Żywopłot iglasty
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywopłot iglasty
Świerk serbski można do pewnego stopnia trzymać w ryzach, przycinając im boki. Niemniej jednak jest to docelowo wysokie drzewo. Możesz też Pomyśleć o odmianach miniaturowych. Tu niestety nie pomogę, bo nigdy się w miniatury nie zagłębiałam. Rozumiem, że te 1,2 m. to przestrzeń, jaką mają zająć iglak?
Pozdrawiam Lucyna
Generalnie szerokość rabaty 1,2 m. Raczej nic więcej tam nie zmieszczę.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz zamiar ciąć, czy ma rosnąć bez ingerencji?
- cyma2704
Mam długą, wąską działkę, mieszkam daleko od sąsiadów. Z trzech stron mam żywopłoty, mieszane. Nie chciałam na długości 50 metrów mieć jednolitego. Od zachodu, gdzie najbardziej wieje, rosną świerki serbskie cięte z szerokości na 90-100 centymetrów i kilka żywotników ciętych też tylko z szerokości. Gleba u mnie jest piaszczysta. Dołki przed sadzeniem zostały solidnie przygotowane materią organiczną. Sadzone jako 5-60 centymetrowe, po 11 latach świerki mają około 6 metrów wysokości.
Niestety zdjęć nie znalazłam przyzwoitych. Fragment świerków widać.

Najładniejszy według mnie jest cisowy, ma 40 centymetrów szerokości, fragment z żywotnikiem. Tu jeszcze przed cięciem. Wbrew potocznym opiniom, cis przyrastał po dwu latach od posadzenia 25 centymetrowych sadzonek, około 30-40 cm rocznie.

Zdecydowanie najszybciej urósł z choiny kanadyjskiej. Ma osiem lat, ale bardzo radykalnie tnę, bo pełni tylko funkcję wiatrochronu. Ma około 40 centymetrów szerokości.
Widok od wschodu i od zachodu.

Mam nadzieję, że byłam pomocna.
Niestety zdjęć nie znalazłam przyzwoitych. Fragment świerków widać.

Najładniejszy według mnie jest cisowy, ma 40 centymetrów szerokości, fragment z żywotnikiem. Tu jeszcze przed cięciem. Wbrew potocznym opiniom, cis przyrastał po dwu latach od posadzenia 25 centymetrowych sadzonek, około 30-40 cm rocznie.

Zdecydowanie najszybciej urósł z choiny kanadyjskiej. Ma osiem lat, ale bardzo radykalnie tnę, bo pełni tylko funkcję wiatrochronu. Ma około 40 centymetrów szerokości.
Widok od wschodu i od zachodu.

Mam nadzieję, że byłam pomocna.

Cis piękny. niestety cena... Pewnie musiałbym sadzić co 40-50 cm?
- cyma2704
U syna sadziłam jesienią 2022 roku 50 cm cisy co 70 cm. Trzeba ze 4 lata poczekać, aż się złączą pędami. To duże drzewa w naturze, więc po latach zagęszczone gorzej wyglądają. Kupowałam po 27 zł.
Choinę kanadyjską można sadzić co 90cm, szybko przyrasta. Kupowałam jesienią dla syna po 13 zł. Największe znaczenie ma jakość gleby.
Świerki serbskie również tanie nie są.
Do swojego ogrodu kupowałam świerki serbskie kopane z gruntu, były tańsze. Sadziłam w marcu, ale pilnowałam podlewania. Wszystkie się przyjęły. U siebie serby sadziłam co 120 cm. Po 11 latach widzę, że za gęsto. Gałęzie mające mało światła trochę tracą igły, bo nieefektywne jest utrzymywanie zieleni, skoro nie mogą asymilować bez światła.
Nie wiem jakie u Ciebie ceny.
Najlepiej objechać najbliższe szkółki, wtedy decyzję łatwiej podjąć.
Powodzenia
Choinę kanadyjską można sadzić co 90cm, szybko przyrasta. Kupowałam jesienią dla syna po 13 zł. Największe znaczenie ma jakość gleby.
Świerki serbskie również tanie nie są.

Do swojego ogrodu kupowałam świerki serbskie kopane z gruntu, były tańsze. Sadziłam w marcu, ale pilnowałam podlewania. Wszystkie się przyjęły. U siebie serby sadziłam co 120 cm. Po 11 latach widzę, że za gęsto. Gałęzie mające mało światła trochę tracą igły, bo nieefektywne jest utrzymywanie zieleni, skoro nie mogą asymilować bez światła.
Nie wiem jakie u Ciebie ceny.
Najlepiej objechać najbliższe szkółki, wtedy decyzję łatwiej podjąć.
Powodzenia
Te cisy na zdjęciu ile mają lat i jaki to jest gatunek?
- cyma2704
Cis na zdjęciu to Hicksi, żywopłot ma 11 lat i około 270 cm. Co roku cięty też z wysokości, bo chcę go utrzymać trochę poniżej 3 metrów.
Mam też Hilli i trochę samosiejek, których pod cisami jest dużo co roku. Samosiejki mają igły jak gatunek i szybciej się zagęszczają. W szkółkach rzadko się spotyka cis Baccata, ale w necie są. Przyrastają jednakowo.
Znalazłam zdjęcie z ogrodu syna, też Hicksi. Na tle pięknego
płotu sąsiada widać roczne przyrosty. Już po pierwszym roku synowa bawiła się w Kopciuszka
i przycinała
końcówki pędów od samego dołu, więc pięknie się zagęściły. Wiadomo, że szkółki pędzą na wysokość, więc często kupuje się drapaki. Oczywiście dołki przy sadzeniu dobrze zaprawione. Bez nawozów mineralnych będą prowadzone 3 lata. Wiosną przytniemy przyrosty o połowę, żeby się zagęszczały.

Jestem fanką cisów, mam w ogrodzie kilkadziesiąt ciętych w różne kształty. U syna posadziłam około setki.
Jak zechcesz, to pokażę jakie to żywotne drzewa. U mnie nigdy nie chorowały.
Mam też Hilli i trochę samosiejek, których pod cisami jest dużo co roku. Samosiejki mają igły jak gatunek i szybciej się zagęszczają. W szkółkach rzadko się spotyka cis Baccata, ale w necie są. Przyrastają jednakowo.
Znalazłam zdjęcie z ogrodu syna, też Hicksi. Na tle pięknego

końcówki pędów od samego dołu, więc pięknie się zagęściły. Wiadomo, że szkółki pędzą na wysokość, więc często kupuje się drapaki. Oczywiście dołki przy sadzeniu dobrze zaprawione. Bez nawozów mineralnych będą prowadzone 3 lata. Wiosną przytniemy przyrosty o połowę, żeby się zagęszczały.

Jestem fanką cisów, mam w ogrodzie kilkadziesiąt ciętych w różne kształty. U syna posadziłam około setki.
Jak zechcesz, to pokażę jakie to żywotne drzewa. U mnie nigdy nie chorowały.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hicksi sieją się u mnie jak chwasty. (trochę im pomagam, bo lubię jeść osnówki i pluję pestkami
) Muszą mieć jednak "chłopaków" do zapylenia. U mnie Wojtki. Tych nie polecam na żywopłot - bardzo wąsko rosną. Samosiejki przesadzam, formuję, rosną szybciej niż odmianowe. Nie da się ich kupić, ale można np. popytać u osób, mających u siebie cisy. Moja sąsiadka rozdaje za darmo, bo sieją się jeszcze bardziej niż u mnie.

Pozdrawiam Lucyna