Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
Siewki odmiany Ildi. Jedna się różni barwą łodyżki, ciekawe co z niej wyrośnie, czy może tak być że aż tak się różnią siewki jednej odmiany? Nie miałam wcześniej takiego przypadku.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten z fioletową łodyżką przypomina odmiany indygo .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
I pewnie inna odmiana , bardzo się różni od pozostałych … gabarytowo
Dlaczego twierdzicie, że koktajlowe trzeba wysiewać później?
Ja wysiewam zawsze razem: dwarfy, zwykłe i koktajlowe. W tym roku znowu zapomniałam Curly Kaley wysiać wcześniej, ale już ładnie kiełkuje, więc nie jest źle. Tylko owoce później będą.
Ja wysiewam zawsze razem: dwarfy, zwykłe i koktajlowe. W tym roku znowu zapomniałam Curly Kaley wysiać wcześniej, ale już ładnie kiełkuje, więc nie jest źle. Tylko owoce później będą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2025, o 18:43
U mnie podobna sytuacja w odmianie Oxheart - nasiona z oryginalnego sklepowego opakowania. Oprócz kolorem łodygi, pomidorek różni się również liściami

Pozdrawiam Emilia
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Żywotność nasion pomidora jest niesamowita. Szkoda, że nie wtedy kiedy nam zależy na tym jedynym nasionku.
Dosiewając nasiona pomidora, jedno zbędne wrzuciłem do stojącej obok na parapecie, doniczki z kaktusem.
Zapomniałem, bo kaktus jest prawie bezobsługowy i rzadko podlewam.
O życiu swoim nie zapomniało nasionko pomidora.
Wczoraj przywitał mnie już maluch rosnący wśród igieł kaktusa. Ziemia jest z wierzchu dodana, pochodzi z dna wyschniętego jeziora śródleśnego. Ma inną strukturę , bardzo się kurczy gdy wyschnie. Będę ją dodawał do ogrodu.
I jak takiego nie wesprzeć w dalszym rozwoju?
Skoro tyle wykazał determinacji do życia.

Dosiewając nasiona pomidora, jedno zbędne wrzuciłem do stojącej obok na parapecie, doniczki z kaktusem.
Wczoraj przywitał mnie już maluch rosnący wśród igieł kaktusa. Ziemia jest z wierzchu dodana, pochodzi z dna wyschniętego jeziora śródleśnego. Ma inną strukturę , bardzo się kurczy gdy wyschnie. Będę ją dodawał do ogrodu.
Skoro tyle wykazał determinacji do życia.

Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 50p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wczoraj rozsadę pomidorów , papryk oraz innych warzyw przeniosłam na stałe do foliówki bo MójŚlubny zbudował mi taki "domek" dla nich z poliwęglanu ( przedtem był z foli bąbelkowej z grzaniem od dołu z automatycznym włączaniem termostatem . Żeby kontrolować zużycie prądu podłączyliśmy licznik . Dziś w nocy minimalna temperatura w foliówce wyniosła niecałe 6 stC . Termostat włącza grzanie gdy temperatura spadnie poniżej 12stC a wyłącza przy 15stC - dzisiejszej nocy zużycie prądu wyniosło niecałe 1,7 kWh .
- Kurkadomowa
- 100p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
-
- Kontakt:
Delikatnie wyciągnij siewkę z korzeniem i przepikuj pod liścienie do podłoża do siewu i pikowania, już do docelowej doniczki P 9Jonzak pisze: ↑30 mar 2025, o 14:54 Żywotność nasion pomidora jest niesamowita. Szkoda, że nie wtedy kiedy nam zależy na tym jedynym nasionku.
Skoro tyle wykazał determinacji do życia.![]()
![]()
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Podziwiam Was, pojęcia nie mam co się stało ale żadne z nasion sianych 14.03 nie wyszło nad ziemię. Wyszło max 5 szt pomidora Vilma którego chciałem mieć przynajmniej 35 szt. Pomidor Palava żadnego wschodu, zaczynam podejrzewać ziemię Kronen czy jak to się tam pisze. Kupiłem nową inna ziemię i żona wysiała nasionka, prosto ze sklepu po 4 dniach nadal brak wschodów. Kolejna ciekawostka na próbę wysiałem nasiona z papryki kupionej w sklepie (świeżej słodkiej czerwonej) po 10 dniach brak wschodów. Jakaś klątwa czy co??? Z rozsad mam jakieś 10szt. jalapeno, może 7 pomidora Villma i z 10 miechunek pomidorowych. A jakie ja miałem plany w tym roku...się guzik udało.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
marcinbb Jeszcze nie jest za późno, siej do skutku
Może za zimno, albo za sucho, a może trefne nasiona? Jeżeli jeszcze nie powyrzucałeś zasiewów, możesz spróbować je podlać letnią wodą z dodatkiem kwasu bursztynowego (1g na 1 l wody, on lepiej rozpuszcza się w gorącej wodzie) i trzymać zasiewy w temperaturze 23-25 stopni Celsjusza, zanim pojawią się kiełki.

Może za zimno, albo za sucho, a może trefne nasiona? Jeżeli jeszcze nie powyrzucałeś zasiewów, możesz spróbować je podlać letnią wodą z dodatkiem kwasu bursztynowego (1g na 1 l wody, on lepiej rozpuszcza się w gorącej wodzie) i trzymać zasiewy w temperaturze 23-25 stopni Celsjusza, zanim pojawią się kiełki.
Anna
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ania wszystko było jak zwykle w okolicach 15-tego wysiane i mało co wzeszło. W domi 23,4*C moje 2 ukochane dziewczyny (córa i żona) tak chcą - dla mnie to o 2*C za gorąco i chodzę w krótkim rękawku. Mój ŚP dziadek mówił że nie ta ręka, więc teraz żonka wysiała i poczekamy, zobaczymy. Jak nie to giełda i... roślinka podlewana coca colą.
-
- Kontakt:
Dlaczego podlewane coca - colą ?