, viewtopic.php?p=6470905#p6470905 a teraz 6...

Dwa, trzy tygodnie przesycha podłoże, dokładnie do jakiej głębokości? Podlewasz wystarczającą ilością wody, a nie skąpo wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Do przesadzenia ewidentnie już, nie na wiosnę. Rośliny tropikalne to nie są rośliny ogrodowe, przesadza się przez cały rok, zwłaszcza interwencyjnie.
Do mieszanki możesz dodać nieco więcej perlitu, jeśli faktycznie wierzchnia warstwa podłoża tak długo przesycha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Coś musiałam pomieszać z tą średnicą. Dlaczego to jest takie ważne? Żeby była tylko lekko większa? Przyznaję, ze zawsze myślałam, ze im większa tym lepiej...

Mniej więcej do głębokości 3 cm.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To źle myślałaś... Korzenie roślin pobierają wodę z podłoża tylko z najbliższej od nich odległości. Im dalej, tym wilgoć będzie w podłożu dłużej się utrzymywać co będzie powodować to, że całe podłoże będzie wolniej przesychać. A jak w podłożu zbyt długo będzie się utrzymywać wilgoć, między jednym a drugim podlaniem, to pierwszy krok do przelania i gnicia korzeni. Albo/i zmianami na liściach, jak u Ciebie.

Druga sprawa, jeśli jakimś cudem korzenie nie pogniją, to roślina będzie większą część energii przeznaczać na rozwój bryły korzeniowej, a nie cześci nadziemnej.

Dlatego zawsze zwiększasz kolejną doniczkę o jeden rozmiar.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cafenoir90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Już zmieniłam na mniejszą.
Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje.
Dawid4011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cześć wszystkim,

Na wszystkich liściach jednego z trzech pędów mojego fikusa zauważyłem brązowe/miedziane kropki, nie da się ich usunąć poprzez starcie. Kropki na każdym liściu znajdują się w okolicy głównego nerwu, pytanie jaki to szkodnik? I jak się go pozbyć?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstępnie tarczniki, ale zrób zdjęcie w większym powiększeniu, żeby było bardziej ostre.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dawid4011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kolejne zdjęcia
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie wyglądają na tarczniki.
Tutaj masz sposoby zwalczania: viewtopic.php?f=19&t=1518
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”