Jabłoń dyskusje ogólne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Raczej zające albo dzikie króliki.
W jakim rejonie mieszkasz?
W jakim rejonie mieszkasz?
Pozdrawiam! Gienia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Farmer, plastikowe siatki są do bani. Jak chcesz ochronić drzewko owocowe przed dziką fauną, to tylko metalowe siatki o małych oczkach i grubszym drucie są pewne.
Jak wysokie masz ogrodzenie? Sarny przeskakują 2m, ale one raczej zajęłyby się najmłodszymi gałązkami. Masz podmurówkę wpuszczoną w ziemię? Zające i króliki dają radę podkopać się.
A może miałeś jakieś ślady na śniegu? Może dałoby się zidentyfikować głodomora?
Jak wysokie masz ogrodzenie? Sarny przeskakują 2m, ale one raczej zajęłyby się najmłodszymi gałązkami. Masz podmurówkę wpuszczoną w ziemię? Zające i króliki dają radę podkopać się.
A może miałeś jakieś ślady na śniegu? Może dałoby się zidentyfikować głodomora?
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lubelskie. 160cm siatka ale sarny nie było w ogrodzeniu,a zająca tym bardziej. Objadło mi w miesiacu lipiec,sierpień. Na 30drzewek to około 8 jest delikatnie uszkodzone. Też może być coś związane że smalcem posmarowałem jak siatki nie miałem założonej ale to 5 miesięcy mineło. Teraz jak śnieg spadł to żadnych śladów tylko zając w koło płotu lata
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Jak w lecie, to może koziołek sarny próbował spałować sobie parostki, obedrzeć młode poroże ze scypułu?
W lecie jest dużo lepszej karmy, niż korą drzew. 160 cm dla dorosłej sarny, to nic.
W lecie jest dużo lepszej karmy, niż korą drzew. 160 cm dla dorosłej sarny, to nic.
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Myszy by ci takich szkód nie porobiły, jak widać rany są częściowo zabliźnione więc to musiało się stać końcem lata/wczesną jesienią. Stawiam że to robota sarny.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na 99% sarny, ale... Tam, gdzie obgryzione jest drewno to raczej sarny, chociaż u mnie jak już żarły, to i z gałązkami. Podobne uszkodzenia kory robią też szerszenie. U mnie załatwiły tak lilaki i rokitnik.
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Trochę późno zauważyłeś uszkodzenia. Kiepsko ale Jakoś się zagoiły. Sarny jak najbardziej interesują się młodziutkimi gałązkami zimą a listkami na gałązkach latem. Zające lubią korę i potrafią okorować pieniek naokoło i wysoko stojąc słupka. Zrozumiałam, że masz ogrodzony sad siatka na 160 cm , to dla sarny żadna przeszkoda . Ona 120 cm bierze z miejsca. Przy 180 cm się zastanawia. A jak weźmie rozbieg to 2 metry leciutko pokona. Plastykowe siatki zdają egzamin ale tylko przez jeden sezon, potem już się kruszą, łamią. Najlepsze są metalowe , jak już wspomniała Kuneg. Koziołek gdyby pałował młode drzewko to mógłby go złamać, szuka raczej grubszego pnia i z takiego pałowania to dużo jest farfocli, i drzazg.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ojjjjjj paskudny rak drzew owocowych, możesz próbować oczyścić do zdrowego, sadownicy pryskają sodą kaustyczną.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Oki, dzięki Kamil
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Jak ci zależy na nich to przeszczep sobie na podkładki, znów jak chcesz walczyć z chorobą to walcz. Ale ja bym to po prostu przeszczepił i wyciął. Miałbym drewno na wędzenie.
Nie ma co trzymać takich drzew najlepiej wyrwać z korzeniami, całe drzewo już jest porażone rakiem. Wyrwałem podobnie wyglądającą śliwkę, nawet w korzeniach miała narośle rakowe. Przeszczepiłem tą odmianę na nowe podkładki ale okazało się że też rak zaczął się na nich rozwijać.
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To są Jabłonki mojego zięcia.
Prosił mnie żebym mu pomogła rozpoznać na forum co to jest .
Ja raczej też bym wycięła to drzewko.
On coś wspomniał że 3 ma takie
Chyba że go źle zrozumiałam.
Prosił mnie żebym mu pomogła rozpoznać na forum co to jest .
Ja raczej też bym wycięła to drzewko.
On coś wspomniał że 3 ma takie
Chyba że go źle zrozumiałam.