Borówka amerykańska - 14 cz.
Re: Borówka amerykańska - 14 cz.
Spośród krzewów jagodowych borówkę najtrudniej ukorzenić z pędów.
Warto spróbować od starszych krzewów odciąć pędy z własnymi korzeniami, a przy przesadzaniu taki krzew podzielić.
Warto spróbować od starszych krzewów odciąć pędy z własnymi korzeniami, a przy przesadzaniu taki krzew podzielić.
Sypiecie już siarczanamonu pod krzaki czy za wcześnie?
U nas zapowiadają spore przymrozki na początku kwietnia -3/4c , ale wiem , że takiej sytuacji może być i -6 i wtedy po owocach w gruncie jak w tamtym roku gdzie dużo wypadło.
Teraz na termometrze w wielkim mieście pokazuje w cieniu 21c. Na balkonie u Chippewa widać już małe pączki a u Northblue dopiero duże się otwierają, Polaris sobie smacznie śpi. Coś czuje ,że będzie kwitnąć w połowie kwietnia jak tak dalej będzie grzać.
Teraz na termometrze w wielkim mieście pokazuje w cieniu 21c. Na balkonie u Chippewa widać już małe pączki a u Northblue dopiero duże się otwierają, Polaris sobie smacznie śpi. Coś czuje ,że będzie kwitnąć w połowie kwietnia jak tak dalej będzie grzać.
- AleOla
- 50p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pojawia się wiele filmików o opryskach borówki miedzianem. Powinnam też pryskać? A wy pryskacie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zawsze mam czas ale jak pogoda dopisze jak teraz to warto ten miedzian użyć, robiłem już opryski wiosną i efekty były, mniej zniszczonych kwiatów i owoców przez ,,grzybki". Byłem dzisiaj na działce i to efekt 3 dniowego cięcia borówek, tysiące pąków w koszu, zwariowałem , niekoniecznie? https://www.youtube.com/watch?v=5eahiBeaWa8 A tak najłatwiej rozmnożyć ulubioną nielicencyjną borówkę https://www.youtube.com/watch?v=mW9Ku4PPqnU
- AleOla
- 50p
Ja dopiero zaczynam z borówkami i cieszę się z każdej odmiany, bo we własnym ogródku nie próbowałam żadnej i muszę polegać na Waszych wpisach i opiniach.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja przycięłam swoje borówki z tych miotełkowatych gałązek, mocniej boję się ciąć. To też mój początek przygody z tymi roślinami. Sadzone 2 lata temu i w zeszłym roku.

Rozgarniałam ściółkę i znalazłam zmorę z którą walczę od lat, tunel karczownika.

Ale może jakiś fachowiec jeszcze podpowie mi coś mądrego.

Rozgarniałam ściółkę i znalazłam zmorę z którą walczę od lat, tunel karczownika.

Ale może jakiś fachowiec jeszcze podpowie mi coś mądrego.

-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Takie pąki wytrzymają -6-7 a nawet -8. Borówka to bardzo wytrzymały krzew ale od odmiany zależy dużo. Śliwa, aronia przemarznie a borówka zawsze jest. Na balkonie jest zawsze cieplej dlatego martwić się nie ma czym.
- AleOla
- 50p
Pytanko: można do odseparowania kwatery borówki od rodzimego gruntu użyć pociętej,czystej beczki czy to nie najlepszy pomysł?
Czego używacie oprócz kastr, donic i folii ?
Kombinuję jak niskobudżetowo ogarnąć temat bo wolałabym zainwestować w podłoże i kolejne nasadzenia
Czego używacie oprócz kastr, donic i folii ?
Kombinuję jak niskobudżetowo ogarnąć temat bo wolałabym zainwestować w podłoże i kolejne nasadzenia

Z typowej beczki o pojemności 200 l zrobiłbym dwie donice.
Temperatury krytyczne są na https://www.canr.msu.edu/blueberries/we ... mperatures
Temperatury krytyczne są na https://www.canr.msu.edu/blueberries/we ... mperatures
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
AleOla To nie najlepszy pomysł.
Krzak ma do dyspozycji 100 litrów.
Moje krzaki w dole mają do dyspozycji 10 x więcej.
Poszukaj opisu jak uprawiam borówkę wysoką.
Krzak ma do dyspozycji 100 litrów.
Moje krzaki w dole mają do dyspozycji 10 x więcej.
Poszukaj opisu jak uprawiam borówkę wysoką.
- AleOla
- 50p
Nie wyraziłam się jasno. Nie chcę robić "donic" z beczek, a bardziej opaskę wkopaną.