Bób cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób cz.4

Post »

Strąkowiec bobowy bo o nim mowa na bobie pojawia się pod koniec maja i w pierwszej połowie czerwca czerwca. Jaja samice składają do końca lipca. Ja uprawiam tylko odmiany wczesne (b. wczesne) a dodatkowo, w celu przyspieszenia zbioru produkuję rozsadę. Nie stosuję oprysków, które należałoby wykonać ok. 7 dni przed kwitnieniem. W przypadku występowania chrząszczy należy dokładnie zbierać i niszczyć resztki po zbiorze. Od końca sierpnia do października owady przechodzą na zimowanie.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź!
Rozsady nie będę robić bo nie mam warunków, ale wywiozę daleko resztki roslin i robaczywe strąki. W zeszłym roku trafiły one do kompostu przy ogrodzie i pewnie dlatego chrząszcz zdążył się rozwinąć. Teraz usunę wszystko z dala od ogrodu i miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie ok. Dzięki za pomoc 🙂
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Kiedy zaczynać wysiewy w celu przygotowania sadzonek???
Anna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Ja ostatnio wysiewałem 12 lutego, w tym roku planuję wysiać w tym samym terminie.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję! W tym roku u nas zima wyjątkowo łagodna, zaryzykuję wcześniejsze wysadzanie do tunelu.
Anna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadziłem w gruncie 9 marca, bób dzielnie znosił kilkustopniowe przymrozki, a nawet kilka dni pod śniegiem.
Pod folią pewnie zaryzykowałbym wcześniejszy wysiew.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Jacku, spoźniłem się nieco, ale wysieję bób jutro w doniczkach. Będzie mógł pójść do gruntu w marcu/kwietniu. Oszukam mszyce. Do świąt miałem w ogrodzie młode boby (5cm), które wyrosły z upadłych w czasie zbioru nasion. Znosiły świetnie jesienne przymrozki i dopiero -7 w czasie świąt je powaliło. Zatem te wysiane teraz zniosą marcowo-kwietniowe przymrozki również.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy sieje wtedy kiedy uważa za sensowne ale...
Połowa II to zdecydowanie lepszy termin wysiewu niż styczeń. Warto pamiętać, że wysiewając bób w temperaturze 15-22*C znacznie skracamy czas wschodów. Rośliny powinny pojawić się 8-14 dni od siewu a nawet wcześniej. Później muszą już być doświetlane a problemem staje się zbyt wysoka jak dla bobu temperatura. Najlepiej gdyby rozsadę można było przenieść np. do tunelu. Ja tak robię pod koniec II lub na początku III. Gdy sadzonki mają zbyt ciepło rośliny mocno się wyciągają. Od biedy można je palikować lub nawet ogłowić rośliny. Jednego roku z czubków udało mi się nawet ukorzenić sadzonki. Ogłowione sadzonki chyba nawet mocniej się krzewią ale to należałoby dokładniej zaobserwować. Znacznie lepiej rosną rośliny z niskich, krępych sadzonek a takie uzyskamy po ok. 30 dniach.
Nikt prawie nie zwraca uwagi lub nie pisze o tym, że bobu mamy sporo odmian i warto bawiąc się w produkcję rozsady wybrać odmianę wczesną. Niestety w niektórych latach bób wysadzany na początku III potrafił podmarznąć i dlatego ja osobiście wolę wysadzać rozsadę w drugiej połowie III.
Np. Witkiem Manita zaczyna dojrzewać po 75 dniach a Windsor Biały (White Windsor) po 100 a więc prawie o miesiąc później. Wybierając odmianę warto też zwrócić uwagę jakiej wysokości będą dorosłe rośliny (przeciętna wysokość w zależności od odmiany wynosi 80-130 cm).
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W domu niestety za ciepło, żeby zrobić ładną rozsadę. ;:222
Jak bób wychodzi z ziemi wynoszę rozsadę do foliaka, gdzie stoi w dodatkowym ocieplonym inspekcie.
W ten sposób znosi u mnie noce z temperaturą na zewnątrz minus 7-8*C, bez problemu.
W tym roku posieję tylko odmianę Bizon, więcej sztuk niż w poprzednich latach.
Zebrane w zeszłym sezonie 15 kg okazuje się nie wystarczającą ilością. Dziś ostatni mrożony bób wyląduje w garnku. ;:65
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
200p
200p

Post »

Wypatrzyłam odmianę Witkiem Manita polecaną przez Przemka. Sprzedają po 5 kg. Trochę dużo, ale zamierzam kupić. Ciekawe, czy nasiona bobu długo zachowują zdolność kiełkowania?
Jacku, może pamiętasz, ile zasiewałeś, skoro był taki plon?
Bardzo smaczny bób kiszony, kupiłam w słoiku, w sklepie. Chętnie zrobiłabym własne przetwory.
Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest kilka fajnych wczesnych odmian na rynku. Ja odkupiłem swoje nasiona od osoby która zrobiła zakup opakowania 5 kg. Nie ma obaw, nasiona bobu zachowują zdolność kiełkowania przez 5-6 lat.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem odmiany Witkiem Manita, Rambos, Dragon i Bizon.
Dziwna sprawa, ale dojrzały do zbioru niemal jednocześnie.
W tym roku sadzę tylko Bizona, bo miał największe ziarna i był najplenniejszy.
Posadziłem cztery rzędy po 5,5 m długości. W rzędzie sadzonki co 25 cm, podwójne, bo siałem dwa ziarna do kubka.
Łącznie zużyłem około pół kilograma nasion.
W tym roku planuję posadzić około 150 kubeczków, czyli 300 nasion. :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że dojrzały jednocześnie nie powinno raczej dziwić bo poza Rambos (95 dni) pozostałe odmiany są odmianami bardzo wczesnymi (ok. 75 dni). Najwcześniejsza z nich to Bizon (70-75 dni). Dodatkowo fajne w niej jest to, że nie rośnie zbyt wysoko.
U mnie z rozsady w tym sezonie Witkiem Manita a z wysiewu bezpośredniego (podkiełkuję nasiona w perlicie) na próbę odmiana Aguadulce Supersimonia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”