Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

A u nas w końcu cyklameny się rozsiały :) 3 lata nic nie było widać, a w tym roku pełno nowych malutkich sadzonek z jednym listkiem, mniejszym od 1 groszówki. Nie przeszkodziły im mrozy, a późniejsze opady śniegu zrobiły im ładną kołderkę.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Margo2, cyklameny są piękne - nie są może zbyt duże ale jedna bulwa potrafi niezły bukiet kwiatów mieć. A do tego same liście potrafią być bardzo ozdobne.
U mnie są głównie ciemierniki korsykańskie i cuchnące, które sieją się wszędzie. Białego mam jednego, i kilka orientalnych krzyżówek - i jeszcze nie wiem czy im się u mnie podoba :wink:
Trzymam kciuki za Twoje ciemierniki, i cyklameny też :)

Florian Silesia, sam byłem ciekawy co to za irga więc przynajmniej teraz już wiem :wink:

any57, czasem pojedyncze siewki cyklamenów łatwo przeoczyć właśnie przez to, że one są takie malutkie :) A na początku mają tylko ten jeden, miniaturowy listek :)
A śnieg to świetna ochrona dla nich.

Tutaj widać między innymi moje 2 testowe cyklameny:
Obrazek
Z przodu jest cyklamen neapolitański, po prawej jest cylicyjski, a z tyłu bluszczolistny.
Nie wiem jak przezimują pierwsze 2 ale na razie nic im nie jest.

Tu z bliska ten cyklamen bluszczolistny, a u dołu widać liście cylicyjskiego:
Obrazek

Odnalazłem zdjęcie jak ten cylicyjski miał kwiaty, za nim widać białe kwiaty cyklamena blusczolistnego o tych srebrnych liściach:
Obrazek

Wczoraj jak wyszło słońce to nawet niektóre śnieżyczki się otworzyły:
Obrazek
Dzisiaj niestety był prawie cały dzień mróz, w nocy ma być około -5 a śniegu nie ma wcale.

U nas rano są teraz takie krajobrazy:
Obrazek
Niby ładnie ale dla roślin niezbyt fajnie, bez śniegu nie mają ochrony przed mrozem. Choć szron na szczęście też trochę chroni.

I na koniec jakiś późno letni kadr buszu w ogrodzie:
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Karolu, oszronione trawy, pięknie wyglądają! ;:oj Mojego ogrodu, jakoś nie lubią, zwłaszcza rozplenice, nie chcą wcale rosnąć.
Kiedy zachwyciłam się drzewkami irgi w Walii, trochę szperałam w jej odmianach. Tak długo trzyma owoce irga Diesla, Twoja wydaje się być do niej podobna.
Cyklameny, choć niewielkie, to kwiatuszki mają urocze, a nawet bez nich, cieszą ciekawymi liśćmi.
Masz już sporą kolekcję śnieżyczek ;:215 . U mnie przetrwała jedna kępka Elwesa i przyrasta w żółwim tempie, to zadowala mnie duża ilość nivalis.
Obiecałeś rzeczkę kwitnących siewek irysów syberyjskich, może teraz pokażesz wspomnieniowo?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepiękny busz. Musisz robić więcej szerszych kadrów.
Nie wiem, czy dobrze, że posadziłeś cyklameny obok siebie.
Kiedyś oglądałam Monty Dona, który przestrzegał przed takim sadzeniem, bo jeden z tych cyklamenów bardzo się rozłazi i może zagłuszyć pozostale.
Tylko nie pamiętam o którym to mówił no i nie wiadomo, czy u nas też tak będzie się panoszył
Ja właśnie zakupiłam 4 kolejne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”