Wczoraj cały dzień i w nocy padał śnieg. Rano ogród biały, ale przed południem już słońce się rozprawiło ze śniegiem. Część kwiatów cebulowych zostało poniszczonych.
Florianie Katharines Gold po raz pierwszy posadziłam w ogrodzie 10 lat temu, wtedy kupiłam bez nazwy. Po kilku latach gryzonie się z nimi rozprawiły.

W 2023 roku kupiłam za grosze w grudniu. Rosły w doniczce, a jesienią posadziłam już w gruncie.
Ard Schenk i Ruby Giant
Harmony i Pauline
Alida i Katharine Hodgkin
Alu dziękuję.

Mam dużo drobnocebulowych, w korzeniach krzewów są bezpieczne, gryzonie rzadziej tam docierają. Tylko pod różami stale ich ubywa.
Jeanne d'Arc i Ruby Giant
Harmony
Halszko miło, że zajrzałaś. Dużo krokusów i irysów kwitnie, ale w cienistych miejscach ledwie widać kolor. Ranniki szybko przekwitły.
Z dużych kęp ciemierników niewiele zostało.
King of the Striped
Martuś dziękuję,

śnieg poniszczył trochę kwiaty, ale mróz chyba mniejsze szkody poczyni.
Narzekasz, ale masz przecież ładnie kwitnące spore ilości krokusów i irysów.
Piaskownica powinna być świetnym rozwiązaniem.
Moja koleżanka ma ciężką glinę, więc sadzi cebulowe w dużych czarnych skrzynkach po owocach. Wykłada skrzynkę cienką tekturą lub papierem, nasypuje lekkiej gleby z obornikiem granulowanym i sadzi 30- 40 cebul w 2/3 wysokości. Dopełnia ziemią do krawędzi skrzynki. Na dno dołka wrzuca kilka 4-5 centymetrowych kamieni i zakopuje skrzynkę w lekko podniesionej glebie. Po kilku latach, jak cebule mocno się zagęszczą cały proces powtarza.
Ruby Giant solo rośnie w 11 miejscach.
Frozen Planet najbardziej ucierpiały.
Cebulice