Nie ma czegoś takiego jak czereśnia kolumnowa, tzn. żadna odmiana czereśni nie będzie rosła tak jak kolumnowe jabłonie, np. te z serii balerin.
Taki pokrój można uzyskać tylko i wyłącznie odpowiednim cięciem.
Są czereśnie karłowe, z reguły szczepione na karłowych podkładkach takich jak pH-L A czy GiSelA 5.
Są też ze dwie odmiany karłowe - rosnące naturalnie kompaktowo i nawet na silnie rosnących podkładkach tworzą małe drzewka o zwartych koronach: Garden Bing (chyba po napromieniowaniu zrazów standardowego Binga) i Sylvia. Ta ostatnia często sprzedawana jest jako kolumnowa a ma normalny pokrój, tylko skrócone międzywęźla.
Takie drzewka - karłowe też można uzyskać za pomocą cięcia, pisał o tym ciut wyżej Rysie. Z tym że jak to cięcie, nad 5-7 liściem stosowałem na początku sierpnia. Przy wcześniejszym cięciu wybijał nowy pęd z najwyższego oczka. Wzrost trochę wyhamowywał ale przy późniejszym/sierpniowym/ cięciu nie było przyrostu wtórnego. Pęd zaczynał rosnąć dopiero wiosną, a potem latem znów "ciach".
@anulab, możesz napisać priv skąd masz te drzewka?
Czereśnia karłowa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia karłowa
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z Czech .
-
- 50p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Phil to dobra podkładka, rzekłbym półkarłowa, nie robi kłopotów, z tym że trzeba ziemię rozluźnić, z próchnicą, nawożenie i nawodnienie jakby susza. Ale mniej wymaga niż Gizela.
U mnie nie rośnie antypka, bo to na piaszczyste a tu twarda glina, a najgorzej z Coltem mam bo wymarza. Po ostatnich zimach bez śniegu zaschly znienacka całe drzewa...
Wspomniana Sakcen to jakiś przebój ostatnio, może warto.
U mnie nie rośnie antypka, bo to na piaszczyste a tu twarda glina, a najgorzej z Coltem mam bo wymarza. Po ostatnich zimach bez śniegu zaschly znienacka całe drzewa...
Wspomniana Sakcen to jakiś przebój ostatnio, może warto.
Ut sementem fecĕris, ita metes.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na taką zachętę czekałam .