Figa na działce, w donicy cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Figa na działce, w donicy cz.2

Post »

Dzięki za pomoc! Dobrze jest wiedzieć co się ma :) Będę próbował uprawiać ją w gruncie jak maliny późne, to znaczy wycinał do ziemi żeby co wiosnę odrastały młode pędy. Jeśli tylko uda mi się ukorzenić sadzonki.
KrzysztofJerzy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2020, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przechowuję w zimnym garażu kilka donic z figami, większość grzecznie śpi, ale dwie (odmiana Ronde de Bordeaux i NN) się obudziły. Wypuściły małe owoce i niestety też liście. Z braku lepszego pomysłu przyniosłem doniczki do mieszkania... i oczywiście rośliny ruszyły z kopyta. Co mogę z nimi teraz zrobić? Czy dadzą radę doczekać do wiosny bez sztucznego doświetlania? Podlewam minimalnie, postawiłem w jasnym miejscu.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Według ojej praktyki figom nic nie będzie, ale owoce zrzucą. Nie ma tyle światła co potrzeba do metabolizmu aby wykarmić te owoce.I nawet gdybyś doświetlał to też szanse by malutki były. sumie trzeba by było zapewnić kilka tysięcy luxów dla rośliny a to nie takie proste.
Zbyt wczesny start fig to obecnie częsta zmora bo klima się ociepla. ;:185
Witam, jestem Adam.
KrzysztofJerzy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2020, o 20:23

Post »

To jestem spokojniejszy. Owoców mi nie szkoda, zresztą jest ich raptem kilka; bardziej się niepokoiłem, że sama roślina będzie za bardzo wyczerpana i nie doczeka wiosny.
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Nic się nie martw, figa potrafi wiele znieść.Poza tym Twoje figi wcale nie są wyczerpane, wręcz przeciwnie.
Są one po odpoczynku. Każde zimowanie to dwie fazy, jedna to okres odpoczynku bezwzględnego czyli wymuszonego przez naturę i niesprzyjające warunki środowiskowe, które powodują przejście fig w stan hibernacji. Ten okres to minimum ok. 4-5 tygodni. Oraz faza druga to okres spoczynku względnego, czyli ten gdy stan uśpienia rośliny jest podtrzymywany niesprzyjającymi warunkami środowiska. Gdy nagle warunki się polepszą to roślina w fazie drugiej się potrafi obudzić.
W przypadku fig głównym bodźcem do fazy pierwszej jest ograniczenie ilości fotonów/ dobę czyli za mało światła, za krótki dzień(poza tym spadek temp). Zaś impulsem wybudzenia jest impuls termiczny, wzrost temperatury otoczenia ponad 8 stopni Celsjusza przez jakieś 7-10 dni z rzędu. Gdy roślina się obudzi ważne jest zapewnienie maksymalnego światła do metabolizmu, oraz zapewnienie wilgotności do budowy nowych tkanek!
Owoce straci ale liściom nie powinno nic się stać, jeżeli ma światło o wodę.Im więcej światła zapewnisz to liście będą zieleńsze i roślina będzie się rozwijać.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Swoje doniczkowe wyniosłem kilka dni temu na dwór w zacienione miejsce
Pozdrawiam
Tomek
Krasny
500p
500p

Post »

Moje na razie grzecznie śpią. Mam na działce poniemiecki budynek gospodarczy z grubymi ceglanymi ścianami. Wolno się wychładza ale i wolno ogrzewa. Przy obecnych słabych zimach mróz tam nie wchodzi. Gorzej będzie jeśli walnie -30 jak za starych czasów. Wtedy nie mam gdzie uciekać z roślinami.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Moje też śpią, ale nie chcę by się obudziły, dlatego wyniosłem z garażu na zewnątrz.
Pozdrawiam
Tomek
kris86k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2022, o 17:45

Post »

Jeśli macie problem z chwilowym mrozem wystarczy wsadzić do dużego worka i dodać jakieś lekkie ogrzewanie z termostatem za kilkanaście zł z allegro. W moim foliaku 50x70x200 dodatkowo okrytym fizeliną przez grudzień i styczeń zużyło prądu za około 2kWh czyli jakieś 2zł. Termostat mam ustawiony aby włączał się przy -0.5stC i wyłączał przy 2stC. Grzałka 100W spokojnie wystarcza, testowałem i jest w stanie podnieść temperaturę o około 15st, wtedy jednak zużycie będzie spore ale w zeszłą zimę były łącznie 4 dni poniżej -10 i trwało to raptem po kilka godzin. W tą zimę u mnie na balkonie było minimalnie -4.
Ważne aby roślinki wietrzyć jak tylko jest powyżej zera bo inaczej pojawia się pleśń.
Krasny
500p
500p

Post »

Uprawia może ktoś figę Miczurińska-10? Według opisów daje i brebę i maincrop. Do tego ma być bardzo wczesna i smaczna. Naprawdę jest taka super w porównaniu do innych odmian? Jeśli tak to gdzie ją zdobyć?
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Pozdrawiam
Tomek
Krasny
500p
500p

Post »

Dzięki za link, ale już widziałem ten filmik :) Właśnie oglądając ten kanał dowiedziałem się o Michurińskiej. Pani z "Ogród trochę inaczej" wydaje się mieć sporo wiedzy i doświadczenia. Ta odmiana bywa w ogóle w sprzedaży?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”