Herbata z ogrodu
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Herbata z ogrodu
Macie jakieś przepisy na herbatę z zasobów własnego ogrodu?
Ostatnio polubiłem wieczorne herbaty z tego co nazbieram przy obchodzie przez ogród.
Smakuje mi połączenie:
- liść mięta
- liść melisa
- liść werbena cytrynowa
- owoc dzika róża (rdzawa)
Macie jakieś swoje ulubione mieszanki?
Ostatnio polubiłem wieczorne herbaty z tego co nazbieram przy obchodzie przez ogród.
Smakuje mi połączenie:
- liść mięta
- liść melisa
- liść werbena cytrynowa
- owoc dzika róża (rdzawa)
Macie jakieś swoje ulubione mieszanki?
Re: Herbata z ogrodu
Zawsze piję napary proste z ziół.
Macierzanka, tymianek, mięta oraz melisa - ale bez mieszania, każe osobno.
Pokrzywa też jest super, ale tego nikt nie będzie raczej sadził u siebie. Więc samodzielnie zbieram ją na wiosnę i suszę.
Mam na ogrodzie lipę i też zbieram i suszę jej kwiaty na przyszłe napoje.
Mieszanie nie zawsze jest dobre, urozmaicenie jest większe - jak wybiera się jeden typ na dany raz.
Macierzanka, tymianek, mięta oraz melisa - ale bez mieszania, każe osobno.
Pokrzywa też jest super, ale tego nikt nie będzie raczej sadził u siebie. Więc samodzielnie zbieram ją na wiosnę i suszę.
Mam na ogrodzie lipę i też zbieram i suszę jej kwiaty na przyszłe napoje.
Mieszanie nie zawsze jest dobre, urozmaicenie jest większe - jak wybiera się jeden typ na dany raz.
Pozdrawiam Sandra. Regulamin zaprasza....
- Baltazar
- 500p
O ktoś się w końcu wątkiem zainteresował.
Z tym mieszaniem masz rację że czasem można przekombinowac. Do tego co podałem dodałem dwa plastry jabłka i zepsuło wszystko..
Z tym mieszaniem masz rację że czasem można przekombinowac. Do tego co podałem dodałem dwa plastry jabłka i zepsuło wszystko..
Liście porzeczki.
- Baltazar
- 500p
Wiem wiem niedawno się dowiedziałem że niby smakują jak owoce. Będę próbował. Tak samo liście malin i poziomki.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Nagietek - kwiat,
Bergenia - fermentowane iście
Morwa - liście
Chaber - płatki
Piwonia - płatki
Wierzbówka - fermentowane ziele
Lilak - fermentowane kwiaty
i moje ulubione - płatki róż mocno pachnących, np. Rosa rugosa
Bergenia - fermentowane iście
Morwa - liście
Chaber - płatki
Piwonia - płatki
Wierzbówka - fermentowane ziele
Lilak - fermentowane kwiaty
i moje ulubione - płatki róż mocno pachnących, np. Rosa rugosa
Ze wszystkich prób najlepiej wyszła mi 'fermentowana' mieszanka liści malin, jeżyn i poziomek. Zwłaszcza po zamknięciu na kilka miesięcy - nabrała zapachu owocowo-karmelowego. Najczęściej piłam ją dorzucając sobie do herbaty zielonej.
Dodam jeszcze, że przy gnieceniu i zwijaniu listków ręcznie wyszło o wiele lepiej, niż kiedy próbowałam przyspieszyć proces maszynką do mielenia.
Dodam jeszcze, że przy gnieceniu i zwijaniu listków ręcznie wyszło o wiele lepiej, niż kiedy próbowałam przyspieszyć proces maszynką do mielenia.
"- W każdym normalnym człowieku tkwi szaleniec i próbuje wydostać się na zewnątrz - odparł sprzedawca. - Zawsze w to wierzyłem. Nikt szybciej nie wpada w obłęd niż osoba całkowicie normalna."
Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
Ja robię co roku wiele herbat fermentowanych, oczywiście królową jest wierzbówka ale inne są również smaczne. Obecnie przerabiam płatki róż, pod koniec lata używam również liści. Był już tutaj wątek o herbatach zawierający sporo treści i przepisów
Ja uwielbiam robić herbatę z liści malin, czarnego bzu i mięty pieprzowej. Dodaję też kwiat nagietka dla lekkiej goryczki i koloru. Taki napar smakuje świetnie, zwłaszcza z miodem. Liście najlepiej suszyć w cieniu, żeby zachowały aromat i właściwości.
ps. Próbowałeś kiedyś dodać kawałek świeżego imbiru albo plasterek cytryny? W połączeniu z werbeną i miętą daje super orzeźwiający efekt. XD A jak zbierasz dziką różę, to upewnij się, że jest dobrze dojrzała – wtedy napar wychodzi bardziej intensywny.
ps. Próbowałeś kiedyś dodać kawałek świeżego imbiru albo plasterek cytryny? W połączeniu z werbeną i miętą daje super orzeźwiający efekt. XD A jak zbierasz dziką różę, to upewnij się, że jest dobrze dojrzała – wtedy napar wychodzi bardziej intensywny.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 gru 2024, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Baltazar
- 500p
Robiliśmy takie herbaty gdy jeszcze owoców nie było a listki świeże i zielone. Smakuje dokładnie tak jak porzeczka ale mniej intensywna. Pachnie za to super.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 gru 2024, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przekonałaś mnie żeby spróbować, jestem ciekawa czy to smakuje czy bardziej się pije dla zdrowia i trochę krzywi bo nie do końca smakuje