Żywopłot iglasty

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żywopłot iglasty

Post »

Świerk serbski można do pewnego stopnia trzymać w ryzach, przycinając im boki. Niemniej jednak jest to docelowo wysokie drzewo. Możesz też Pomyśleć o odmianach miniaturowych. Tu niestety nie pomogę, bo nigdy się w miniatury nie zagłębiałam. Rozumiem, że te 1,2 m. to przestrzeń, jaką mają zająć iglak?
Pozdrawiam Lucyna
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2023, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Generalnie szerokość rabaty 1,2 m. Raczej nic więcej tam nie zmieszczę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz zamiar ciąć, czy ma rosnąć bez ingerencji?
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

cyma2704 pisze: 19 sty 2025, o 17:04 Masz zamiar ciąć, czy ma rosnąć bez ingerencji?
Mogę formować, mogą rosnąć bez ingerencji. Jestem otwarty na którąkolwiek z tych opcji
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam długą, wąską działkę, mieszkam daleko od sąsiadów. Z trzech stron mam żywopłoty, mieszane. Nie chciałam na długości 50 metrów mieć jednolitego. Od zachodu, gdzie najbardziej wieje, rosną świerki serbskie cięte z szerokości na 90-100 centymetrów i kilka żywotników ciętych też tylko z szerokości. Gleba u mnie jest piaszczysta. Dołki przed sadzeniem zostały solidnie przygotowane materią organiczną. Sadzone jako 5-60 centymetrowe, po 11 latach świerki mają około 6 metrów wysokości.

Niestety zdjęć nie znalazłam przyzwoitych. Fragment świerków widać.

Obrazek

Najładniejszy według mnie jest cisowy, ma 40 centymetrów szerokości, fragment z żywotnikiem. Tu jeszcze przed cięciem. Wbrew potocznym opiniom, cis przyrastał po dwu latach od posadzenia 25 centymetrowych sadzonek, około 30-40 cm rocznie.

Obrazek

Zdecydowanie najszybciej urósł z choiny kanadyjskiej. Ma osiem lat, ale bardzo radykalnie tnę, bo pełni tylko funkcję wiatrochronu. Ma około 40 centymetrów szerokości.

Widok od wschodu i od zachodu.

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że byłam pomocna. :)
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cis piękny. niestety cena... Pewnie musiałbym sadzić co 40-50 cm?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U syna sadziłam jesienią 2022 roku 50 cm cisy co 70 cm. Trzeba ze 4 lata poczekać, aż się złączą pędami. To duże drzewa w naturze, więc po latach zagęszczone gorzej wyglądają. Kupowałam po 27 zł.

Choinę kanadyjską można sadzić co 90cm, szybko przyrasta. Kupowałam jesienią dla syna po 13 zł. Największe znaczenie ma jakość gleby.

Świerki serbskie również tanie nie są. :roll:
Do swojego ogrodu kupowałam świerki serbskie kopane z gruntu, były tańsze. Sadziłam w marcu, ale pilnowałam podlewania. Wszystkie się przyjęły. U siebie serby sadziłam co 120 cm. Po 11 latach widzę, że za gęsto. Gałęzie mające mało światła trochę tracą igły, bo nieefektywne jest utrzymywanie zieleni, skoro nie mogą asymilować bez światła.

Nie wiem jakie u Ciebie ceny.
Najlepiej objechać najbliższe szkółki, wtedy decyzję łatwiej podjąć.
Powodzenia
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Te cisy na zdjęciu ile mają lat i jaki to jest gatunek?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cis na zdjęciu to Hicksi, żywopłot ma 11 lat i około 270 cm. Co roku cięty też z wysokości, bo chcę go utrzymać trochę poniżej 3 metrów.
Mam też Hilli i trochę samosiejek, których pod cisami jest dużo co roku. Samosiejki mają igły jak gatunek i szybciej się zagęszczają. W szkółkach rzadko się spotyka cis Baccata, ale w necie są. Przyrastają jednakowo.

Znalazłam zdjęcie z ogrodu syna, też Hicksi. Na tle pięknego :roll: płotu sąsiada widać roczne przyrosty. Już po pierwszym roku synowa bawiła się w Kopciuszka ;:173 i przycinała
końcówki pędów od samego dołu, więc pięknie się zagęściły. Wiadomo, że szkółki pędzą na wysokość, więc często kupuje się drapaki. Oczywiście dołki przy sadzeniu dobrze zaprawione. Bez nawozów mineralnych będą prowadzone 3 lata. Wiosną przytniemy przyrosty o połowę, żeby się zagęszczały.

Obrazek

Jestem fanką cisów, mam w ogrodzie kilkadziesiąt ciętych w różne kształty. U syna posadziłam około setki.
Jak zechcesz, to pokażę jakie to żywotne drzewa. U mnie nigdy nie chorowały.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hicksi sieją się u mnie jak chwasty. (trochę im pomagam, bo lubię jeść osnówki i pluję pestkami ;:224 ) Muszą mieć jednak "chłopaków" do zapylenia. U mnie Wojtki. Tych nie polecam na żywopłot - bardzo wąsko rosną. Samosiejki przesadzam, formuję, rosną szybciej niż odmianowe. Nie da się ich kupić, ale można np. popytać u osób, mających u siebie cisy. Moja sąsiadka rozdaje za darmo, bo sieją się jeszcze bardziej niż u mnie.
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”