Papryka do gruntu. Część 9
Re: Papryka do gruntu. Część 9
Jak ocenisz plenność , smak i termin owocowania palermo do corno di toro?
W tym roku byłem zadowolony z corno a działka z 80km na lewo od Białegostoku ,więc klimat podobny.
Z tego co pamiętam to corno dość wcześnie wydały owoce ,bo pierwsze już pod koniec lipca, podobnie jak robertina. Z tej odmiany corno byłem zadowolony. Dla mnie papryka w tej strefie to egzotyka i cieszy mnie każdy owoc.
W tym roku byłem zadowolony z corno a działka z 80km na lewo od Białegostoku ,więc klimat podobny.
Z tego co pamiętam to corno dość wcześnie wydały owoce ,bo pierwsze już pod koniec lipca, podobnie jak robertina. Z tej odmiany corno byłem zadowolony. Dla mnie papryka w tej strefie to egzotyka i cieszy mnie każdy owoc.
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie Corno jest lepsza pod względem wczesności i smaku, ponieważ ma grubsze ścianki i wyśmienicie nadaje się do konserwowania w słoiki. Natomiast Palermo jest dużo plenniejsza ale ma cienkie ścianki więc u mnie poszła głównie na sosy pomidorowo-paprykowe. Smak ma słodki ale ja wolę papryki o grubych ściankach. Pod wsględem plenności dorównuje jej odmiana Navigator F1 i ma grube ścianki i duże owoce a z wczesnych Polonez, też gruba i plenna, może mniej niż Navigator czy Palermo ale wcześniejsza i nasiona chyba bardziej dostępne i tańsze. Granova też jest ok.
W tym roku zebrałam nasiona ze sklepowych papryk mix żółta, zielona i czerwona z Hiszpanii. Chcę wytestować. Może ktoś wie czy każdy taki mix składa się z tych samych odmian? Na niektórych napisane są nazwy a na innych nie. Na biedronkowych jest Azahar, Celeya i Souleria a na lidlowskich nie ma.
W tym roku zebrałam nasiona ze sklepowych papryk mix żółta, zielona i czerwona z Hiszpanii. Chcę wytestować. Może ktoś wie czy każdy taki mix składa się z tych samych odmian? Na niektórych napisane są nazwy a na innych nie. Na biedronkowych jest Azahar, Celeya i Souleria a na lidlowskich nie ma.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Miałem w tym roku Corno czerwoną w doniczce i bardzo kiepsko urosła, miałem może 4 owoce na krzaku. A Cayenne była obsypana owocami, więcej owoców niż liści. A jak się ma Corno do tej Palermo, o którą pytałem? To chyba są bardzo podobne odmiany, ale Palermo ma większe owoce i podobne w smaku.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Palermo owoce ma podobnej długości, ale węższe i ścianka cieńsza, ogólnie znacznie lżejsze i mniej soczyste. Z racji cieniutkiej ścianki dobre do suszenia. Na kanapki, czy do słoika nie bardzo się nadają.
Obie odmiany bardzo plenne. Palermo u mnie nieco wcześniejsza.
Pozdrawiam, Jacek
W tym roku ostatni raz miałem paprykę w donicach ,bo przesychała u mnie i łapała suchą zgniliznę.
Przy mocniejszym podlewaniu w 10litrowych donicach wychodziły ok te późniejsze , ale było to upierdliwe. Corno była dość miesista i soczysta tak jak robertina , ale dużo podlewaliśmy w tym roku.Rok temu mniej podlewane papryki w gruncie nie były tak grube i soczyste.
Corno były dość długie duże i dość plenne nie spodziewałem się. Podobał mi się ich wczesny termin owocowania w mojej strefie , ale w tym roku wszystko było u nas wcześniej.
Przy mocniejszym podlewaniu w 10litrowych donicach wychodziły ok te późniejsze , ale było to upierdliwe. Corno była dość miesista i soczysta tak jak robertina , ale dużo podlewaliśmy w tym roku.Rok temu mniej podlewane papryki w gruncie nie były tak grube i soczyste.
Corno były dość długie duże i dość plenne nie spodziewałem się. Podobał mi się ich wczesny termin owocowania w mojej strefie , ale w tym roku wszystko było u nas wcześniej.
U papryki Kapia pojawiły się kiełki i jutro powędruje z wacików do ziemi, a dziś kupiłam nasiona Rokity i wyłożyłam na waciki
-
- 200p
Palermo kupuję w Lidlu i jest bardzo smaczna na świeżo. Chyba jeszcze nie spotkałem żadnej słodkiej odmiany, która by była tak smaczna. Zresztą ona chyba dostała jakąś nagrodę nawet, coś mi gdzieś obiło się o uszy - w Holandii, w Hiszpanii i nawet w Polsce jako najsmaczniejsza papryka rokubioy pisze: ↑10 sty 2025, o 11:19 Palermo owoce ma podobnej długości, ale węższe i ścianka cieńsza, ogólnie znacznie lżejsze i mniej soczyste. Z racji cieniutkiej ścianki dobre do suszenia. Na kanapki, czy do słoika nie bardzo się nadają.
- bioy
Gusta i smaki jak widać są różne.
Ja również jadłem Palermo z Lidla. Jak dla mnie zła nie jest, ale bardzo dobra też nie.
Ja również jadłem Palermo z Lidla. Jak dla mnie zła nie jest, ale bardzo dobra też nie.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
Może nie pasuje ci że jest taka słodka, nie każdy to lubi. Mi pasuje i smak i zapach. Corno jest dość podoba w smaku.
- bioy
Najbardziej nie odpowiada mi grubość ścianki, a co za tym idzie brak soczystości.
Preferuję grubościenne i soczyste i faktycznie słodycz nie jest dla mnie najważniejszym parametrem.
Jednak uczciwie trzeba przyznać, że to jedna z plenniejszych odmian jakie uprawiałem. Bywało, że miała więcej owoców niż liści.
Preferuję grubościenne i soczyste i faktycznie słodycz nie jest dla mnie najważniejszym parametrem.
Jednak uczciwie trzeba przyznać, że to jedna z plenniejszych odmian jakie uprawiałem. Bywało, że miała więcej owoców niż liści.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
No co ty, jest bardzo soczysta. Jak kroję to sok aż płynie. Fakt że ścianka jest niezbyt gruba ale nie aż tak cienka, zależy jeszcze w którym miejscu
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27