Śliwa Dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śliwa Dyskusje ogólne

Post »

Tak sobie patrzyłam na All.. i sprawdzałam śliwy kolumnowe, no i niespodzianka. Przy śliwie Fructa (nie ma takiej, jest Fruca) nazwa łacińska 'prunus laurocerasus' - a to jest nazwa laurowiśni ;:oj Przy innej 'prunus spinosa' czyli tarnina. Jeszcze inna 'prunus persica' czyli brzoskwinia a na załączonym zdjęciu paszportu 'prunus cerasifera' czyli ałycza. I to wszystko nasze swojskie śliwki czyli 'prunus domestica'. Słowotwórstwo naszych sprzedawców jest imponujące :;230
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tym portalu kupiłem właśnie kilka lat wstecz coś co miało być Węgierką Wangenheima, a okazało się czymś co rośnie silnie, kwitnie bardzo obficie, ale jest obcopylne, przez co owoców nie ma :? Mam kilka typów cóż to może być President, Lapotica, przeszczepiłem ją w tym roku, jak na razie czekam na efekty.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mojej babci rosną prawdopodobnie siewki wangenheima. Mi ona bardzo smakuje, prawie jak węgierka tylko większa i szybciej dojrzewa bo jakoś w sierpniu, wrześniu. Jedyne co to odrostów korzeniowych sporo. Jak będziesz chciał to mogę zorganizować jakąś sadzonkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”