CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biały nalot na opuncji
Uwzględniając, że dotyczy to najstarszej części, wygląda na normalne starzenie się.
Parę uwag, kaktusy wymagają bardzo przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:5, zimowania w niskiej temperaturze powyżej zera oraz całkowitego braku podlewania.
Parę uwag, kaktusy wymagają bardzo przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:5, zimowania w niskiej temperaturze powyżej zera oraz całkowitego braku podlewania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.5
Dla mnie ta rozlewająca się biała plama to raczej grzyb. Przesadź ją koniecznie do podłoża jak zrobił to kolega w poście powyżej, nie podlewaj. Zmiany mogą się cofnąć po zastosowaniu oprysku ze środka grzybobójczego.
Co dolega mojej róży kamiennej?
Cześć! Od niedawna zaczęłam przygodę z kwiatkami, więc nie ukrywam że nie mam doświadczenia
Zrobiłam zdjęcie Róży kamiennej w apce i dostałam info, że coś z nią jest nie tak - ale nie wiem co bo to już niestety płatna część
Możecie pomóc? Co się dzieje i jak to zwalczyć?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
Zrobiłam zdjęcie Róży kamiennej w apce i dostałam info, że coś z nią jest nie tak - ale nie wiem co bo to już niestety płatna część
Możecie pomóc? Co się dzieje i jak to zwalczyć?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
- norbert76
Zmiana na liściach to uszkodzenia mechaniczne, ale...
jest beznadziejne podłoże. Sukulentów nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej..., te rośliny rosną na terenach pół pustynnych i ubogich glebach. W ogóle żadnych roślin doniczkowych nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka tylko trzeba dodać rozluźniacza.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:2 do doniczki dopasowanej do wielkości bryły korzeniowej. Sukulenty preferują ciasne doniczki.
Podlewasz wtedy kiedy całkowicie wyschnie podłoże. Na okres jesienno zimowy ograniczasz podlewanie do minimum i zapewniasz chłodne stanowisko w okolicach około 10 stopni.
Po zakupie warto poczytać o uprawie danej rośliny i nie jest żadnym argumentem, że nie masz doświadczenia. Dzisiaj w internecie można zdobyć informacje o pielęgnacji każdej niemal rośliny w ciągu kilku minut.
Poza tym nie jest to żadna róża, a Echeveria Perle von Nurnburg.
jest beznadziejne podłoże. Sukulentów nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej..., te rośliny rosną na terenach pół pustynnych i ubogich glebach. W ogóle żadnych roślin doniczkowych nie sadzi się do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka tylko trzeba dodać rozluźniacza.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:2 do doniczki dopasowanej do wielkości bryły korzeniowej. Sukulenty preferują ciasne doniczki.
Podlewasz wtedy kiedy całkowicie wyschnie podłoże. Na okres jesienno zimowy ograniczasz podlewanie do minimum i zapewniasz chłodne stanowisko w okolicach około 10 stopni.
Po zakupie warto poczytać o uprawie danej rośliny i nie jest żadnym argumentem, że nie masz doświadczenia. Dzisiaj w internecie można zdobyć informacje o pielęgnacji każdej niemal rośliny w ciągu kilku minut.
Poza tym nie jest to żadna róża, a Echeveria Perle von Nurnburg.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Wygląda na wciornastki. Zrób oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu czasu i jeszcze raz po kolejnym. Oprysk zrób wszystkim roślinom.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry.
Mam duży problem z Kluzją. Mam ją już z 15 lat, to był jeden z pierwszych moich kwiatków, i podejrzewam, że to jej koniec. Może z Wami się uda.
Kluzja traci liście (robią się brązowe na elemencie łączenia z gałązką), gałązki zapadają się w sobie i schną. Wszystko idzie od góry w dół.
Wcześniej podobna historia była z Draceną, która stoi obok niej. Z tą Draceną zawsze było słąbo, więc się tym nie przejąłem. Pewnie błędnie.
Dwa pierwsze zdjęcia Draceny. Kolejne Kluzji.
Mam duży problem z Kluzją. Mam ją już z 15 lat, to był jeden z pierwszych moich kwiatków, i podejrzewam, że to jej koniec. Może z Wami się uda.
Kluzja traci liście (robią się brązowe na elemencie łączenia z gałązką), gałązki zapadają się w sobie i schną. Wszystko idzie od góry w dół.
Wcześniej podobna historia była z Draceną, która stoi obok niej. Z tą Draceną zawsze było słąbo, więc się tym nie przejąłem. Pewnie błędnie.
Dwa pierwsze zdjęcia Draceny. Kolejne Kluzji.
- norbert76
Mamy osobny wątek zarówno o Kluzji viewtopic.php?t=89393&hilit=Kluzja, jak i Draceny
viewtopic.php?t=2267&hilit=Dracena
Na pewno podstawowy błąd, to podłoże jest beznadziejne. Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i perlitu w proporcji około 2:1.
Na pewno jedna i druga roślina gnije od środka - zapadnięta łodyga. Wg mnie są nie do uratowania.
Z Kluzją możesz spróbować odciąć jeszcze zdrowe wierzchołki (miejsce cięcia powininno mieć jasny przekrój bez plam) i ukorzenić w wodzie.
Poczytaj wątki o uprawie tych roślin, to unikniesz takich problemów w przyszłości.
viewtopic.php?t=2267&hilit=Dracena
Na pewno podstawowy błąd, to podłoże jest beznadziejne. Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i perlitu w proporcji około 2:1.
Na pewno jedna i druga roślina gnije od środka - zapadnięta łodyga. Wg mnie są nie do uratowania.
Z Kluzją możesz spróbować odciąć jeszcze zdrowe wierzchołki (miejsce cięcia powininno mieć jasny przekrój bez plam) i ukorzenić w wodzie.
Poczytaj wątki o uprawie tych roślin, to unikniesz takich problemów w przyszłości.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za poradę.
Przepraszam, że napisałem w niewłaściwym miejscu.
Czyli próba ratowania Kluzji w całości np. poprzez zmianę jej ziemi, odcięcie przegniłych pędów albo popryskanie czymś, jest bez sensu?
Przepraszam, że napisałem w niewłaściwym miejscu.
Czyli próba ratowania Kluzji w całości np. poprzez zmianę jej ziemi, odcięcie przegniłych pędów albo popryskanie czymś, jest bez sensu?
- norbert76
Bez sensu. Jak gnije w środku to infekcja jest już w roślinie od strony korzeni. Stąd żółknięcie i opadanie liści, przerwane zostało połączenie wiązek, przez które jest transportowana woda i sole mineralne.
Dlatego trzeba ratować to co się jeszcze da,czyli cięcie wierzchołków.
Przed wsadzeniem do wody, odczekaj kilka godzin żeby miejsce cięcia obeschło. Zapewnij ciepło podczas ukorzeniania.
Dlatego trzeba ratować to co się jeszcze da,czyli cięcie wierzchołków.
Przed wsadzeniem do wody, odczekaj kilka godzin żeby miejsce cięcia obeschło. Zapewnij ciepło podczas ukorzeniania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta