Epipremnum - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Melirin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2023, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Epipremnum - problemy w uprawie

Post »

Młode epipremnum Marble Queen przestał rozwijać młodego listka i każdy liść robi się taki jak na zdjęciach, plamy są suche, dodam że nie jest podlewany często
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podałem link do wątku, żebyś wpierw poczytała bo podobnych przypadków było mnóstwo...

1. Nie jest podlewany zbyt często, tzn. co ile co dwa, trzy tygodnie?
Jaką ilością wody?

2. W jakiej odległości stoi od okna?

Sprawdź stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziubek_3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2024, o 10:53

Pomocy! Brązowiejące i "gnijące" liście

Post »

Dzień dobry, jestem tu nowa i jestem zupełnym laikiem, jeśli chodzi o ogrodnictwo i zajmowanie się roślinkami domowymi.
Odziedziczyłam 8 doniczek z roślinką (nawet nie wiem, jak się nazywa), która miała być praktycznie "bezobsługowa". Niestety zaczęły się pojawiać na liściach ciemne plamy, a następnie liście zaczęły brązowieć, zwijać się i tak jakby "gnić".
Jaki jest tego powód - czy można ją jeszcze jakoś uratować? Proszę o pomoc
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Pomocy! Brązowiejące i "gnijące" liście

Post »

To jest Epipremnum, zapraszam do lektury tego wątku, znajdziesz wszystkie odpowiedzi:

viewtopic.php?t=60474&hilit=Epipremnum

Na pewno standard, przelanie wskutek nieprawidłowego podłoża, podlewania i pewnie stanowiska - zbyt ciemne, za daleko od okna.
Osobiście zrobił bym sadzonki, pociął na dwu, trzylistne sadzonki z liśćmi w najlepszym stanie i do wody.
Wcześniej oprysk fungicydem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mmuniu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2024, o 07:03

Epipremnum - pada:(

Post »

Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość:)

Mam kilka Epi w sypialni. Około 2 tygodni temu zostały przesadzone do nowych doniczek z nową ziemia. Niestety mam wrażenie że wszystkie one zaczynają "padać":( żółte i skręcone liście. Pytanie czy i jak można je uratować?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie posadziłeś do samej ziemi uniwersalnej, zamiast do mieszanki ziemi dużej ilości rozluźniaczy, jak perlit czy podłoże do storczyków.
Teraz pozostaje tylko pociąć na max trzylistne sadzonki i na nowo ukorzenić.
Reszta do śmietnika.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Callimae
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2024, o 10:51

Post »

Dzień dobry.

Rzućcie proszę okiem i doradźcie:
Roślina 1:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mogła mieć za mokro+za ciemno i wygląda trochę na jakiś grzyb. Co myślicie?

Roślinka 2:

Obrazek

Obrazek

Roślinka 2 stoi w bardzo słonecznym miejscu. Ten drugi liść jest bardziej osłonięty i świato jest rozproszone.
Ale ponieważ mam plagę takich usychających liści (zaczęło się w trakcie upałów), pogubiłem się już, co może być czym. Czy tak wyglądają oparzenia u epi? Czy to moze kolejny grzyb?

Pozdrawiam,
Callimae
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy wróżyć z fusów?
Takie przyczyny nie biorą się z niczego.
Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, wszystko - odległość od okna, skład podłoża, podlewanie, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce, etc...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy można o tej porze roku przyciąć epipremnum i scindapsusa? Będę je przenosił na zimę bliżej okna, ale mocno urosły przez lato i ich długie pędy leżałyby na podłodze. Nie służyło by to ani im, ani utrzymaniu porządku w pokoju. Pewnie ktoś by je w końcu zdeptał przez przypadek. Chodzi mi o przycięcie o połowę długości, może nawet o 2/3.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja tnę przez cały rok jak tylko jest taka potrzeba. Można skrócić, albo przyciąć radykalnie, co się przyczyni do rozkrzewienia roślin.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
AmericanPaleAle
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2022, o 22:10

Post »

Cześć

Po jakimś czasie powracam z problemem, tym razem z epi. Moje epi ma około 3 lat, było przesadzane raz jakieś dwa lata temu. Jest dość pokaźne, ma 3 łodygi, każda jakieś 5-6 metrów długości, które rozchodzą się po całej ścianie na sznurkach. Od zawsze jak pamiętam raz na jakiś czas żółkną dolne liście, czasem pojawią się powoli nowe, czasem nie, uznałem, że to normalny proces. Natomiast od jakichś 2 miesięcy dzieje się coś niedobrego, przez ten czas roślina zgubiła mnóstwo liści, dokładnie nie liczyłem ale to coś koło 20-30. Dolne łodygi są już zupełnie łyse i żółknięcie postępuje ku górze. Parę listków w tygodniu (drugi epi który jest w połowie tak duży i stoi w jasnej kuchni też zaczął żółknąć). W domu mam przędziorka, ale z nim walczę natomiast bardzo dokładnie oglądałem epi pod tym kątem i jest bez szkodników. Podlewam raz na 4, 5 dni umiarkowanie kiedy góra przeschnie. Mieszanka jest uniwersalna, trochę perlitu. Rósł w niej jak na drożdzach. Dół rośliny przysłania palma i skrzydłokwiat i drugie epi (jeszcze inne zwisające z komody) ale nasz bohater łysieje już zmacznie powyżej zacienienia. Dodam, że końcówki trzech pozostałych łodyg bardzo intensywnie, nawet teraz, się rozwijają. Tylko od "dołu" taka sytuacja. Co to za objaw? Może doniczka jest już za mała jak na takiego potwora?
Obrazek

Obrazek

Tutaj okaz "kuchenny".
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim za ciężkie podłoże.
To są epifity, więc mieszanka powinna być z niewielką ilością samej ziemi uniwersalnej, a większość to perlit np podłoże do storczyków.
Dwa, rośliny przesadzamy maksymalnie co około 2 lata albo szybciej w zależności w jakim tempie rosną korzenie.
W obecnej sytuacji pozostaje tylko pociąć na max trzy, czterolistne sadzonki i do wody.
Chyba, że chcesz zostawić łyse łodygi to musisz przesadzić i sprawdzić stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Co dzieje się z moimi epipremnum? Mam kilka różnych odmian i na każdej z nich pojawiły się takie kropki, czym to zwalczyć?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plamistość liści czyli grzyb. Oprysk fungicydem.

Jednak nic nie bierze się znikąd. Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, stanowisko, podłoże, podlewanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”