Zamiast trawnika

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zamiast trawnika

Post »

Andrzeju, fajnie to wygląda :D
Ja niestety się nie pochwalę, bo trawę też w swojej murawie mam :oops: Sama jej nie siałam, jednak kupując 11 lat temu działkę budowlaną, kupiłam "trawnik", który zakładał i o który dbał poprzedni właściciel. Są miejsca, gdzie szczęśliwie wyparł ją całkowicie jastrzębiec kosmaczek, jednak, miejscami wybija się ona z mchu i koniczyny.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozostaje pielenie chwasta :)
ogrodniczkaa1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 gru 2024, o 17:07

Post »

Scleranthus uniflorus świetnie imituje mech/trawę.

Czy ktoś wie gdzie można to cudo kupić? I jak sobie radzi w naszych warunkach?
Zlikwidowałam trawnik, a zastąpienie go czymś idzie jak po grudzie. Jałowiec rozesłany kiepsko sobie radzi póki co. Muszę czymś pokryć spory kawałek gołej ziemi.
Ten scleranthus wygląda obiecująco, ale nigdzie nie mogę go znaleźć :-(
Andrzej997
500p
500p

Post »

- Jaką masz ziemię?
- Jaką masz powierzchnię do zakrycia?
- Jakie masz oświetlenie?
- Jakie jest ryzyko pojawienia się chwastów?
- Ile chcesz w to pracy wkładać?
- Ile chcesz po tym chodzić?
- Jaka wysokość Cię zadowoli?
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Scleranthus uniflorus jako trawnik - imitacja trawnika to według mnie raczej na niewielkich powierzchniach: szpary miedzy kamieniami na skalniaku, trawnik pod małym krzewem typu bonsai zamiast mchu. Na trawnik raczej zbyt wolno się rozrasta, zdecydowanie wolniej niż Sagina subulata - karmnik.
Pozdrawiam Jacek
Andrzej997
500p
500p

Post »

Jałowiec będzie drewniał i po kilku latach nie będzie różowo chodzić po tych grubych gałęziach. Faktycznie wolno rośnie, tym bardziej jeśli nie ma dobrych warunków. Masz w wątku wymienionych sporo roślin - wystarczy wybrać i spróbować.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Tak wygląda mój testowy kawałek po zimie. Nie wiem co się stało z koniczyną, ale jak widać niemal całkowicie zniknęła i zaczyna wschodzić od nowa. Myślę, że sama koniczyna albo niski rozchodnik to kiepska okrywa dla gleby na zimę - w przeciwieństwie do pozostałych roślin.
Obrazek
A tu linki do wcześniejszych zdjęć:
październik 2024 r.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie, przy obecnych łagodnych zimach, koniczyna jest rośliną całoroczną. Oczywiście w sezonie wegetacyjnym jest znacznie wyższa niż zimą. Możliwe, że jej zachowanie zależy to od rodzaju gleby. U mnie piasek gliniasty, który zimą zbytnio nie przesycha.

Na twoim zdjęciu widać, że Masz głównie rozchodnik lydyjski. On brzydko się zachowuje po kwitnieniu - te uschnięte badylki to zeszłoroczne pędy kwiatostanowe. Powinno się je usuwać po przekwitnięciu. Niestety wyrywa się przy tym część żywych pędów i robi się na chwilę łyso. To jest delikatny rozchodnik i tak na prawdę nie za bardzo się on nadaje na powierzchnie, po których się chodzi. Lepszy byłby rozchodnik biały, ostry lub sześciorzędowy.
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p

Post »

Zaciekawiła mnie ta nazwa, ale po obejrzeniu zdjęć w internecie, myślę że to bardziej rozchodnik biały jakaś odmiana mini . Pewnie to wina jakości zdjęcia - trudno rozróżnić co jest czym.
Obrazek
Postaram się zrobić zdjęcia rozchodników z bliska - może jak już się zazielenią to je zerwę i położę na kartce do zdjęcia :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Andrzej997
500p
500p

Post »

Zrobiłem zdjęcia rozchodników w wersji wczesnowiosennej. Wrzucam tu bo one są do zadarniania. Lucyno mam nadzieję, że je znasz i mi je zidentyfikujesz.

Obrazek

Dodam, że ten mały potrzebuje dużo słońca i chyba jakaś pleśń go wykańcza. Mam go w całym ogrodzie, ale powoli zanika z braku słońca. Za to ten duży wydawał mi się nie do deptania, ale obecnie ponieważ rezygnuję z niskiego dywanu wydaje się ok.
UWAGA - ten duży jest normalnie kosmiczny, ponieważ nigdzie jeszcze mi nie umarł nawet w głębokim półcieniu. Normalnie dobrze sobie radzi pod krzewami, co widać na zdjęciach niżej. Ponieważ ma małe wymagania wodne i pokarmowe, to krzewom nie powinien robić konkurencji.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten mały to właśnie lydyjski. Ten drugi też mam, niestety nie znam gatunku ani odmiany. Kupiłam w zeszłym roku w centrum ogrodniczym, podpisany był jako "rozchodnik" :oops:
Nadal polecam Ci rozchodnik biały. W firmie gdzie jakiś czas temu pracowałam, był plac sprzedażowy przy szkółce bylin. Biały rozsiewał się dosłownie wszędzie, mimo, że miał bardzo dużą konkurencję ze strony innych rozchodników :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Gloria89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2025, o 13:09

Post »

Zastąpienie trawnika roślinami okrywowymi to świetny pomysł, zwłaszcza w miejscach trudnych do koszenia lub zacienionych. W słonecznych lokalizacjach doskonale sprawdzi się macierzanka piaskowa..Natomiast w cienistych zakątkach warto rozważyć kopytnik pospolity barwinek pospolity lub dąbrówkę rozłogową. Te rośliny dobrze znoszą cień i tworzą gęste pokrycie,
Kiedy już wiesz, czym jest porażka, włącza się determinacja, która dąży do sukcesu
Andrzej997
500p
500p

Post »

Czasem wystarczy dać szansę "chwastom", czyli powstrzymać się od pielenia.

Obrazek

Obrazek

Wydaje mi się, że ogrodnictwo w dzisiejszej formie wręcz szkodzi naturze. Jako ludzie zauważamy niewielki ułamek świata roślin i zwierząt. O wymieraniu gatunków zwierząt (w tym owadów) słyszałem, ale o wymieraniu roślin mniej. A przecież świat zwierząt jest nierozerwalnie związany z roślinami.
Tymczasem ludzie rozróżniają rośliny uprawne i ozdobne. Chwasty podobnie jak szkodniki są postrzegane jako zło i zwalczane herbicydami, czy zwykłym pieleniem. W sklepach z roślinami raczej ostów i pokrzyw nie sprzedają. W rezultacie jeśli gdzieś te chwasty mogą przetrwać, to jedynie w dzikich zakątkach. Może się wydawać, że są one niepotrzebne, ale moim zdaniem to większość świata roślin. Nie wiem czy chwasty stanowią 90 czy 99% tego świata, ale na pewno sporo. Zatem spora część świata zwierząt ich potrzebuje.
Tymczasem rośliny, które nie są eksterminowane przez ludzi, służą tylko ludziom, albo do życia, albo do podziwiania.

Najgorsze jest to, że sam tak robię, bo istnieje presja społeczna i ludzka natura dąży do piękna. Jednak w dobie rolnictwa i herbicydów, to chyba ogrody ozdobne są ostatnią deską ratunku dla chwastów.

Przepraszam, że się rozpisałem, ale chciałem być dobrze zrozumiany.

A te zdjęcia, to właśnie chwasty, które można wprowadzić zamiast trawnika. Nie znam większości, poza przetacznikiem perskim. Nie ważne jak się nazywają - jeżeli rosną nisko, to nie wyrywam. Może nie mają wielkich kwiatów, żeby je można było podziwiać, ale one są dla robali. Nieznane chwasty dla nieznanych robali...
Andrzej997
500p
500p

Post »

Szczurbobik pisze: 5 kwie 2025, o 22:40 Ten mały to właśnie lydyjski. Ten drugi też mam, niestety nie znam gatunku ani odmiany. Kupiłam w zeszłym roku w centrum ogrodniczym, podpisany był jako "rozchodnik" :oops:
Nadal polecam Ci rozchodnik biały. W firmie gdzie jakiś czas temu pracowałam, był plac sprzedażowy przy szkółce bylin. Biały rozsiewał się dosłownie wszędzie, mimo, że miał bardzo dużą konkurencję ze strony innych rozchodników :wink:
Dziękuję za informację, ale i tak jeszcze zrobię im zdjęcia jak już się obudzą po zimie i jak będą kwitnąć.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, nie bój się o dobrostan rogownicy, gwiazdnicy, czy innego tam przetacznika :wink: . One różnią się od roślin uprawnych strategią rozrodu. Tzw. chwasty w większości, są uznane za niepożądane, bo wytwarzają miliony nasion i po wykiełkowaniu rosną o wiele szybciej, niż rośliny "ogrodowe", stanowiąc dla nich konkurencję i często ją wygrywając. Dlatego, ktoś kiedyś wprowadził podział na "chwasty" i " nie chwasty". One raczej nie wyginą., podobnie jak podagrycznik, pokrzywy, łopian i nieszczęsna nawłoć kanadyjska. Oczywiście, to co uznamy w ogrodzie za chwast to już nasza sprawa :wink: Poza tym zgadzam się z Tobą ;:136 Też lubię "chwasty" w ogrodzie.
U mnie dzisiaj była akcja "przesadzanie" samosiejek. Lokalizację zmieniły więc cisy, świerzbnica i lawendy. Poza tym jak zwykle adaptuję rodzime gatunki "zza płotu" do ozdabiania ogrodu. Z wiosennego runa kwitną przylaszczki, zawilce gajowe i żółte oraz miodunki. Z zadarniających dodam do wcześniej wspomnianych, ulubionych, gajowiec żółty. ładny cały rok, warto mieć w ogródku. W rok zajmie pół hektara i jeszcze powspina się na drzewa :wink:
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”