Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
A jak sobie radzicie z owadami w jeżynie ?
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Ja nic nie robię. Jeśli chodzi o owoce, to mają taką budowę, że nie spotkałem jeszcze żadnego owada w środku. Różne owady zaobserwowałem na owocach: muchy, pluskwiaki, ale może one spijają sok. Jeśli chodzi o liście i pędy to nie zaobserwowałem na tyle dużych zniszczeń, żeby to stanowiło problem. Jeżyna to chyba jedyna u mnie roślina owocowa, której nie opryskuję, ani przeciwgrzybowo ani przeciw szkodnikom. Może to też być związane z tym, że mam taką trochę "półdziką" odmianę.
Pozdrawiam Irek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jeżyny bywają ostro atakowane przez mszyce, w takim wypadku stosuję opryski, po za tym nie mam innych problemów z owadami. Chyba że na bieżąco nie zbiorę to przejrzałe owoce wabią muchy i osy.
-
Chodziło mi o atakujące muchy i osy , to największe u mnie szkodniki . Macie szczęście , że
u nas tego problemu nie ma . Mam nadzieję , że ktoś z forumowiczów poradził sobie z owadami na jeżynie .
Dodam , że z owady wyłapuję od wczesnej wiosny , niestety osy niechętnie wchodzą do pułapek .
Próbowałam różnych wabików , też polecanej multiwitaminy .
u nas tego problemu nie ma . Mam nadzieję , że ktoś z forumowiczów poradził sobie z owadami na jeżynie .
Dodam , że z owady wyłapuję od wczesnej wiosny , niestety osy niechętnie wchodzą do pułapek .
Próbowałam różnych wabików , też polecanej multiwitaminy .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam problem z muchami i osami oraz coraz liczniej występujące Klecanki a jak cię taka użądli to ból jest niesamowity i trzeba okłady zimną wodą robić bo to pomaga. Jedyny skuteczny sposób to zrywanie owoców niemal codziennie, tak żeby nie miały co zjadać i polecą gdzie indziej. U mnie na działce dużo osób tam mieszka i wyrzucają resztki kuchenne i nie tylko co powoduje naloty much i innych owadów. Dodatkowo to wieś i wiadomo raj dla much i innych owadów buszujących w oborniku i kiszonkach. W mieście much nie ma i osowatych też wyraźnie mniej.
Jeżynę należy ciąć na góra 2 m a boczne na 30 cm(3-4 pąki) ilość pędów 3-5. Dolne trzeba usunąć by owoce nie miały kontaktu z ziemią. Jeżyny zbieram często i zamrażam i wtedy muchy nie mają co smakować i szukają innych przysmaków.
Jeżynę należy ciąć na góra 2 m a boczne na 30 cm(3-4 pąki) ilość pędów 3-5. Dolne trzeba usunąć by owoce nie miały kontaktu z ziemią. Jeżyny zbieram często i zamrażam i wtedy muchy nie mają co smakować i szukają innych przysmaków.
Plaga much bierze się ze składowisk biomasy (odpadów organicznych, zbiorników z gnojówką itp).
U mnie muchy wolą dojrzewające w tym samym czasie i rosnące w pobliżu winogrona Nero, Eszter i Galant.
Na jeżynach mam natomiast od wielu lat plagę łanochy pobrzęcza. Zżerały kwiaty wykopanych Black Satin, a także posadzonych w ich miejsce Revelantów i Chestera. Chrząszcze te zbieram ręcznie.
U mnie muchy wolą dojrzewające w tym samym czasie i rosnące w pobliżu winogrona Nero, Eszter i Galant.
Na jeżynach mam natomiast od wielu lat plagę łanochy pobrzęcza. Zżerały kwiaty wykopanych Black Satin, a także posadzonych w ich miejsce Revelantów i Chestera. Chrząszcze te zbieram ręcznie.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja do pułapek wkładam stare dżemy i psujące się owoce zbierane z pod drzew. Łapią się muchy, osy i szerszenie.
Na jerzynowych liściach oraz malinach zdażają się jakieś robaki czy gąsienice nie wiem co to za szkodnik, zwija się ciasno wstożki wzrostu w młodych liściach i zjada kwiaty.
Na jerzynowych liściach oraz malinach zdażają się jakieś robaki czy gąsienice nie wiem co to za szkodnik, zwija się ciasno wstożki wzrostu w młodych liściach i zjada kwiaty.
-
Mieszkam w niedalekiej odległości od dwóch dużych chlewni .
Muszę znależć skuteczny sposób , miałam już myśli o wyprowadzce .
Muszę znależć skuteczny sposób , miałam już myśli o wyprowadzce .
Zasadziłem sobie w donicach na balkonie żółtą malinę (Golden Queen) i jeżynę z biedronki (chociaż miała to być malino-jeżyna). W pierwszym roku były jakieś pojedyncze owoce. Obecne donice to głębokie i wąskie 7l. Na pewno jest to za mało. Zastanawiam się tylko czy przesadzać je w większe donice (jakie?) czy może jednak zupełnie nie ma to sensu i lepiej będzie jak oddam je tacie na działkę.
-
Popieram drugi pomysł , na pocieszenie są dostępne niskie odmiany donicowe .
Taka odmiana łatwiej zniesie trudy balkonowej uprawy . W dodatku będzie mniej kłopotliwa .
Taka odmiana łatwiej zniesie trudy balkonowej uprawy . W dodatku będzie mniej kłopotliwa .
Dima-klon Relevant. https://kielkowski-szkolka.pl/produkt/j ... -dima-2088
Dobra również dla narzekających na brak miejsca na małych działkach.
Dobra również dla narzekających na brak miejsca na małych działkach.