Ogórek kolczasty - kiwano
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego, co wiem to z ogórka afrykańskiego można mieć spore plony. Jeśli sie go uprawia pod osłonami. Jedna roślina ma od kilku do kilkunastu owoców i szybko rosną
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiwano dobrze owocuje nawet bez osłon, pod gołym niebem.
Miałam dwa lata temu, owoców było tyle, że nie dało sie tego zjeść ale długo leżą, kilka miesięcy.
Jeśli chodzi o smak to dla mnie nieciekawy, dużo pestek. Najlepsze były młode owoce, starsze już miały duże pestki.
Więcej tego nie posadzę.
Nasiona oczywiście na allegro
Miałam dwa lata temu, owoców było tyle, że nie dało sie tego zjeść ale długo leżą, kilka miesięcy.
Jeśli chodzi o smak to dla mnie nieciekawy, dużo pestek. Najlepsze były młode owoce, starsze już miały duże pestki.
Więcej tego nie posadzę.
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
szymonambar. pisze:ja w prost przeciwnie ale kiedy najlepiej wysiać ogórka afrykańskiego tak jak inne dyniowate ??
Tu masz na samym dole o ogórku afrykańskim
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... togor.html
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liriope pisze:Kiwano dobrze owocuje nawet bez osłon, pod gołym niebem.
Miałam dwa lata temu, owoców było tyle, że nie dało się tego zjeść ale długo leżą, kilka miesięcy.
Więcej tego nie posadzę.
Nasiona kupiłam w sklepie nasiennym, uprawa pod gołym niebem nieudana, wniosek identyczny:więcej tego nie posadzę.
Waleria
- Liriope
- 200p
Siałam do doniczek końcem kwietnia, a do gruntu wysadziłam pod koniec maja. Na początku przykrywałam agrowłókniną. Kilka sadzonek mi padło. Uchowały się dwie ale plon był obfity, kilka skrzyneczek, tak że część owoców porozdawałam.
Z tym smakiem czy zapachem banana i kiwi to przesada.
Z tym smakiem czy zapachem banana i kiwi to przesada.
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Liriope
- 200p
skrzyneczek było chyba 5, w każdej ok 10-12 szt, wychodzi na ok 50-60 szt ale to było zrywane juz na jesieni przed przymrozkami. Wcześniej zrywałam też pojedyńcze sztuki.
Jak zrywałam były zielone, potem ładnie przebarwiały się na zółto/złoto/pomarańczowo.
Jeśli chodzi o opiekę to poza plewieniem i podlewaniem nic więcej nie robiłam. Roślina nie chorowała.
Tak sobie myśle, że może dlatego miałam taki zbiór, ponieważ posadziłam je na miejscu w którym przez kilka lat był kompost. Została końcówka ziemi, którą rozgrabiłam na grządkę. Wczesą wiosną rosła tam sałata i rzodkiewka a potem posadziłam kiwano. Miejsce było słoneczne.
Jeśli chodzi o ogórek melonowy to rósł obok kiwano, ale posadziłam ziarna wprost do ziemi i wschody były marne. Miałam jedną roślinkę. Z początku marnie rósła, doczekałam się tylko 3 owoców. Może lepiej go mieć pod folią? Owoc smaczny, delikatny, na kanapki nawet lepsze niż zwyłe ogórki.
Ogórek melonowy u mnie chorował, objawy na liściach były podobne jak do tego wszystkiego co występuje na naszych ogórkach. Opryskiwałam go tym samym środkiem co ogórki.
Sadziłam też wtedy fasolnik chiński owszem długie strąki były ale po ugotowaniu nie dało się zjeść, po prostu niedobre.
Jak zrywałam były zielone, potem ładnie przebarwiały się na zółto/złoto/pomarańczowo.
Jeśli chodzi o opiekę to poza plewieniem i podlewaniem nic więcej nie robiłam. Roślina nie chorowała.
Tak sobie myśle, że może dlatego miałam taki zbiór, ponieważ posadziłam je na miejscu w którym przez kilka lat był kompost. Została końcówka ziemi, którą rozgrabiłam na grządkę. Wczesą wiosną rosła tam sałata i rzodkiewka a potem posadziłam kiwano. Miejsce było słoneczne.
Jeśli chodzi o ogórek melonowy to rósł obok kiwano, ale posadziłam ziarna wprost do ziemi i wschody były marne. Miałam jedną roślinkę. Z początku marnie rósła, doczekałam się tylko 3 owoców. Może lepiej go mieć pod folią? Owoc smaczny, delikatny, na kanapki nawet lepsze niż zwyłe ogórki.
Ogórek melonowy u mnie chorował, objawy na liściach były podobne jak do tego wszystkiego co występuje na naszych ogórkach. Opryskiwałam go tym samym środkiem co ogórki.
Sadziłam też wtedy fasolnik chiński owszem długie strąki były ale po ugotowaniu nie dało się zjeść, po prostu niedobre.
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Moje kiwano, które wczoraj rano rozłożyłam na wilgotnej ligninie już dziś puściło kiełki Mam dla niego fajne miejsce gdzie będzie mogło się wspinać do woli i będzie miało sporo słońca. Musi tylko zostać wsadzone do doniczek za parę dni a potem pod koniec maja do gruntu. Jeszcze tylko zamontuję mu później dodatkowo wytrzymałe linki i mam nadzieję, że odwdzięczy się sporym plonem. Jestem ciekawa smaku - wysiewam pierwszy raz
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39