Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Masz odpowiedź w wątku. Przeanalizuj, jakie powinny być prawidłowe warunki uprawy oraz pielęgnacji i porównaj ze swoją rośliną, proste. Większość chorób, wyłączając obecność szkodników, bierze się z błędów uprawowych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pitoslaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 gru 2024, o 15:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej. Od jakiś 10 dni sterlicji zaczął się psuć jeden liść. Cała reszta rośliny wygląda na zdrową (stare pojedyńcze dziurki w liściach, ale dosłownie kilka). Czy mógłbym prosić o instrukcje postępowania, czy wyciąć już cały liść z łodygą ? Czytałem, że powinno posypać się węglem łodygę. Co to jest za węgiel (taki aktywny z apteki, czy jakiś brykiet :D (wiem, że to głupie pytanie, ale nigdy tego nie robiłem). Czy to infekcja grzybica i trzeba spryskać jakimś preparatem (czy mógłbym prosić o nazwę jakiegoś sprawdzonego preparatu ?

Prosiłbym o pomoc krok po kroku co powinienem uczynić.

Co do samej rośliny, to jest rok ze mną, Została przesadzona w ziemie uniwersalną z perlitem i trochę keramzytem. Roślina dobrze się czuła, wypuściła przez ten czas 5 liści.
Co do przyczyny mam wrażenie. że może to być przez moją nieuwagę i 3 tygodnie temu przez jakieś 4/5 dni stała woda w drugiej doniczce i jej nie zlałem. woda parowała i korzenie były mokre. Doniczka ma dziury porobione, aby mogła oddychać od spodu.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przelana, masz wszystko w tym wątku, wystarczy poczytać... chociaż kilkanaście ostatnich stron.

W jakiej odległości stoi od okna?
Jak często podlewasz?
Doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce?
W jakim stanie są korzenie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
pitoslaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 gru 2024, o 15:21

Post »

Przeglądałem ostatnie 40 stron, chciałem się dopytać strikte o mój przypadek. Bo w świecie roślin jestem świeży.

Od okna stoi około 4 metry. Podlewałem raz w tygodniu, ostatni miesiąc podlewałem co 10 dni, wczoraj podlałem po 14 dniach. Doniczka ma ciasnio przylegającą osłonkę, ale ma wywiercone dziury, więc ma cyrkulacje powietrza. Woda ma też miejsce aby wtedy spłynąć, więc korzenie nie były nigdy strikte zamoczone w wodzie.

Stanu korzeni w doniczce nie sprawdzałem , jedynie te które wyrosły poza doniczkę można ocenić i są zdrowe, nie zgniłe.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

🤦🤦🤦 Właśnie widać jak czytałeś, na pewno nie dokładnie.

4 metry od okna to możesz ustawić sztuczne kwiatki, a nie żywą roślinę. W takiej odległości do roślin nie dociera żadne światło, które będzie przydatne do prawidłowego rozwoju.
Strelicja jest rośliną wybitnie słońcolubną, więc stanowisko tuż przy słonecznym oknie, czyli najlepiej południowym, względnie zachodnim.
W okresie jesienno zimowym powinna być doświetlana ze względu na słabe natężenie światła i krótki dzień. Doświetlasz minimum 10 - 12 godzin dziennie. Światło o odpowiednim natężeniu to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.

Dwa, sprawdzenie stanu korzeni to podstawa...

Trzy osłonka do wywalenia, doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce. Do korzeni musi docierać powietrze żeby bryła korzeniowa mogła lepiej przesychać.

Czyli do przesadzenia. Następnie odetnij zarażony liść i zrób oprysk fungicydem, może być Scorpion 325sc, Saprol, itp. Przede wszystkim zmiana stanowiska i doświetlanie. Żeby leczyć rośliny trzeba wpierw wyeliminować błędy uprawowe.

Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Tak więc no cóż, następnym razem dokładnie czytaj, bo to co wyżej napisałem powtórzyłem w wątku multum razy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wojtekanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2024, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem ze sterlicjami.

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:7
Mam prośbę o pomoc w diagnozie problemu moich sterlicja i ewentualnie poradę co do środków ochrony.
Z góry bardzo dziękuję.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zacznij od lektury tego wątku. Znajdziesz w nim najczęstsze błędy uprawowe.
Stanowisko, podłoże, podlewanie, nawożenie, etc. Wystarczy kilkanaście ostatnich stron.

Już widzę pierwsze błędy, jak beznadziejne podłoże, pewnie do tego stoi za daleko od okna, doniczka wsadzona do ciasnej osłonki, etc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Michal_Wro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2024, o 18:55

Post »

Chcialem sie upewnic ze proporcja ziemi do perlitu odnosi sie do wymiaru objętości, tj. 3 litry ziemi na 1 litr perlitu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszasz 3 części ziemi i jednej perlitu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Po pobieżnej lekturze wątku już wiem, że podłoże u mojej strelicji do wymiany. Po zakupie przesadziłam, ale chyba jednak ziemia za luźna. Ale czy coś doraźnie da się zrobić z tym problemem?

[url=https://postimg.cc/ctcx0qzH][img]https://i.postimg.cc/1Xkf0scp/IMG-2088.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/nC0FWJ7S][img]https://i.postimg.cc/rwLDKypT/IMG-2089.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/23d84v5D][img]https://i.postimg.cc/c12gGByr/IMG-2090.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/0zjkRB0k][img]https://i.postimg.cc/wjc7JKtm/IMG-2091.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/2VzjT6qB][img]https://i.postimg.cc/BQF8SP4N/IMG-2092.jpg[/img][/url]
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są to zmiany od przelania względnie od przemarznięcia. W jakiej odległości stoi od okna? Powinna stać tuż przy słonecznym oknie, a w okresie jesienno zimowym dobrze ją doświetlać.
Czy była narażona na chłodne powietrze od okna?
Jak długo była od zakupu do przesadzenia w podłożu produkcyjnym?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Obydwa problemy prawdopodobne, jakiś miesiąc temu mogła dostać za dużo wody 🙈 przemarzniecie też biorę pod uwagę, chociaż bardziej narażenie na niższą niż zwykle temperaturę-zaciągnęło chłodne powietrze przez właz na strych 🙈 Jednorazowy incydent to był, ale jednak. No i to stanowisko też wcale nie słoneczne miała jak dotąd … chyba wszystkie możliwe błędy popełniłam.
Od zakupu do przesadzenia myślę że minęło maksymalnie półtora miesiąca.
Jest dla mojego kwiatka jakaś nadzieja?
Przesadzać go ponownie?
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie doczytałem, że przesadzona bezpośrednio po zakupie. Takie podłoże może być. Ale można byłoby delikatnie wyciągnąć z doniczki i zobaczyć czy coś tam w korzeniach nie podgniwa.

Stanowisko jest bardzo istotne. Strelicja jest rośliną wybitnie słońcolubną, a uwzględniając że samo światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin, więc to był pierwszy kluczowy błąd.
W okresie jesienno zimowym nawet przy samym oknie dla roślin z klimatu tropikalnego i pochodnych, światło jest zbyt słabe. Słońca również jest mało. Dlatego optymalnie byłoby doświetlać.

Co do podlewania, jeśli podłoże jest odpowiednio przepuszczalne, to Strelicja lubi normalne podlewanie. Trzeba tylko podlewać w okresie jesienno zimowym wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. W lecie z kolei można nawet utrzymywać cały czas umiarkowanie wilgotne podłoże.

Niskie temperatury są tutaj bardzo istotne, nie musi być mroźne, ale ogólnie temperatury poniżej około 15 stopni. Przeciągi również nie są wskazane.

Czyli światło raz, chłodne powietrze, dwa.

Zmień stanowisko, temperatura powyżej 20 stopni i można zrobić oprysk fungicydem, może być np. Scorpion 325sc, Saprol, powtórz po tygodniu czasu i obserwuj czy zmiany będą się powiększać.

Następnym razem radzę po zakupie rośliny poczytać od razu o warunkach uprawy i pielęgnacji, bo można później uniknąć problemów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jak co roku moja strelicja ubarwia swoimi kwiatami zimową szarugę.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
ViolC
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lut 2025, o 20:16

Post »

Witam wszystkich, czy ktoś jest w stanie ocenić wygląd mojej strelicji? Czy łodygi przy większych okazach mają tak wyglądać? Czy taki wygląd liści może świadczyć o jakiejś chorobie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ;:168
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”