Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Dorotko, mam nadzieję, że już wyzdrowiałaś i znalazłaś wiosnę z aparatem w ogrodzie, a nie tylko przez okno. ;:215
Że nie kupiłaś żadnej róży, to mogę zrozumieć, skoro już masz ich mnóstwo ;:138 , ale żeby nie wsadzić żadnej cebulki jesienią? ;:oj
Rabaty już wyglądają jakby tam były od wielu lat, pełne zadbanych roślin. ;:138 Przywrotnik wyższy od irysów ;:oj , pięknie kwitnące piwonie :tan , a ten irys przed zdjęciami łubinów, śliczny! ;:167
Zdrówka i ciepełka na ogrodowanie. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Piękne te łubiny, brawo Dorotko - takie wysiewy to wielka duma ;:215
Myślę, że szybciutko nadrobisz brak jesiennych zakupów - coś dołożyć do ogrodu - no po prostu trzeba ;:306
Pozdrawiam ;:3
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko :wit
Bylinki u ciebie już bardzo rozrośnięte. Tiarella cudna. Irysy piękne, dorodne kępy. Ja swoje porozsadzałam i w tamtym roku nie kwitły. Może w tym się uda. Nie wierzę, że nic nie dosadzisz w ogrodzie. Ja jak wchodzę do ogrodniczego, to nie wyjdę z pustymi rękoma. To już taka ogrodnicza pazerność. ;:196
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Twoje łubiny są rewelacyjne. Mają takie jędrne, grube gałązki. Moje nie chcą się rozrastać, a co dopiero rozsiewać.
A niby to takie popularne rosliny. Jadąc z pracy mijam całe łany dziko rosnących
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Choruję sobie trochę ostatnio, więc z przyjemnością oglądnęłam fotki Twojego ogrodu od jego założenia, Dorotko :D Bardzo ładnie wszystko się rozrosło :)
To prawdziwa uczta dla oczu, te szersze kadry z Twojego ogrodu. ;:167 Wszystko przemyślane i zadbane - coś fantastycznego :) Jak w ogrodzie botanicznym. Dziękuję za piękne fotki ;:196
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj :wit Doroto Jak miło było o tak ponurej porze zimowej popatrzeć na taką paletę kolorów :roll: Ogród masz przepiękny o każdej porze roku. Pięknie masz zaplanowane nasadzenia na rabatach które mienią się różnymi kolorami. Bardzo podoba mi się , że wśród kwitów dominują ozdobne trawy. Widać,że poszczególne rośliny są dopieszczone bo są bardzo dorodne i stanowią duże kępy ;:138
serdecznie pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj, Dorotko :wit róznie to sie w życiu układa... rozumiem o czym piszesz. Ale fajnie jest, że jednak wracamy na Forum i dzielimy sie tym co nam w ogródku "gra". Cudna wiosna do Ciebie zawitała ;:oj Te kolory, różnorodność roślin - cudo. Takie łubiny, to moje marzenie, nie wspomnę o piwonii ;:174 . Nie mogę doczekać się kwiatów. Rosną w liście i na tym koniec radości.
Iryski, moje ukochane, prześlicznie Ci zakwitły. Dorotko, no działo się u Ciebie wiele, oby ten rok był jeszcze więcej barwny i zdrowy. Pozdrawiam Cię serdecznie !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie! :wit
Zima nie odpuszcza, temperatury nadal bardzo niskie i zaczynam się coraz bardziej martwić o rośliny – a głównie o róże, które nie mają żadnego zabezpieczenia. U nas ani grama śniegu, więc im większy mróz, tym większe prawdopodobieństwo, że część może zmarznąć. Coś czuję, że wiosną będzie niskie cięcie… :roll:

Na przekór zimowej aurze, będą dzisiaj kolejne, wiosenne fotki.

Obrazek

Obrazek

Jolu, dziękuję za miłe słowa. Lubię, gdy ogród tętni kolorami ;:108 Szczególnie, że tych kolorów tak nam teraz brakuje.

Obrazek

Arkadiuszu, miło mi, że mój ogród Ci się podoba. Łubiny są śliczne, a satysfakcja tym większa, że wysiane własną ręką. Wiosną będę siała kolejne, a potem w kolejnym roku, z niecierpliwością będę czekała w jakich kolorach pokażą kwiaty ;:65

Obrazek

Martusiu, na szczęście już po grypie, ale wiosennych fotek nie zrobiłam, bo nie było kiedy. Teraz mróz pokrzyżował plany i tylko z daleka widać kwiaty oczaru. Reszta pokulona z zimna gdzieś na rabatach. Trzeba czkać na cieplejsze dni.
Jesienią dopadło mnie takie zmęczenie, że nawet nie myślałam o kupnie jakiejkolwiek cebulki. Przyznam się szczerze, że teraz żałuję, ale nie miałam zupełnie ochoty na grzebanie w ziemi i sklepy tej branży omijałam szerokim łukiem. Nawet w dyskoncie w kropki nie spoglądałam na półki z cebulkami…
Mój mąż narzeka, że za gęsto posadzone rośliny, że jest ich zbyt dużo i w związku z tym, nie wiadomo na co patrzeć… Może ma trochę racji? Ale jak tu się oprzeć, skoro tyle różności jest na rynku. A potem na rabatach ścisk… :wink:

kolejne łubiny

Obrazek

Beatko, jestem dumna ze swoich skromnych wysiewów. Łubiny się udały i naparstnice, chociaż w mniejszej ilości, to coś tam zakwitło. Na tej mojej, ciężkiej glebie, to i tak sukces, bo naparstnice, chyba wolą ziemię bardziej przepuszczalną. W poprzednim ogrodzie miałam ich znacznie więcej a potem, to już się same wysiewały w różnych miejscach.
Myślę, że szybciutko nadrobisz brak jesiennych zakupów - coś dołożyć do ogrodu - no po prostu trzeba
Wiosną pewnie tak się stanie, bo wtedy pokus będzie więcej. Po drodze do i z pracy mam dwa ogrodnicze sklepy, trudno będzie się oprzeć i chociażby nie zajrzeć z ciekawości… ;:204 A jak już zajrzę, to zapewne nie wyjdę na pusto :D

Obrazek

Gosiu-Misza, Tiarella jest od Martusi ;:167 Chyba jej u mnie dobrze, bo faktycznie rozrosła się aż miło. Irysów chciałabym mieć więcej, bo są piękne, ale u mnie już dosyć ciasno i na wszystkie chciejstwa nie ma miejsca. I tak wiosną będę z pomocą męża dzielić miskanty i rozplenice, bo tak się porozrastały, że zajmują już coraz większą powierzchnię. Część pójdzie pod las, reszta, na zewnątrz ogrodzenia. A jeśli ktoś jest chętny, to niech da mi znać na pw, to mogę podesłać i się podzielić.

Obrazek

Gosiu - Margo, dziękuję ;:196 Łubiny są piękne i tym bardziej cieszą, że wysiane własnoręcznie. Mam nadziej, że w tym roku również zakwitną i na mojej, ciężkiej ziemi nie znikną po jednym sezonie.

Obrazek

Małgosiu-Kuneg, mam nadzieję, że już wróciłaś do zdrowia… ;:168
Dziękuję za ciepłe słowa. To miłe, że podoba Ci się u mnie. Z tym "zadbane", to nie jest tak do końca, bo nie wszystko na zdjęciach widać. Staram się na bieżąco odchwaszczać, ale walkę z chwastami ciągle toczę i wciąż przegrywam :evil: Nie pokazuję rabat z chwastami, tylko te, oczyszczone. Dlatego tak mnie zainteresowało w Twoim wątku, narzędzie do odchwaszczania. Niestety to na większą powierzchnię, taką jak u Ciebie. U mnie na rabatach ścisk, więc pousuwałabym nie tylko chwasty, ale i większość bylin zapewne… ;:14

Obrazek

Bożenko, witam Cię serdecznie :wit Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu. Większość roślin rzeczywiście w dość krótkim czasie mocno się rozrosła. To wynik gliniastego podłoża i nigdy nie uprawianej ziemi. Poza tym sadząc każdą roślinę, ziemię wzbogacam i rozluźniam dodatkowo. Natomiast trawy faktycznie tak mocno zaczęły dominować na rabatach, że wiosną czeka mnie ich dzielenie na kilka części, bo zajmują coraz większą przestrzeń.

Obrazek

Asiu, jak miło, że do mnie zajrzałaś ;:196 Nie wyobrażam sobie zrezygnować z Forum. Nie zawsze jest czas, czasami chęci też brak, życie też nam pisze różne scenariusze, ale wracamy, bo tutaj można spotkać tylu wspaniałych ludzi ;:167 Tak samo zakręconych, z którymi zawsze znajdziemy wspólny język.

A może Twoje piwonie są zbyt głęboko posadzone, że nie kwitną? One powinny rosnąć dość płytko. Ja wiosną jeszcze dodatkowo wokół nich trochę rozgarniam ziemię. W ubiegłym roku zakwitły u mnie wszystkie.
A z łubinów jestem dumna, bo nie dość, że ślicznie kwitły, to jeszcze doczekałam się w kilku kolorach. Mam nadzieję, że w tym roku również będą cieszyć oczy.

Obrazek

Skoro za oknem zimnica, to na rozweselenie trochę wiosennych zdjęć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czerwiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Dorotko u mnie też mrozi było ostatnio minus 16 całe szczęście że trochu posypało i delikatnie przykryło mam nadzieje że to wystarczy. Piękne te kwiaty juz tęskni się za takimi widokami ale coraz bliżej do wiosny Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Dorotko :wit
Ogród cudny. Oglądam u ciebie łubiny i jestem zachwycona. Nie mam ani jednego krzaczka, bo do tej pory jakoś mnie nie pociągały. Jednak chyba też wysieję, bo prezentują się świetnie. ;:63
Nie przejmuj się narzekaniami męża, że masz za gęsto. Ja to słyszę od wielu lat, a i tak corocznie dosadzam masę roślinek.Tym sposobem zamówiłam między innymi 60 lili (żeby pięknie pachniało w ogrodzie), 10 clematisów (mam już ok 40-50), a pewnie na tym się nie skończy. ;:oj Zawsze się dziwię, że jeszcze mam gdzie je upchnąć. Lubię, żeby cały czas coś się działo. Prawdą jest, że im gęściej rosną roślinki i zacieniają wzajemnie ziemię, tym ziemia się nie degraduje i jest w niej życie. Do tego, wbrew pozorom, dłużej zatrzymuje wilgoć. Nie można mieć pustej ziemi w ogrodzie. Jeżeli jest, to trzeba siać poplon lub ściółkować. To są nie tylko moje przemyślenia, ale i rady fachowców.
Co to za biała roślinka jak gipsówka na 5 zdjęciu od dołu? ;:168
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Dorotko, właśnie miałam to samo pisać, odnośnie zagęszczenia, co Gosia, że im gęściej, tym mniej chwastów :D
Pięknie wyglądają rośliny sadzone tak gęsto.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No same cudności.
Ogród staje się coraz piekniejszy.
Obawiam się, że moje róże w tym roku czeka ostre cięcie. Przy tych mrozach i słońcu pewnie porządnie oberwały
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko jak mam chandrę zaglądam do Twojego ogrodu. ;:173 Cudowne widoki z łubinem, miałaś do niego rękę. ;:138
Róże wspaniale kwitną, jednak dobra gleba im służy. ;:oj
Panowie skupiają się na jednej rzeczy, więc taką liczbę piękności trudno M ogarnąć. :wink: Mój jak kwitnie coś to widzi, ale jak trzeba przejść po coś w głąb rabaty, to podepcze. :roll:
U mnie już widać, że cięcie róż będzie dość radykalne. ;:108
Niech choroby Cię już omijają, a słońce towarzyszy w pracach ogrodowych. ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Dorotko, też miewam forumowe przerwy ;:131 może nie takie długie ale i tak zaległości trudno nadrobić.
Zdjęcia Twoich rabat zachwycające jak zawsze, ale moją szczególną uwagę przykuła kępa tiarelli. Parę razy je sadziłam i zamiast się rozrastać robiły się coraz marniejsze. I tak wegetują zamiast zdobić. Nie mam do nich ręki ;:223
Zdrówka! I nie znikaj na długo ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Człowiek czasami zapomina na co czeka w tym ogrodzie - Twoje zdjęcia od razu uświadamiają na co czekamy :D
Piękne łubiny :) a jak własnoręcznie siane to pewnie satysfakcja tym większa :)
Mam nadzieję, że przedwiośnie do Ciebie dotarło i pokażesz też nowe zdjęcia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”