Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Na widok tych twoich śliczności wiosennych ;:333 samoistnie sie uśmiecham; cudne są, takie radosne!!!
Moje ciemiernki stasznie zmrożone; co z nimi zrobić teraz; czekac aż ten zapowiadany powrot zimy przyjdzie i się skończy czy ciachać juz teraz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zabrałam się za przeróbkę rabaty z jeżówkami Green Jewel, bo marniały, kwitły pojedynczymi kwiatami. Pokazałam w ubiegłym roku wsadzone, radykalnie odmłodzone jeżówki. Dziś zrobiłam zdjęcie, jak robię młode sadzonki z pięcioletniej jeżówki.
Oderwane od zdrewniałego korzenia.

Obrazek

Gosiu niestety mało słońca, więc pszczół też niewiele. Moje ranniki od Majki, Franusiowej. Ma niesamowite rabaty z cebulowymi. U mnie świetnie się sieją, więc w nowych miejscach dziś zauważyłam dużo kiełkujących. :tan

Moniko cebulowe po kwitnieniu podlewam ze dwa razy nawozem z potasem, mają siłę na budowę cebul na przyszłoroczne kwiaty. ;:108

Iguś ranniki przekwitły szybko, bo wysokie temperatury i susza. Podobnie irysy Katharines Gold, bo rosną na suchym, słonecznym stanowisku. W czwartek ma padać, może przynajmniej kolejne cebulowe dłużej przetrwają. ;:131

Fuscotinctus rozsadziłam szeroko jesienią, żeby długo kwitły bez rozgęszczania.

Obrazek

Mroczne Pauline

Obrazek

Obrazek

Katharines Gold

Obrazek

Alida i Katharine Hodgkin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciemierniki

Obrazek

Obrazek

Cebulice Tubergena

Obrazek

Obrazek

Tylko jedna przylaszczka przeżyła w szczątkowej formie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Podziwiam tak duże skupiska wiosennych roślin cebulowych. To robi wrażenie! :shock:
'Katherine Gold' nawet nie znałem. Piękna!
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie Ci już kwitną kwiaty u mnie kilka krokusów i przebiśniegów. Cieszą takie widoki i oznajmiają, że już wiosna cała parą. pozdrawiam życzę słoneczka i miłego dnia. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Jak miło oglądać te wczesnowiosenne drobne kwiatuszki Soniu ;:215 Masz ich tak dużo i takie różnorodne i wcale nie zanudzasz :D
Soniu, chyba mnie dopadła SKS ;:306 .... przypomnij co to jest ZZ?
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Niech no tylko wnuczka z piaskownicy wyrośnie, to w niej posadzę iryski i krokusy ;:333 , a jak w piachu nie będą się tak rozrastać jak u Ciebie, to już nie wiem co im zrobić. ;:124
Przepiękne są Twoje poletka, Soniu ;:138
tylko mogły jeszcze tydzień poczekać i rozkwitnąć po tym epizodzie zimy ;:108 .
Oby przymrozki były mniejsze niż zapowiadają. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj cały dzień i w nocy padał śnieg. Rano ogród biały, ale przed południem już słońce się rozprawiło ze śniegiem. Część kwiatów cebulowych zostało poniszczonych. ;:174

Florianie Katharines Gold po raz pierwszy posadziłam w ogrodzie 10 lat temu, wtedy kupiłam bez nazwy. Po kilku latach gryzonie się z nimi rozprawiły. ;:223 W 2023 roku kupiłam za grosze w grudniu. Rosły w doniczce, a jesienią posadziłam już w gruncie.

Ard Schenk i Ruby Giant

Obrazek

Obrazek

Harmony i Pauline

Obrazek

Alida i Katharine Hodgkin

Obrazek

Alu dziękuję. ;:196 Mam dużo drobnocebulowych, w korzeniach krzewów są bezpieczne, gryzonie rzadziej tam docierają. Tylko pod różami stale ich ubywa. ;:222

Jeanne d'Arc i Ruby Giant

Obrazek

Obrazek

Harmony

Obrazek

Obrazek

Halszko miło, że zajrzałaś. Dużo krokusów i irysów kwitnie, ale w cienistych miejscach ledwie widać kolor. Ranniki szybko przekwitły.

Z dużych kęp ciemierników niewiele zostało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

King of the Striped

Obrazek

Martuś dziękuję, ;:196 śnieg poniszczył trochę kwiaty, ale mróz chyba mniejsze szkody poczyni. ;:218
Narzekasz, ale masz przecież ładnie kwitnące spore ilości krokusów i irysów.
Piaskownica powinna być świetnym rozwiązaniem. ;:215
Moja koleżanka ma ciężką glinę, więc sadzi cebulowe w dużych czarnych skrzynkach po owocach. Wykłada skrzynkę cienką tekturą lub papierem, nasypuje lekkiej gleby z obornikiem granulowanym i sadzi 30- 40 cebul w 2/3 wysokości. Dopełnia ziemią do krawędzi skrzynki. Na dno dołka wrzuca kilka 4-5 centymetrowych kamieni i zakopuje skrzynkę w lekko podniesionej glebie. Po kilku latach, jak cebule mocno się zagęszczą cały proces powtarza.

Ruby Giant solo rośnie w 11 miejscach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Frozen Planet najbardziej ucierpiały.

Obrazek

Cebulice

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, pierwsze iryski kupiłam 30 lat temu, to chyba mam ich za mało po takim czasie. :( Nie mam, aż tak bardzo zwięzłej gleby, ale muszę spróbować uprawy skrzynkowej, chociaż obornika się boję, bo on wabi gryzonie. ;:14
Iryski to jeszcze nic, bo jeszcze nie posadziłam ich tyle, co krokusów, które dosadzam każdej jesieni, a one znikają jeszcze szybciej!
Twoje piękne kępy mnie zachwycają ;:oj .
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć dziewczyny ja też nie mogę się napatrzyć na ten festiwal wiosennych kolorów ,ponieważ u mnie tego nie ma to gapię się na rozrabiające ptaszki teraz to wróble dziki gołąb i sójki ,Soniu czy te wszystkie wczesnowiosenne kwiatki masz gdzieś na uboczu żeby miały spokojne miejsce bo ja jak bym posadziła je gdzieś centralnie to na mur bym zadeptała przed wschodem.Mam nawet taką sklerozę że zapomniałam jak nazywają się krokusy ;:223 .Pięknie u ciebie i tak z wszystkim jak zwykle będzie,szacun. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj dokuczał wyjątkowo zimny wiatr, ale pomogłam rozłożyć ostatnią linię kroplującą u syna. Ledwo się ruszałam ubrana w czapkę i zimową kurtkę. :roll:

Martuś zwięzła gleba ma zalety i wady, niestety. Mam kilka kępek drobnocebulowych w szerokich doniczkach po chryzantemach. Łatwiej je wkopać w wolne miejsce. ;:215 Możesz nawet grubsze gałązki położyć pod doniczkę. Wciśnie się trochę w ziemię, a zawsze zostanie jakaś luka na odpływ nadmiaru wody.
Nie musisz dawać obornika, ponawozisz, tak jak inne rośliny.
Dziękuję, ;:196 z bliska maluchy są piękne, a duże kępy nawet z daleka widać.

Jolu dziękuję, ;:196 miło po zimie cieszyć się kolorowymi cebulowymi. :tan
Większość cebulowych mam posadzone pod krzewami, drzewami, różami. Tam gryzonie mniej buszują, więc kwitną. ;:215 Jeśli sadzę gdzieś na rabacie, to w doniczkach z chryzantem lub zwykłych czarnych. Poszukaj wśród sąsiadek, może kilkoma cebulkami się podzielą, też cieszyłabyś się kolorami wczesną wiosną.

Zrobiłam sesję Ruby Giant, których mam bardzo dużo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz Jeanne d,Arc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Piękna wiosna do Ciebie zawitała.
Mnie najbardziej powaliły oprócz irysków Twoje poletko krokusów, szczególnie King of the Striped.
No i tradycyjnie zazdroszczę ciemierników, dobrze, że u Ciebie mogę sobie je pooglądać.
Jeżówki warte zabiegów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Niesamowite te Twoje jednorodne plamy kolorystyczne z kwiatów! :shock:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Też lubię te krokusowe fioleciki :D ...u mnie rozwleczone już w różnych miejscach.. ;:219 A i ta wiosna od kilku lat coraz później do mnie przychodzi. ;:65
Wczorajszy krótki rekonesans wywołał u mnie znów wiosenną frustrację działkową... :roll: Wielu roślin jeszcze nie widać.Mam nadzieję,że nie przepadły! ;:7
Pogodnego i ciepłego weekendu Soniu ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny, słoneczny dzień , więc przesadziłam kilka bylin, żeby pobyć trochę w ogrodzie. :D Dużo siewek czosnku Miami wsadziłam do gruntu, w jedno miejsce, choć powinnam wyrzucić, bo pewnie gryzonie i tak się z nimi rozprawią. ;:131

Ewuniu maluchy cebulowe szybko przekwitają, King of the Striped niestety słabo przyrasta, a właściwie uwstecznia się.
Ciemierniki niestety bardzo ucierpiały po mroźnych nocach. Białe trochę się pozbierały, ale odmianowe ledwo po jednym kwiatku rozwiną. Nawet niezawodny Ice N, Roses Red ma mało pąków, większość przemrożone. Czarne linie kroplujące paskudne, ale chciałam pokazać, że cebulowych mam dużo po całym ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Florianie mam zbyt już zagęszczone drobnocebulowe, ale już nie mam siły na wykopywanie i rozgęszczanie.
Ta kępka nawet nie była sadzona pojedynczo, tylko odgarnęłam trochę ziemię i rozsypałam małe i większe cebulki. ;:173

Obrazek

Obrazek

U mnie też wiele roślin się nie budzi, wiosna dwa tygodnie później niż rok temu, ale wtedy było zdecydowanie cieplej od początku marca.
Maryniu choć krokusy Ruby Giant to pospoliciaki, też bardzo je lubię. Z garstki drobiazgu podarowanej przez sąsiadkę mam 11 kępek świadomie posadzonych, a po kilka rośnie w całym ogrodzie.
Dziękuję, ;:196 jutro synowa mnie zaprosiła do ogrodu, będzie miło i pracowicie. :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj Soniu jak tak patrze na Twoją Wiosnę to wydaje mi się że w innym wymiarze czasu żyję ;:oj pięknie masz już kwitnące wiosenne kwiaty u mnie jeszcze większość śpi i powoli budzi się do życia ..czekam z utęsknieniem na moją kolorowa Wiosnę a tym czasem nacieszyłam oczy u Ciebie,Pozdrawiam ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”