berthold, wspominałeś, że kompost kupiłeś w spółce Czysty Region.
Udało mi się znaleźć informację, że jest ona producentem organicznego kompostu "Koziołek"
https://www.kk24.pl/artykul/18639,kozio ... rodniczych
Podano jego skład, dość typowy dla kompostów, a mianowicie:
Według ostatnich badań wykonanych przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą w Gliwicach, „Koziołek” charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- zawartość azotu (N) ogółem, co najmniej 0,8% (m/m)
- zawartość fosforu (P) w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,3% (m/m)
- zawartość potasu (K) w przeliczeniu na K2O, co najmniej 0,9% (m/m)
- zawartość substancji organicznej w suchej masie, co najmniej 28% (m/m)
- wartość pH co najmniej 7-9
Gdyby założyć, że litr kompostu waży tylko pół kilograma, to po przeliczeniu form tlenkowych na pierwiastkowe, Twoje podłoże będzie zawierać odpowiednio:
4000 mg/dm3 N, 652 mg/dm3 P , 3735 mg/dm3 K, pH 7-9 również za wysokie.
Tutaj masz tabelkę z optymalnymi zawartościami składników mineralnych dla warzyw.
Porównaj sobie wartości i sam zdecyduj, czy chcesz w takim podłożu uprawiać warzywa.