Dobrze powiedziane. To zrobię jeszcze inaczej każda odmianę w sadze na a2 i na antonówce. W tym roku jest plan ok 10 odmian wsadzić. I co roku powiększać o kolejne 5 do 10
Ja co roku kupuje o tej porze chociaż tak jak pisze kolega lepiej na jesieni. Spójrz na sadowniczy pl.
Ja też będę na dniach zamawiać podkładki a2. Antonówki mam swoje.
Od lat chodził za mną pomysł, i dopiero teraz się zmotywowałem, żeby pobawić się w szczepienie jabłoni i posadzić je na nieużytku który mam. Posadzić i puścić "samopas". Niech sobie tam rosną przez dekady. Mnie już nie będzie a drzewka będą komuś służyły. I chyba do takiego pomysłu najlepsza byłaby podkładka z Antonówki? Są jakieś dane nt. długości życia drzew w zależności od podkładki?
Sklep sadowniczy pl znam. Jesienią na olx znalazłem ofertę podkładek Antonówki ale zniknęła a nie zapisałem kto je oferował. A jak przeglądam inne to są to oferty hurtowe.
To fajnie że masz gdzie. U mnie słabo z dzikimi jabłoniami, dlatego też kupuje podkładki albo hoduję samemu i szczepię. Większość znajomych i rodziny ma coś zaszczepionego albo podarowaną sadzonkę. W tym roku zaczynam obsadzać nieużytek dla myśliwych.
A to podkładki swoje też sobie wysiewam i czasem kupuje a2 na olx. Na ten sezon nie mam nowych podkładek do szczepień ale pod wysadzanie w pola i nieuzytki nasiona sie stratyfikują w ziemi.