Ogród po mojemu
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród po mojemu
A u nas w końcu cyklameny się rozsiały 3 lata nic nie było widać, a w tym roku pełno nowych malutkich sadzonek z jednym listkiem, mniejszym od 1 groszówki. Nie przeszkodziły im mrozy, a późniejsze opady śniegu zrobiły im ładną kołderkę.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Margo2, cyklameny są piękne - nie są może zbyt duże ale jedna bulwa potrafi niezły bukiet kwiatów mieć. A do tego same liście potrafią być bardzo ozdobne.
U mnie są głównie ciemierniki korsykańskie i cuchnące, które sieją się wszędzie. Białego mam jednego, i kilka orientalnych krzyżówek - i jeszcze nie wiem czy im się u mnie podoba
Trzymam kciuki za Twoje ciemierniki, i cyklameny też
Florian Silesia, sam byłem ciekawy co to za irga więc przynajmniej teraz już wiem
any57, czasem pojedyncze siewki cyklamenów łatwo przeoczyć właśnie przez to, że one są takie malutkie A na początku mają tylko ten jeden, miniaturowy listek
A śnieg to świetna ochrona dla nich.
Tutaj widać między innymi moje 2 testowe cyklameny:
Z przodu jest cyklamen neapolitański, po prawej jest cylicyjski, a z tyłu bluszczolistny.
Nie wiem jak przezimują pierwsze 2 ale na razie nic im nie jest.
Tu z bliska ten cyklamen bluszczolistny, a u dołu widać liście cylicyjskiego:
Odnalazłem zdjęcie jak ten cylicyjski miał kwiaty, za nim widać białe kwiaty cyklamena blusczolistnego o tych srebrnych liściach:
Wczoraj jak wyszło słońce to nawet niektóre śnieżyczki się otworzyły:
Dzisiaj niestety był prawie cały dzień mróz, w nocy ma być około -5 a śniegu nie ma wcale.
U nas rano są teraz takie krajobrazy:
Niby ładnie ale dla roślin niezbyt fajnie, bez śniegu nie mają ochrony przed mrozem. Choć szron na szczęście też trochę chroni.
I na koniec jakiś późno letni kadr buszu w ogrodzie:
U mnie są głównie ciemierniki korsykańskie i cuchnące, które sieją się wszędzie. Białego mam jednego, i kilka orientalnych krzyżówek - i jeszcze nie wiem czy im się u mnie podoba
Trzymam kciuki za Twoje ciemierniki, i cyklameny też
Florian Silesia, sam byłem ciekawy co to za irga więc przynajmniej teraz już wiem
any57, czasem pojedyncze siewki cyklamenów łatwo przeoczyć właśnie przez to, że one są takie malutkie A na początku mają tylko ten jeden, miniaturowy listek
A śnieg to świetna ochrona dla nich.
Tutaj widać między innymi moje 2 testowe cyklameny:
Z przodu jest cyklamen neapolitański, po prawej jest cylicyjski, a z tyłu bluszczolistny.
Nie wiem jak przezimują pierwsze 2 ale na razie nic im nie jest.
Tu z bliska ten cyklamen bluszczolistny, a u dołu widać liście cylicyjskiego:
Odnalazłem zdjęcie jak ten cylicyjski miał kwiaty, za nim widać białe kwiaty cyklamena blusczolistnego o tych srebrnych liściach:
Wczoraj jak wyszło słońce to nawet niektóre śnieżyczki się otworzyły:
Dzisiaj niestety był prawie cały dzień mróz, w nocy ma być około -5 a śniegu nie ma wcale.
U nas rano są teraz takie krajobrazy:
Niby ładnie ale dla roślin niezbyt fajnie, bez śniegu nie mają ochrony przed mrozem. Choć szron na szczęście też trochę chroni.
I na koniec jakiś późno letni kadr buszu w ogrodzie:
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Karolu, oszronione trawy, pięknie wyglądają! Mojego ogrodu, jakoś nie lubią, zwłaszcza rozplenice, nie chcą wcale rosnąć.
Kiedy zachwyciłam się drzewkami irgi w Walii, trochę szperałam w jej odmianach. Tak długo trzyma owoce irga Diesla, Twoja wydaje się być do niej podobna.
Cyklameny, choć niewielkie, to kwiatuszki mają urocze, a nawet bez nich, cieszą ciekawymi liśćmi.
Masz już sporą kolekcję śnieżyczek . U mnie przetrwała jedna kępka Elwesa i przyrasta w żółwim tempie, to zadowala mnie duża ilość nivalis.
Obiecałeś rzeczkę kwitnących siewek irysów syberyjskich, może teraz pokażesz wspomnieniowo?
Kiedy zachwyciłam się drzewkami irgi w Walii, trochę szperałam w jej odmianach. Tak długo trzyma owoce irga Diesla, Twoja wydaje się być do niej podobna.
Cyklameny, choć niewielkie, to kwiatuszki mają urocze, a nawet bez nich, cieszą ciekawymi liśćmi.
Masz już sporą kolekcję śnieżyczek . U mnie przetrwała jedna kępka Elwesa i przyrasta w żółwim tempie, to zadowala mnie duża ilość nivalis.
Obiecałeś rzeczkę kwitnących siewek irysów syberyjskich, może teraz pokażesz wspomnieniowo?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Przepiękny busz. Musisz robić więcej szerszych kadrów.
Nie wiem, czy dobrze, że posadziłeś cyklameny obok siebie.
Kiedyś oglądałam Monty Dona, który przestrzegał przed takim sadzeniem, bo jeden z tych cyklamenów bardzo się rozłazi i może zagłuszyć pozostale.
Tylko nie pamiętam o którym to mówił no i nie wiadomo, czy u nas też tak będzie się panoszył
Ja właśnie zakupiłam 4 kolejne.
Nie wiem, czy dobrze, że posadziłeś cyklameny obok siebie.
Kiedyś oglądałam Monty Dona, który przestrzegał przed takim sadzeniem, bo jeden z tych cyklamenów bardzo się rozłazi i może zagłuszyć pozostale.
Tylko nie pamiętam o którym to mówił no i nie wiadomo, czy u nas też tak będzie się panoszył
Ja właśnie zakupiłam 4 kolejne.