Co to za krzew i jak uporządkować

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Esperson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2018, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za krzew i jak uporządkować

Post »

Witam co to za iglaczek? Rośnie już że 25 lat bardzo wolno i chyba nic nie było przy nich robione. Ale wyglądają nie estetycznie czy da się jakoś to ładnie przyciąć .czy może trzeba raczej skasować .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za krzew i jak uporządkować

Post »

Może to być Jałowiec - rodzina cyprysowate.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

To nie jest Cis pospolity tylko Jałowiec ale nie wiem która odmiana. Charakteryzuje się mocnym aromatem i bardzo ostrymi igiełkami. Chętnie używam go przy grillowaniu. Patrząc po krzewie ma więcej niż 25 lat. Możesz spokojnie go sobie wymodelować. Ja swojego jak na foto bardzo mocno przycięłam do 1 gałęzi a drugiego innego typu utrzymuję na pewnej wysokości. Mam jeszcze kolumnowego bardzo wysokiego.
Esperson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tylko jak go umodelowac jeden ma dwie dość grube pionowe pieńki i tylko na górze jest rozkrzewione .
A drugi jest gęsty w środku ale tylko w łodygi cienkich gałązek ma bardzo mało więc jest łysy w środku . Myślałem żeby go skrócić o połowę na równo i niech dalej sobie odbija . A z tym pierwszym nie mam pomysłu . Może jakieś foto dla przykładu 🙂
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest Jałowiec łuskowaty (Juniperus squamata) 'Meyeri'. Niestety w starszym wieku zaczyna tak wyglądać, poza tym kocha słońce. Najpierw bym go oczyścił z suchych czy też ledwie żyjących gałązek. Wtedy bym ocenił co się da z niego zrobić. Może przyciąć od góry by się trochę zagęścił? Ma ładne pnie może je wyeksponować?
Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może by tego jałowca przyciąć jak duże bonsai? Obniżyć go i uformować poduchy.
Przykłady: https://pl.pinterest.com/donprzemaso/topiary/
Esperson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tylko że jak przytnę wszystkie suche albo prawie suche to zostanie tylko góra .
Jeden jałowiec ma dwa pionowe pnie ok 2 metrów i tylko góra jest zielona . A ten drogo ma kilka pni kilka starych odciętych gałęzi które teraz widać .
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Jak poprzycinasz to staraj się nie zostawiać kikutów, najlepiej blisko pnia. Tak jak piszą, poprzycinaj suche gałązki i uporządkuj. Wbrew pozorom one pomału nie rosną, młode przyrosty rocznie mogą mieć ok 10 cm. Całej góry ,,nie gol na łyso" tylko czubki poprzycinaj.Przez sezon w czasie wzrostu młode czubki skubnij niech się rozrośnie wg Twojej fantazji.Jałowiec ma to do siebie , że od czasu do czasu trzeba nim mocno potrząś aby osypały się martwe igły. Ja bym go spróbowała wymodelować do wysokości wyciągniętej ręki aby z drabiną w przyszłości nie latać. Pnie ma ładne więc małymi kroczkami, z wyczuciem zrobisz z niego ozdobę ogrodu :D Powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”