Akacja srebrzysta (Acacia dealbata)

Drzewa ozdobne
robis80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2013, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: akacja srebrzysta

Post »

Niestety drzewko umarło :( zrobiło się suchutkie i padło.
Mam jeszcze kilka nasion AKACJI SREBRZYSTEJ jutro zaleje wrzątkiem na kilka godzin i zasieję. Naprawdę chętnie przyjmę wszystkie porady jak od samego siewu dbać, by się cieszyć drzewkiem.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Akacja srebrzysta (Acacia dealbata) - nie robinia ani mimoza

Post »

Moje dwie akacje wysiałam wiosną w doniczce do tunelu. Do jesieni rosły w cieple, były dość zwarte, nie wybujałe. Nastała zima i ciężkie czasy z oświetleniem. Zauważam, że dolne liście zasychają, myślę, że słabe światło jest powodem. Pokój jest dość chłodny, nie przesadzam z ogrzewaniem, bo cały jest zawalony kwiatami :D podlewam dopiero, jak widzę, że ziemia przeschła.
Lante
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sty 2018, o 10:39

Akacja Srebrzysta nasiona.

Post »

Witam. Mam zamiar wysiać nasiona akacji ale znalazłem sporo rozbieżności co do wysiewu, na opakowaniu rośliny jest napisane żeby nasiona zalać wodą o temp. 80-90 stopni i odstawić na 5 godzin po czym wysiać do ziemi uniwersalnej. Ale na internecie znalazłem inne informacje np. żeby naciąć nasiona i zalać letnią wodą na 48h po czym wysiać do kwaśnej ziemi. Trochę duże te rozbieżności a posiadam tylko 7 nasion, jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: Akacja Srebrzysta nasiona.

Post »

A słyszałeś o skaryfikacji? Obie metody są poprawne, tylko zastanów się czy jesteś w stanie naciąć w taki sposób nasiono, żeby go nie uszkodzić.
Do skaryfikacji takich nasion zalecane jest zalanie wrzątkiem i pozostawienie aż spuchną, tu poczytaj i ten zastosuj /w razie czego przez tłumacza/ https://davesgarden.com/guides/articles/view/452
Lante
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Akacja srebrzysta (Acacia dealbata)

Post »

Dzięki za link pelikano11 sporo informacji tam znalazłem, ale nadal nie wiem w jakiej ziemi zasadzić. Zwykła ziemia uniwersalna czy kwaśna?
x-p-11
---

Post »

Ja bym Ci radził zrobić mieszankę samemu. Masz trochę czasu, bo bez sensu jest teraz wysiewać.
Podłoże powinno mieć ok 6,5 pH. Ja bym zrobił na bazie podłoża do wysiewu i pikowania (np Kronen jest dobra i ma trochę nawozu) + perlit + żwirek + bardzo drobna kora. Na obcojęzycznych stronach dodają też trocin z drzew liściastych, ale muszą być zleżałe, ok. roczne. W sumie coś podobnego jak podłoże dla sukulantów. Jeżeli sam będziesz mieszać korę czy żwirek to wypraż w piekarniku. Tu masz trochę info https://getbusygardening.com/diy-succul ... ting-soil/
i zdjęcia podłoża https://www.google.pl/search?q=Acacia+f ... Tho5hpmVqM :

Doczytałem, że masz 7 nasion..? Przy okazji szukania nasion w necie zobaczyłem, że Vilmorin sprzedaje nasiona akacji za raptem 2,50 PLN, powinno być 20 sztuk w paczce.
Lante
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pozostałe wysiałem zeszłej wiosny ale nie doczekałem się roślin pomimo postępowania jak napisano w instrukcji siewu.
x-p-11
---

Post »

Mogą być bardzo suche.. Może spróbuj skaryfikować kwasem siarkowym jeśli masz (akumulator). Stratyfikować nie musisz viewtopic.php?p=5618711#p5618711
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

Tydzień temu wysiałam nasiona akacji srebrzystej, mocząc je uprzednio w gorącej wodzie (w kubku termicznym) przez noc. Oczywistym jest, że naczynie nie zdołało utrzymać temperatury do rana, jednakowoż kilka dni temu nasiona zaczęły kiełkować. ;:138
jjdj

Post »

Moja akacja ma już ochotę zakwitnąć, ale trzymam ją w bardzo zimnym pokoju, gdyż miejsca w ciepłych pomieszczeniach nie mam.
Posadzę chyba do gruntu, będzie może jak bylina rosła.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

jjdj, rośnie w ogrodzie? Jestem ciekawa, bo sama mam parę tegorocznych sadzonek.
jjdj

Post »

Niestety zabiłem ją wnosząc do ciepłego pokoju przed silnymi mrozami. Chyba to w lutym było. Uschły liście i kwiatostany. Wsadziłem w ziemię w kwietniu, ale nic nie wyrosło.
rigmec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2019, o 15:42

Post »

Bardzo dziękuję za sposób z wrzątkiem. U mnie zadziałał. Siewki rosną.
Sobekse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2024, o 23:57

Post »

Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc z rośliną Akacja srebrzysta 'mimoza' (acacia gaulois dealbata) kupioną pod koniec stycznia 2025. Roślinkę przesadziłem i podlałem (zgodnie z zaleceniami), jednak po dość krótkim czasie zaczęła opuszczać liście, kwiaty i gałązki. Odnoszę wrażenie że roślina umiera - ogromna prośba o wsparcie jak to "naprawić" i ją uratować. Załączam zdjęcia aktualnego stanu. Z góry bardzo dziękuję za wsparcie!

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”