Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ślimaki - to nasz wielki problem

Post »

Ja cały czas uważam, że kaczki to nr 1 do zwalczania ślimaków. Te zwykłe, najzwyklejsze, ,,gadające". Parę lat temu powróciłam do nich gdy nie dawałam już sobie rady ze ślimakami po kilkuletniej przerwie. Obecnie jeszcze się trafiały ale nie w takiej ilości żeby się na nich ślizgać :D W sumie kaczki takich szkód w ogrodzie nie robią a ślimaki przerobi na duże jajo ;:215
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz jest dobry czas by rozejrzeć się po ogrodzie . Podnieść to co leży na ziemi . Przejrzeć zakamarki , w których mogą być
jaja ślimaków .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Albo rozsypać jeszcze trutkę bo ''ciepło''.
Znajduję małe gnojki już wylęgłe świeżo.
Słyszałam ,że ktoś przeciągnął drut miedziany na ogrodzeniu działki i to skutecznie powstrzymało mięczaki.
Ale takie rozwiązanie to w małym ogrodzie. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witajcie
Donoszę ,iż słoiki w roli mini więzień dla ślimaczków oraz trutka A.D. 2025 poszły w ruch :twisted:
Czyli sezon mamy rozpoczęty ;:224
Wczoraj nazbierałam tyle maluchów łysych na szklarni i w warzywniku ,że nie mogłam uwierzyć. :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysiuuu13 pisze: 22 paź 2024, o 12:47 Ja wam powiem że stopniowo pozbywam się trawy i zauważam mega poprawę. Nie mam ściółki, a sałaty rosną na środku ziemnej pustyni. Ślimak nie ma szans taki kawał iść do sałaty. A zainspirowała mnie sałata, która sama się wysiała w pomidorach. Tam prócz łodyg pomidorów nie ma nic zielonego i sałata rosła jak na drożdżach. Dosłownie nic jej nie skubało. Sałaty rosnące gdzieś przy krawędzi to ciągła walka z tymi wrogami nr 1. Nawet skorupki jajek nie pomogły. Kolejny sezon będzie z pewnością przeze mnie wygrany pod tym względem ;:138 Sałata pośrodku niczego to najlepszy sposób.
Nie wiem czy to najlepszy sposób na ślimaki i sałatę, ale na pewno goła ziemia to super przepis na wyjałowienie gleby i erozję.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podobno już nadciągają pogromcy - niestety nie tylko ślimaków nagich - jeszcze zatęsknimy za czasami ze ślimakami nagimi.
mięsożerne glisty z Australii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”