Metasekwoja chińska -uprawa
Re: Metasekwoja chińska -uprawa
@mazursky A jaką długość powinna mieć pobrana gałązka czy tez sztobr jak to fachowo powiedzmy mówią? Bo boję się, żeby nie za długą próbować ukorzeniać...
Odświeżę temat, ponieważ mam pytanie. Drzewko zakupione ponad 20 lat temu, ma ponad 10m wys.
Otóż pod koniec obecnego lata, 2024 sierpień, drzewko zrzuciło prawie wszystkie igły. I nie wiem, czy powodem była wyjątkowa susza u nas tego lata, czy inny czynnik. I mam pytanie, czy ktoś zaobserwował taką przypadłość u siebie?
Otóż pod koniec obecnego lata, 2024 sierpień, drzewko zrzuciło prawie wszystkie igły. I nie wiem, czy powodem była wyjątkowa susza u nas tego lata, czy inny czynnik. I mam pytanie, czy ktoś zaobserwował taką przypadłość u siebie?
Jakaś cisza, ale może wiosną ktoś tu zajrzy...
Tak dla statystyki to zmierzyłem obwód pnia, i tak 10cm nad ziemią to 190cm, a 1,2m nad ziemią to 120cm. To chyba typowe proporcje dla metasekwoi chińskiej nie szczepionej.
Też typowe to płytki i mocny system korzeniowy, tak że wokół pnia ziemia już jest podniesiona o jakieś 30cm.
Tak dla statystyki to zmierzyłem obwód pnia, i tak 10cm nad ziemią to 190cm, a 1,2m nad ziemią to 120cm. To chyba typowe proporcje dla metasekwoi chińskiej nie szczepionej.
Też typowe to płytki i mocny system korzeniowy, tak że wokół pnia ziemia już jest podniesiona o jakieś 30cm.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam znacznie mniejszy okaz "zwykłej" metasekwoi. Moja igieł nie zrzuciła, ale rośnie na glinie i sąsiaduje z drenażem od przydomowej oczyszczalni, więc ma mokro. Nie mniej jednak, w lesie za płotem wiele drzew zaczęło zrzucać liście w sierpniu z powodu upałów i suszy. Olsza czarna robi tak co roku. Musisz uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć, czy wiosną ruszy?
Pozdrawiam Lucyna
Tak, cierpliwość wskazana. Moja też rośnie na gliniastym podłożu, i obok ma mniejsze oczko wodne- takie przelewowe z większego, ale akurat tego lata nie było ani burz ani sam nie zadbałem aby przelać i zasilić sztucznie. I pewnie dlatego meta igły zrzuciła. Też kombinuje, że może obok rozkrzewił się bambus i wyciąga wodę? Blisko, tak 3-4m, widać w tle, rośnie jodła koreańska, tak z 7m wys. i pewnie też ciągnie wodę i wygrywa z metą, bo ma głębiej korzenie.Szczurbobik pisze: ↑21 gru 2024, o 21:27 Mam znacznie mniejszy okaz "zwykłej" metasekwoi. Moja igieł nie zrzuciła, ale rośnie na glinie i sąsiaduje z drenażem od przydomowej oczyszczalni, więc ma mokro.
Musisz uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć, czy wiosną ruszy?
Dodam, dla innych, że jak meta była młoda to ją dwa razy przesadzałem bo słabo rosła ... i dopiero obok stworzonego oczka przelewowego zaczęła.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A dasz może radę naciąć nożykiem jakąś gałązkę? Stara metoda - jak zielone w środku, to żywe, jak nie - to uschło.
Pozdrawiam Lucyna
Zrzuciła igły tylko z górnej strefy, na dole zostały. Tak, że na wysokość ponad 5m nie wejdę aby sprawdzić... A przez lornetkę obecnie pączki są takie same na górze jak na dole .. chyba wszystko będzie OK wiosną - dam znać.
Do siego Roku!
Do siego Roku!