Złamany kaktus!!
- Mati1135
- 50p
- Od: 17 sty 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Złamany kaktus!!
Serdecznie dziękuję za błyskawiczną i szczegółową odpowiedź. ;)
Chciałbym jeszcze dopytać o samo cięcie. Czy powinienem odcinać całą tę zwężoną część? Jest ona pozostałością po stanie w jakim do mnie trafił te kilkanaście lat temu. Ile mniej więcej centymetrów? Wiem, że ciężko to pewnie stwierdzić na podstawie zdjęcia, ale taki ekspert na pewno mniej więcej potrafi to określić. ;) Czy po prostu odcinać od podstawy i obserwować jak będzie wyglądał trzon. Po prostu ciężko mi określić do którego momentu kaktus jest przegnity.
Chciałbym jeszcze dopytać o samo cięcie. Czy powinienem odcinać całą tę zwężoną część? Jest ona pozostałością po stanie w jakim do mnie trafił te kilkanaście lat temu. Ile mniej więcej centymetrów? Wiem, że ciężko to pewnie stwierdzić na podstawie zdjęcia, ale taki ekspert na pewno mniej więcej potrafi to określić. ;) Czy po prostu odcinać od podstawy i obserwować jak będzie wyglądał trzon. Po prostu ciężko mi określić do którego momentu kaktus jest przegnity.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Super bardzo Ci dziękuję za pomoc, jutro się za to zabieram i będę raportował jak idzie cały proces. ;)
- norbert76
Nie najlepiej, to jest infekcja. Tnij dalej, aż przekrój będzie całkowicie jasny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Jeszcze z około cm.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Powinno być teraz ok.
Teraz miejsce cięcia obsyp sproszkowanym węglem i pozostaw do solidnego obeschnięcia.
Resztę, jak napisałem wcześniej.
Teraz miejsce cięcia obsyp sproszkowanym węglem i pozostaw do solidnego obeschnięcia.
Resztę, jak napisałem wcześniej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Jeszcze raz bardzo dziękuję, mam nadzieję, że się uda go uratować. ;)
Złamany kaktus + identyfikacja
Dzień dobry,
czy segmenty bez wierzchołków również się ukorzenią? Jak to będzie wtedy rosło/przyrastało?
Jeden segment zaczął puszczać 'korzonki' na boku w miejscu w którym była dziwna zmiana w kaktusie, przecięłam tak żeby te korzonki zostawić, czy to dobrze?
Chciała bym ten segment wsadzić do ziemi na głębokości takiej żeby znalazły się w ziemi, czy to dobry pomysł?
Proszę również o identyfikację.
Ziemię kupiłam 'do kaktusów'.
https://i.postimg.cc/fbntpg5z/1742981162867.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona

czy segmenty bez wierzchołków również się ukorzenią? Jak to będzie wtedy rosło/przyrastało?
Jeden segment zaczął puszczać 'korzonki' na boku w miejscu w którym była dziwna zmiana w kaktusie, przecięłam tak żeby te korzonki zostawić, czy to dobrze?
Chciała bym ten segment wsadzić do ziemi na głębokości takiej żeby znalazły się w ziemi, czy to dobry pomysł?
Proszę również o identyfikację.
Ziemię kupiłam 'do kaktusów'.
https://i.postimg.cc/fbntpg5z/1742981162867.jpg

- norbert76
Nie sadzi się do dedykowanego gotowego podłoża, tylko się robi indywidualnie mieszankę, gdzie samej ziemi jest znikoma ilość, a reszta to rozluźniacz, perlit albo żwirek kwarcowy.
Środkowe kawałki powinny wypuścić nowy przyrost.
Sadzisz niezbyt głęboko, stabilizujesz patyczkiem, do którego przywiązujesz segmenty. Przez kilka tygodni zero podlewania , a jedynie od czasu do czasu delikatnie spryskujesz podłoże wokół sadzonki. Można też położyć na boku w doniczce i też powinny wypuścić korzenie.
Środkowe kawałki powinny wypuścić nowy przyrost.
Sadzisz niezbyt głęboko, stabilizujesz patyczkiem, do którego przywiązujesz segmenty. Przez kilka tygodni zero podlewania , a jedynie od czasu do czasu delikatnie spryskujesz podłoże wokół sadzonki. Można też położyć na boku w doniczce i też powinny wypuścić korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta