Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4
Ijuńskie będę siał za tydzień, tak jak i ostre papryki i z dwie słodkie do donic.
Kupiłem też podobną do Ijuńskiego odmianę Turboreactivnyy, ale niestety dostawy spodziewam się dopiero końcem miesiąca, więc razem z Ijuńskim nie wysieję.
Szkoda, bo chciałem porównać też wczesność.
Kupiłem też podobną do Ijuńskiego odmianę Turboreactivnyy, ale niestety dostawy spodziewam się dopiero końcem miesiąca, więc razem z Ijuńskim nie wysieję.
Szkoda, bo chciałem porównać też wczesność.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Mój rekord to 3 miesiące po wysiewie, gdy likwidowałem multiplaty - zawsze przetrzymuje je na maksa z resztą niewykorzystanych siewek.bioy pisze: ↑6 sty 2025, o 11:29Nie za wcześnie na takie oceny? Czasem zajmuje to tydzień, lub nawet i dwa, jak starsze nasiona.Robertkicia25 + pisze: ↑6 sty 2025, o 10:47 Aunts Swarlos Polish Plum niestety nasionko nie wykiełkowało.
Wyłożyłeś do kiełkowania trzy dni temu, prawda?
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze ,że nie zgniło.deltoro pisze: ↑6 sty 2025, o 12:17Mój rekord to 3 miesiące po wysiewie, gdy likwidowałem multiplaty - zawsze przetrzymuje je na maksa z resztą niewykorzystanych siewek.bioy pisze: ↑6 sty 2025, o 11:29Nie za wcześnie na takie oceny? Czasem zajmuje to tydzień, lub nawet i dwa, jak starsze nasiona.Robertkicia25 + pisze: ↑6 sty 2025, o 10:47 Aunts Swarlos Polish Plum niestety nasionko nie wykiełkowało.
Wyłożyłeś do kiełkowania trzy dni temu, prawda?
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mam dwie paczki cebuli cukrowej exibition , muszę zobaczyć jaką ma zdolność kiełkowania.
W tatym roku siałam i było ok.
Jak nie wystartuje, to nie będę kupowała nowych nasion, bo te z ogrodniczych to loteria.
U nas w ogrodniczym mają już drugi rok rozsadę cebuli cukrowej , najwyżej kupie trochę i posadzę .
Na razie nie korci mnie do siania, ale chce na dniach posiać trochę sałaty na rozsadę do tunelu….
Rzodkiewkę to posieje raczej od razu do gruntu.
Co jeszcze sadzicie do tunelu przed pomidorami?
Asia
W tatym roku siałam i było ok.
Jak nie wystartuje, to nie będę kupowała nowych nasion, bo te z ogrodniczych to loteria.
U nas w ogrodniczym mają już drugi rok rozsadę cebuli cukrowej , najwyżej kupie trochę i posadzę .
Na razie nie korci mnie do siania, ale chce na dniach posiać trochę sałaty na rozsadę do tunelu….
Rzodkiewkę to posieje raczej od razu do gruntu.
Co jeszcze sadzicie do tunelu przed pomidorami?
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Sprawdza Wam się teoria , że nasiona namoczone które opadły na dno są ok a te pływające po wierzchu słabe ?
Namoczyłam nasiona papryki Amy , jedno zatonęło a dwa na wierzchu . Po pewnym czasie nawet to trzecie też
wypłynęło , chyba żle to wróży .
Namoczyłam nasiona papryki Amy , jedno zatonęło a dwa na wierzchu . Po pewnym czasie nawet to trzecie też
wypłynęło , chyba żle to wróży .
- Robertkicia25 +
Aniu nie zwracaj na to uwagi.
Siej , a nie mocz pływających!
Siej , a nie mocz pływających!
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Exhibition, która w tamtym roku kiełkowała w 70%, w tym roku już nie kiełkuje wcale.
Jako, że nie wyobrażam sobie sezonu bez tej odmiany, kupiłem już kolejne nasiona.
Rzodkiewkę warto podkiełkować w domu.
W tamtym roku sadziłem w tunelu, podkiełkowane w cieple nasiona, które nie zmieściły się do wielodoniczki z rozsadą.
Było to początkiem lutego, ziemia bardzo zimna, więc na sukces nie liczyłem.
Jednak wyrosła ładnie, a zbiór był w zasadzie równocześnie, z rzodkiewką z rozsady.
W tym sezonie pomidory planuję sadzić w trzech terminach. Końcem kwietnia, końcem maja i końcem czerwca.
Przed najwcześniejszymi będzie sałata, rzodkiewka, koper.
Przed majowymi, kapusta, kalafior, brokuł, kolejna tura sałaty, rzodkiewki i kopru.
Przed czerwcowymi, fasolka, cebula, marchewka, buraki.
Pozdrawiam, Jacek
- Robertkicia25 +
Jacku kiedy planujesz siać te sadzone końcem kwietnia i maja ?
- Robertkicia25 +
Dzięki Jacku , też planowałem pierwszy rząd na początku marca , dokładnie wyłożę nasienie 1 na waciki .
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasia przed pomidorami salata zimujaca , rzodkiewka, szpinak , mizuny , musztardowce , rzeżucha a przed ogórkami koperek tak żeby między rzędami dosadzić rozsadę ogórka .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tunel będę miała złożony w lutym , na początku, jak pogoda pozwoli.
Pod koniec sezonu , po pomidorach na pewno będzie rosła tam sałata i inne liściaste warzywa
Jacek
W sumie tak też myślałam żeby Corazina f1 posiać w dwóch terminach, bo w tatym sezonie bardzo szybko się skończyły.
Asia
Pod koniec sezonu , po pomidorach na pewno będzie rosła tam sałata i inne liściaste warzywa
Jacek
W sumie tak też myślałam żeby Corazina f1 posiać w dwóch terminach, bo w tatym sezonie bardzo szybko się skończyły.
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W ubiegłym sezonie prawie miesiąc czekałam na kiełkowanie papryki Roberta . Wyłożyłam Robertę
ponad tydzień temu i nic . Dodam , że kupiłam świeże nasiona , najświeższe jakie były w sprzedaży .
Podejrzewam , że pakują stare nasiona , których nie udało się w hurcie sprzedać.
W dodatku dwa razy je moczyłam w wodzie , następnie wylałam do zlewu bo zapomniałam , że to namoczone
nasiona , niestety sks .
ponad tydzień temu i nic . Dodam , że kupiłam świeże nasiona , najświeższe jakie były w sprzedaży .
Podejrzewam , że pakują stare nasiona , których nie udało się w hurcie sprzedać.
W dodatku dwa razy je moczyłam w wodzie , następnie wylałam do zlewu bo zapomniałam , że to namoczone
nasiona , niestety sks .