Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robertkicia25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 7 cz.

Post »

Kasiu fajnie, że nasion przybyło. ;:215
Z Malinowego Smaczka będziesz zadowolona oby nie był za słodki :wink: , bo 12 brix ma dojrzały na pewno.
Jest słodszy od Megagrona.
Pozdrawiam Robert :-)
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również w tym roku sieję te dwie odmiany dla porównania. Dobrych parę lat temu miałam Malinowy Kapturek ale nie zebrałam nasion sama nie wiem czemu, chyba sie tak jeszcze nie fascynowalam pomidorami jak teraz. Pamiętam że mi smakował tylko miał zieloną piętkę ale nie na wszystkich owocach i jak dłużej wisiał to na niektórych ginęła. Ostatnie dwa lata miałam Malinowy Smaczek i on jest bardzo słodki, nie miał piętki ale po deszczach pękał na dojrzałych owocach dlatego przed deszczami trzeba było go dobrze oberwać.
Z koktajlowych wysiewam jeszcze Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Reverend Michael Keyes, Barry's Crazy Cherry i Maglia Rosa. A z odmian które pierwszy rok będą u mnie to Winogronek i Rose Quartz Multiflora.
Jest tego sporo ale w tym roku posmakowały mi koktajlowki konfitowane, pycha odrazu po upieczeniu jak i również w sloiczki na zimę można zamknąć. Aż ślinka leci jak sobie o nich przypomnę...

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiedziałam , że to się nazywa konfitowanie . :oops: Ja też lubię pieczone pomidory , miksuję je z oliwą -super .
Piekę bez tłuszczu w niskiej temperaturze i gdy się dość mocno zredukują zamykam w słoiki . Oliwę dodaję już
póżniej bo w wysokich temperaturach tłuszcze się utleniają . ;:222
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

OlaFasola13 Co możesz napisać o Reverend Michael Keyes, jaki smak?
Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Aktualnie posiadane przeze mnie nasiona odmian koktajlowych:
Zuccherino F1, Tutti Frutti F1, Moncherry F1, Scintilla F1, Piccolo Dattero F1, Purpurina F1, Principe Borghese, Balconi Red F1 (przeterminowane) i Vilma. Vilma i Balconi Red F1 już proszą o przepikowanie ale to niskie odmiany, które docelowo będą rosły w doniczkach. U mnie nr 1 jest Zuccherino F1. Na pewno wysieję też końcówkę nasion Purpurina F1 i być może z ciekawości Principe Borghese gdyż doczytałem, że po sezonie zbiera się całe grona jeszcze zielonych pomidorów i wiesza w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu gdzie stopniowo dojrzewają przez okres zimy. Posadzę je w tunelu na zbiór jesienią.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super ;:oj Będę siała Principe Borghese na suszenie i takie pieczone też spróbuję zrobić. Z koktajlowych będą jeszcze krzyżówki Kozuli, Citrina, Zlatava. Waham się między Ildi a Barys Crazy Cherry ale chyba Ildi wysieję a Barysa za rok. Wtym roku wszystkie koktajlowe u mnie nowości oprócz Malinowego Kapturka. A , jedną jeszcze uprawianą wcześniej koktajlówkę Teresy Pszczoły chcę posiać bo myślę że też do suszenia i na przetwory będzie odpowiednia i nasiona muszę rozmnożyć, bo wszystkie prawie rozdałam. :)
Mini dwarfy też będą Vilma, Venus ,Aztek, Laura i Blaue Zimmertomate.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”