Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Ulęgałka to dzika gruszka generalnie, owoce niesmaczne twarde. Kiedys cenione głownie dlatego że występowały w ogole. Z racji że bogactwa nie było po wsiach to zbierało sie i jadło wszystko co natura oferowała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy grusza pasówka, inaczej schweizerhose jest zgodna z pigwą? Nie mogę znaleźć tej informacji w niemieckim internecie.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Dzięki serdecznie za odpowiedź, nigdzie mogłem znaleźć odpowiedzi, a mam 3 dorodne sadzonki pigwy S1Rysie pisze: ↑8 sty 2025, o 11:17 [...]
Schweizerhose może być na pigwie, tzn. gdzieś tak podawano, i szczepią na niej; na ile zgodna trudno rzec skoro mnożą ją od kilkunastu lat dopiero. Stare drzewa istnieją zaś podobno aż dwa, przy czym dawca zrazów to konar doszczepiony na dorosłym drzewie z pół wieku temu.
Na kaukaskiej rośnie średnio silnie, wygląda że zdrowo i nie marznie. Mały owoc, smaczny lecz nie jakiś cud.
viewtopic.php?p=6470033#p6470033
Seckle jest niezgodna z pigwą to widziałem u Stephan'a Hayes'a
Ulęgałka to malutkie gruszki i do jedzenia na surowo to się nie nadaje. Nie zbierałem tego ,bo rośnie u nas jako drzewo 20-25m? widuje tylko na ziemi spady i można się poślizgnąć. Kiedyś próbowałem , ale to mi nie smakuje. Słyszałem , że podobno dobry ocet wychodzi i coś tam jeszcze...
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Jak pryskacie na Podskórnika gruszowego? Z porad na forum wyczytałem, że odpowiednia pora to taka kiedy pękają pączki. Czy to tak samo jak z brzoskwiniami i kędzierzawością, że trzeba polować na ciepłe dni i pryskać choćby i w lutym? Czy czekać aż w pączkach pokaże się zielone? W tym sezonie pojawiło się toto u mnie pierwszy raz nie wiadomo skąd, żadnej gruszy nie dosadzałem od kilku lat. Chemię już mam, tylko nie wiem kiedy dokładnie jej użyć.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Samice podskórnika zimują w pąkach. Pod koniec marca zaczynają składać jaja i przenoszą się na listki tworząc coś w rodzaju bąbli. W tych bąblach rodzi się II i III pokolenie. Od lipca przełażą samice do nowych pąków i zimują. Pierwszy oprysk trzeba zrobić gdy pąki zaczynają pękać i powtórzyć w fazie zielonego pąka zanim szpeciele zdążą wleźć w liście. Inny poradnik z kolei zaleca jeszcze jeden oprysk po kwitnieniu.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Dzięki za informacje. Sporo mi to rozjaśniło.
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co na tego szkodnika polecacie?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ortus 05 SC. Nie wiem jak go stosować , poczytać trzeba bo na gruszy akurat szpecieli nie miałam ale na jeżynie tak. Krzewy zaatakowane przez szpeciele ( i przedziorki) opryskuje olejem neem. To o wiele bezpieczniejsze i eko - to tak tylko dla informacji jakby ktoś był zainteresowany.
Pozdrawiam! Gienia.