PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Post »

kuneg Już u Ciebie grzywacze ;:oj ? Czy może nie odleciały na zimę?
U nas, w kujawsko-pomorskim we wtorek przyleciały skowronki (miałam mały objazd po Kujawach i u siebie na Ziemi Chełmińskiej i słyszałam, jak w kilku miejscach wystartowały w tym samym czasie :wink: )
Srok u mnie nie ma, za to broją sójki. Kilka lat temu jedna z nich zapędziła mi na taras bogatkę i tam ją upolowała :( "Taki lajf", nic nie poradzimy.
Jeszcze odnośnie budek. Pisałam ostatnio, że wymienię wkładkę z futra na nową. No i wymieniłam. Budki mam na takiej wysokości, że sięgnę z ziemi. W ostatniej, jak chwyciłam w rękę futro- futro w nogi ;:oj . Złapałam ręką za śpiącą w miękkim posłanku wiewiórkę ;:306
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzywacze u mnie chyba nie odlatują, albo moje są na południu, a te z północy u mnie. Widywałam je całą zimę w parku.

Ten młodzik na gałęzi, to mógł być z zeszłorocznego lęgu. Dorosłej pary, która gniazduje na tym drzewie jeszcze nie widziałam w tym roku.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Winobluszcze posadzone. Skoro budynki zajęły znaczną część ogrodu, to teraz trzeba zrobić ogród na ścianie. Będzie więcej owadów i miejsce do ukrycia dla młodych ptaków. Sójki już śledzą gdzie będą gniazda i niestety są one dużo bardziej niebezpieczne od srok. Atakują przy ludziach i za nic mają przeganianie. Drobne ptaki nie mają teraz żadnych szans na odchowanie młodych u nas, w czasie kiedy sójki mają młode. Pierwsze lęgi mazurków jeszcze będą, potem już nic...
Ktoś wcześniej pytał czy wróble zajmą lokale w budce szeregówce. Zajmą, jeśli jest ich (ptaków) wystarczająco dużo. Mazurki utrzymują czystość w swoich gniazdach, więc nie ma problemu z przechodzeniem pasożytów. Tutejsze wróble domowe za żadne skarby nie wejdą do budki, więc nie wiem jak u nich jest z czystością, ale też są towarzyskie i lubią gnieździć się całą chmarą. Stadne gniazdowanie ma zalety w postaci ostrzegania przed drapieżnikami. Im więcej oczu, tym mniejsze prawdopodobieństwo ataku z zaskoczenia.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Rozpoczęła się budowa gniazd w budkach. Nie wiem dokładnie kto ale widać na wejściu jednej że wnoszą już do gniazda materiały budowlane.

;:3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabrzmiało, jakby cegły i styropian znosiły :lol:
:wink:

U mnie na wsi mąż zrobił i zawiesił 8 budek w ostatni weekend. Wieszał jakieś ze 4-6 m nad ziemią, żeby były choć trochę schowane w gałęziach drzew. Mam nadzieję, że to nie za wysoko. Ciekawa jestem, czy i u nas zaczęły się "roboty budowlano-wykończeniowe"?

https://joemonster.org/mg/show/343370
:wink:
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Hehe. Jeśli typ A to duża szansa na mazurki. Są bardziej zuchwale od sikor. Jak poniżej 2m to mazurki już tak nisko nie lubią. Można wybrać lokatora wysokością. A jeśli zależy Ci w ogóle żeby ktokolwiek się wprowadził to jak najbardziej będzie ok. ;:333
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to niech będą mazurki. Zobaczymy co to będzie :)
W starej wierzbie miały tyle dziupli, że to był blok wielorodzinny i widziałam tam różna gatunki. Niestety, wierzba powoli dogorywa i traci kolejne konary.
Następne budki będą niżej. :)
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Mazurki też fajne. Wszystkie się uzupełniają wzajemnie. U mnie dzisiaj mocno sikory szalały.. budowa gniazda na dalszym planie.. zaloty ważniejsze. :twisted:
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie pod lasem jeszcze względnie spokojnie. Kilka grzywaczy też przyleciało, ale trzymają się mojej najbliższej okolicy. Nigdzie indziej jeszcze ich nie widziałam. Z kolei w ogrodzie, gdzie pracuję, kilka kilometrów dalej, szpaki już nie tylko śpiewają, ale zaczęły już wchodzić do budek! No i gody mają bieliki. U mnie para tych pięknych ptaków lata a w te i z powrotem, niestety nie wiem, gdzie mają gniazdo, ale widuję je regularnie. Moja mama widziała w tym tygodniu tańce godowe bielików nad Zalewem Włocławskim.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam dziś martwą modraszkę na wsi, między bloczkami betonowymi (które czekają na budowę) - zasuszone truchełko. Bidulka nie przeszyła zimy, albo uciekła jakiemuś drapieżnikowi i była zbyt mocno poturbowana :(

Szpaki i u mnie "drą dzioby" oraz zaglądają do dziupli :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”