Linia oczywiście z kompensacją, żeby był równy wypływ na całej długości. Powinna wystarczyć zwykła naziemna linia. Ściółka nie zalepi jej wylotów. U mnie zwykła linia przez niechlujstwo częściowo zasypana ziemią i daje radę. Oczywiście własna studnia to podstawa do ograniczania kosztów wody i niezależność jeśli podczas upałów zabronią podlewania z sieciówki. Jednak co do studni to trzeba podejść z głową. Pogadaj z sąsiadami czy mają studnie i jak głębokie, zrób badanie gruntu ... Jak ustalisz potencjalną głębokość odwiertu możesz szukać studniarza i kalkulować koszty, czy się opłaci i jak długo będzie następował zwrot z inwestycji.GMoore pisze: ↑16 lut 2024, o 11:19 Planuję zamontować moja pierwszą linię kroplującą.
Nawadniane będą krzewy owocowe (borówka, jeżyna, malina, porzeczka).
Wszystko jest w jednym rzędzie o długości ok 42m.
Wstępnie planuję położyć dwie linie (po obu stronach krzewów), czyli 2x42m.
Całość będzie zasilana wodą z wodociągu. W bliżej nieokreślonej przyszłości być może studnia własna.
1. Czy z kompensacją ciśnienia czy bez?
2. Chciałbym linię położyć bezpośrednio na ziemi, ale pod ściółką z kory – czy to już oznacza, ze lepiej użyć takiej linii co jest przewidziana jako podziemna czy zwykła da radę?
Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
Re: Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
Poznam Regulamin Forum
Taka rozmowa nie ma większego sensu, chyba że to bardzo bliska znajomość. Prawie wszyscy wiercą "aż do wody" i mają gdzieś przepisy o 30m. Jak mają studnie na 17 to powiedzą, że 17 a jak mają na 50 to powiedzą, że 25.
Za rady odnośnie linii wielkie dzięki:)
Dzień dobry, mam na imię Radek. To mój pierwszy post na forum, witam wszystkich serdecznie!
Jeśli post jest w niewłaściwym wątku, proszę o przeniesienie.
Chciałbym dokonać małych modyfikacji w moim systemie nawadniania. W jednej z sekcji zraszaczy mam 4 zraszacze. Jeden z nich podlewa odrębny, niepołączony z resztą fragment trawy. I właśnie na tym obszarze chciałbym usunąć trawę i posadzić tam jakieś rośliny. Zamiast zraszacza chciałbym podłączyć w tym miejscu linię kroplującą ale pozostawić pozostałe zraszacze tej sekcji.
Trawę podlewam rzadko. Lini kroplującej używałbym częściej. W takim układzie do podlewania tą linią zamknąłbym pozostałe 3 zraszacze, które otwierałbym tylko gdy wówczas, gdy będę podlewał trawę.
I pytania. Czy to zadziała? To znaczy, czy to zadziała w dwie strony: czy będzie podlewać linia kroplującą przy zamkniętych 3 zraszaczach i czy 3 zraszacze będą podlewać przy włączonej i działającej linii kroplującej?
Z góry dziękuję za informacje i sugestie. Pozdrawiam.
Radek
Jeśli post jest w niewłaściwym wątku, proszę o przeniesienie.
Chciałbym dokonać małych modyfikacji w moim systemie nawadniania. W jednej z sekcji zraszaczy mam 4 zraszacze. Jeden z nich podlewa odrębny, niepołączony z resztą fragment trawy. I właśnie na tym obszarze chciałbym usunąć trawę i posadzić tam jakieś rośliny. Zamiast zraszacza chciałbym podłączyć w tym miejscu linię kroplującą ale pozostawić pozostałe zraszacze tej sekcji.
Trawę podlewam rzadko. Lini kroplującej używałbym częściej. W takim układzie do podlewania tą linią zamknąłbym pozostałe 3 zraszacze, które otwierałbym tylko gdy wówczas, gdy będę podlewał trawę.
I pytania. Czy to zadziała? To znaczy, czy to zadziała w dwie strony: czy będzie podlewać linia kroplującą przy zamkniętych 3 zraszaczach i czy 3 zraszacze będą podlewać przy włączonej i działającej linii kroplującej?
Z góry dziękuję za informacje i sugestie. Pozdrawiam.
Radek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zraszacze wymagają wyższego ciśnienia niż linia kroplująca, więc trzeba wyregulować ciśnienie dławiąc zaworami.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dziękuję.
Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Jakie to zawory i gdzie miałbym je zamontować? Przy zraszaczach?
Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Jakie to zawory i gdzie miałbym je zamontować? Przy zraszaczach?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja stosuję elektrozawory z reduktorem ciśnienia na liniach kroplujących, jeśli jest za wysokie ciśnienie one utrzymują stale na równym poziomie. Można prościej ograniczyć ciśnienie, montując zwykłe zawory na zasilaniu linii kroplującej i ręcznie ustawić ich otwarcie. Zakładając, że masz dość wydajne źródło wody, aby wystarczało wody także dla zraszaczy.
pozdrawiam Ludwik
Elektrozaworu z reduktorem nie mogę zainstalować, bo z jednej linii mają być zasilane i zraszacze i linia kroplująca. Pojedynczy zawór na zasilaniu linii kroplującej to jest jakieś rozwiązanie. Tylko taka mnie naszła wątpliwość: w jakim celu miałbym montować ten zawór? Co się stanie jak tego nie zrobię? Rozerwie mi linię kroplującą? Pytam, bo jedna z sekcji obsługuje u mnie tylko linię kroplującą. Jest podłączona do takiego samego elektrozaworu jak pozostałe sekcje ze zraszaczami i nie ma tam żadnych reduktorów, a linia działa...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeśli linia działa to jest ma w normie ciśnienie dla niej, a jeśli jeszcze pod nią podłączysz zraszacze, to raczej one będą mizernie zraszały, bo potrzebują kilka atmosfer ciśnienia, a linia kroplująca jedynie poniżej 1 atm.
pozdrawiam Ludwik
Chyba zostałem źle zrozumiany. Ja nie chcę podłączać nowych zraszaczy, tylko wymontować jeden z nich z sekcji i zastąpić go linią kroplującą. Pozostałe 3 zraszacze z tej samej sekcji mają zostać.
Mam taką instalację: 4 sekcje, w tym jedna z linią kroplującą, 3 ze zraszaczami. Wszystko działa dobrze. Oczywiście sekcje włączane są naprzemiennie. W danym momencie działa tylko jedna z nich, potem włącza się kolejna. Każda z sekcji jest podpięta do takich samych elektrozaworów, nie ma żadnych reduktorów ciśnienia.
Jeśli do działania zraszaczy potrzebne jest większe ciśnienie niż do działania linii kroplujacej, to, jak rozumiem, jeśli wymontuję jeden ze zraszaczy i wstawię w jego miejsce linię, to praca zraszaczy z tej sekcji nie ulegnie pogorszeniu, bo linia zabierze mniej ciśnienia niż ten do tej pory działający zraszacz.
Mogę oczywiście zamontować zawór przed linią kroplujacą, tylko dalej nie wiem w jakim celu...
Mam taką instalację: 4 sekcje, w tym jedna z linią kroplującą, 3 ze zraszaczami. Wszystko działa dobrze. Oczywiście sekcje włączane są naprzemiennie. W danym momencie działa tylko jedna z nich, potem włącza się kolejna. Każda z sekcji jest podpięta do takich samych elektrozaworów, nie ma żadnych reduktorów ciśnienia.
Jeśli do działania zraszaczy potrzebne jest większe ciśnienie niż do działania linii kroplujacej, to, jak rozumiem, jeśli wymontuję jeden ze zraszaczy i wstawię w jego miejsce linię, to praca zraszaczy z tej sekcji nie ulegnie pogorszeniu, bo linia zabierze mniej ciśnienia niż ten do tej pory działający zraszacz.
Mogę oczywiście zamontować zawór przed linią kroplujacą, tylko dalej nie wiem w jakim celu...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2017, o 19:20
Witam,
mam działkę w ROD i planuję na wiosnę zmontować 3 skrzynie na warzywa ,o wymiarach 3 x 1 m. Chciałbym w nich zamontować linie kroplujące. Znalazłem taką włoską firmę Claber , czy ktoś na tym montował i jak to się sprawdza. Do tego chciałbym użyć sterownika na baterie . Co polecacie w cenie do 500 zł.
Pozdrawiam serdecznie.
mam działkę w ROD i planuję na wiosnę zmontować 3 skrzynie na warzywa ,o wymiarach 3 x 1 m. Chciałbym w nich zamontować linie kroplujące. Znalazłem taką włoską firmę Claber , czy ktoś na tym montował i jak to się sprawdza. Do tego chciałbym użyć sterownika na baterie . Co polecacie w cenie do 500 zł.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Im wyższe ma ciśnienie zraszacz tym lepiej. Dalej sięgnie.
Nie przypadkiem na linii kroplującej montuje się reduktory ciśnienia. Taka linia np. dla systemu gardena wymaga max. 1,5 atm.
Dlaczego? Ano dlatego,że dla wyższego ciśnienia linia nie kropluje tylko sika. Pół biedy jeśli to wąż kroplujący. Ale jeśli to wąż z zamontowanymi kroplownikami to może je wystrzelić.
Jeśli na końcu linii zraszaczy chcesz zamontować linię kroplującą , musisz dać reduktor ciśnienia!
Kiedy dałem kroplowniki na 3 atm sikały na 1,5 m! Czym prędzej zamontowałem reduktor i grzecznie kropelki leciały.
Nie przypadkiem na linii kroplującej montuje się reduktory ciśnienia. Taka linia np. dla systemu gardena wymaga max. 1,5 atm.
Dlaczego? Ano dlatego,że dla wyższego ciśnienia linia nie kropluje tylko sika. Pół biedy jeśli to wąż kroplujący. Ale jeśli to wąż z zamontowanymi kroplownikami to może je wystrzelić.
Jeśli na końcu linii zraszaczy chcesz zamontować linię kroplującą , musisz dać reduktor ciśnienia!
Kiedy dałem kroplowniki na 3 atm sikały na 1,5 m! Czym prędzej zamontowałem reduktor i grzecznie kropelki leciały.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 paź 2022, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie,
chciałbym w tym roku zainstalować na warzywniku nawadnianie kropelkowe oparte na taśmie kroplującej, mam już zakupioną taśmę T-Tape (dokładnie 508-20-380) z filtrem siatkowym 1" 120 Mesh i mam w związku z tym pytanie: czy taki filtr to będzie dobre rozwiązanie, czy nie pozapychają się emitery ? Woda na moim RODOSie pobierania jest ze studni, jak mówią sąsiedzi: "jest zażelaziona wszystko mi się pozapycha .." Czy miał może ktoś z taką sytuacją ?
Pozrawiam
Darek
chciałbym w tym roku zainstalować na warzywniku nawadnianie kropelkowe oparte na taśmie kroplującej, mam już zakupioną taśmę T-Tape (dokładnie 508-20-380) z filtrem siatkowym 1" 120 Mesh i mam w związku z tym pytanie: czy taki filtr to będzie dobre rozwiązanie, czy nie pozapychają się emitery ? Woda na moim RODOSie pobierania jest ze studni, jak mówią sąsiedzi: "jest zażelaziona wszystko mi się pozapycha .." Czy miał może ktoś z taką sytuacją ?
Pozrawiam
Darek