Jak przestać jeść słodycze?
Re: Jak przestać jeść słodycze?
przerzuciłam się na suszone owoce czy te ryżowe wafle
Trening silnej woli zaliczony . Przebudzilam się dzisiaj o pierwszej w nocy i przypomniało mi się, że w lodówce mam dużego,puszystego ptysia (od soboty tam siedział). Ale mnie korciło ...ale jednak postanowiłam, że zaczekam do rana...o rany ale ta noc była dłuuuga
Mam mnóstwo śliwek węgierek. Macie sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek bez cukru lub ewentualnie z jak najmniejszą zawartością cukru ?
Mam mnóstwo śliwek węgierek. Macie sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek bez cukru lub ewentualnie z jak najmniejszą zawartością cukru ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z powidłami śliwkowymi u mnie jest tak , że lubię je bardzo między innymi dlatego , że nie trzeba
ich słodzić . To chyba od odmiany śliwek zależy . Te moje na powidła w tej chwili jeszcze za wcześnie .
Na śliwki w occie już tak .
A kiedy już muszę coś posłodzić to wybieram różne słodzidła np. erytrytol , ksylitol , maltitol .
Stewia mi nie smakuje . A nawet ją uprawiałam .
Koktajle dosładzam daktylami , syropem klonowym , miodem , w ostateczności brązowym cukrem buraczanym .
Dzisiaj sąsiadka przyniosła mi kawał torta . Matko , jaki on był pyszny . Dawno nie jadłam takiego tradycyjnego .
Muszę ją zapytać jak robi biszkopt , że nie jest taki delikatny , ma bardziej zwartą strukturę i to chyba nie wynika
z ilości dodanej mąki .
ich słodzić . To chyba od odmiany śliwek zależy . Te moje na powidła w tej chwili jeszcze za wcześnie .
Na śliwki w occie już tak .
A kiedy już muszę coś posłodzić to wybieram różne słodzidła np. erytrytol , ksylitol , maltitol .
Stewia mi nie smakuje . A nawet ją uprawiałam .
Koktajle dosładzam daktylami , syropem klonowym , miodem , w ostateczności brązowym cukrem buraczanym .
Dzisiaj sąsiadka przyniosła mi kawał torta . Matko , jaki on był pyszny . Dawno nie jadłam takiego tradycyjnego .
Muszę ją zapytać jak robi biszkopt , że nie jest taki delikatny , ma bardziej zwartą strukturę i to chyba nie wynika
z ilości dodanej mąki .
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bywają biszkopty z dodatkiem roztopionej schłodzonej margaryny delikatnie wymieszane na końcu one są takie tęższe ja w taki wkrawam tylko kawałki jabłka posypuje cynamonem delikatnie i tak piekę na wierzch można dać troszkę masy i galaretkę albo tylko galaretkę albo tylko cukier puder szybkie coś z niczego.Jak brakowało kasy przy małych dzieciach to był częsty placek na niedzielę.
Po prostu nie kupuj, zamiast tego bierz owoce. Wiem, że to ciężkie, ale jedynym rozwiązaniem jest silna wola i walka z tym.
Owoce nie są rozwiązaniem, bo to dalej cukry. Owoce można jeść normalnie a nie x2 zastępując wyroby cukiernicze.
Nie zje cukierka czy kremówki to poleci do kuchni po kilku cm bułę i położy 2mm bardziej wartościowej szynki lub jeszcze bardziej wartościowego sera,proporcja idealna odwrotnie. Trzeba odciąć się od pasania brzucha węglami prostymi/ białą mąką i zacząć jeść produkty które uzupełnią braki te które teraz występują, bo zdrowy człowiek nie ma problemu z przestaniem jeść słodyczy.
Tu w wątku to są przepisy jak pasać swój brzuch
Nie zje cukierka czy kremówki to poleci do kuchni po kilku cm bułę i położy 2mm bardziej wartościowej szynki lub jeszcze bardziej wartościowego sera,proporcja idealna odwrotnie. Trzeba odciąć się od pasania brzucha węglami prostymi/ białą mąką i zacząć jeść produkty które uzupełnią braki te które teraz występują, bo zdrowy człowiek nie ma problemu z przestaniem jeść słodyczy.
Tu w wątku to są przepisy jak pasać swój brzuch
Można sobie zrobić detoks cukrowy. Chodziłam do dietetyczki do projekt zdrowie i ona mi zaleciła taki detoks, żeby po prostu odzwyczaić się od takich ilości cukru jakie jadłam. A naprawdę jadłam dużo. Faktycznie, gdzieś po miesiacu (chociaż nie było mi łatwo) odzwyczaiłam się od słodzenia kawy, od napojów słodzonych i ciastek. Znowu mogłam jeśc, ale już nie potrzebowałam tyle, ile wcześniej. To był nałóg, dlatego w pewnym momencie musiałam iść po pomoc. Obecnie czuję się znacznie lepiej, kiedy nie mam takich skoków cukru we krwi.
Podstawa to wyrzucić wszystkie słodycze z domu i nakłonić domowników do wspólnej zmiany. Jak nie ma nic słodkiego pod ręką to być może z dnia na dzień się nie przestanie jeść słodyczy, ale na pewno ograniczy, a to już pierwszy krok do celu. U mnie tak się to zaczęło i podziałało, teraz jak mam ochotę na coś słodkiego to wybieram owoce, naturalny cukier, który się w nich znajduje w zupełności wystarcza mi na zaspokojenie słodkiego głodu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 gru 2024, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja powiem inaczej. Jeżeli nie masz nadwagi i przy okazji jesz sporo warzyw, mięsa to czemu miała byś rezygnować ze słodyczy ?