MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Najlepsze pożytki dla murarek z https://katalogsumiagro.pl/murarka-ogro ... od-a-do-z/
Czy mniszek w sadzie (lub inne rośliny) może być chętniej odwiedzany przez murarkę niż rośliny sadownicze?
Murarka ogrodowa szczególnie preferuje kwiaty roślin z rodziny różowatych (Rosaceae), do której należy większość gatunków sadowniczych. Kwitnący w sadzie mniszek nie stanowi dla niej zatem tak silnego wabika, jak dla zbieraczek pszczoły miodnej. Natomiast dużym zagrożeniem dla efektywnego zapylania roślin sadowniczych przez murarkę ogrodową są rosnące w pobliżu rośliny wiatropylne, takie jak orzech włoski, topola czy dąb. Rośliny te mają bardzo dużą wydajność pyłkową, co powoduje że samice murarki się nimi interesują. Aby zmniejszyć wabiący wpływ roślin wiatropylnych, gniazda murarki należy ustawiać w odległości nie mniejszej niż 350 m od wiatropylnych roślin.
Czy mniszek w sadzie (lub inne rośliny) może być chętniej odwiedzany przez murarkę niż rośliny sadownicze?
Murarka ogrodowa szczególnie preferuje kwiaty roślin z rodziny różowatych (Rosaceae), do której należy większość gatunków sadowniczych. Kwitnący w sadzie mniszek nie stanowi dla niej zatem tak silnego wabika, jak dla zbieraczek pszczoły miodnej. Natomiast dużym zagrożeniem dla efektywnego zapylania roślin sadowniczych przez murarkę ogrodową są rosnące w pobliżu rośliny wiatropylne, takie jak orzech włoski, topola czy dąb. Rośliny te mają bardzo dużą wydajność pyłkową, co powoduje że samice murarki się nimi interesują. Aby zmniejszyć wabiący wpływ roślin wiatropylnych, gniazda murarki należy ustawiać w odległości nie mniejszej niż 350 m od wiatropylnych roślin.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 gru 2021, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro u ciebie śpią to jakim cudem będą u ciebie za tydzień na drzewach ? Czy nie znasz biologi murarek ?
Po lekkim ochłodzeniu mogą się wygryźć kilka dni później. Na razie widuję pojedyncze pszczółki zimujące w martwym drzewie i ziemi.
W ubiegłym roku przed Wielkanocą wygryzły się tylko chłopaki ogrodowej. Masowe wyloty były w czasie świąt. W Poniedziałek Wielkanocny (1 IV) kilka godzin zbierałem z szyb zabitych okien domku setki pszczółek z kokonów niewystawionych do ulików (połowa była wystawiona).
W ubiegłym roku przed Wielkanocą wygryzły się tylko chłopaki ogrodowej. Masowe wyloty były w czasie świąt. W Poniedziałek Wielkanocny (1 IV) kilka godzin zbierałem z szyb zabitych okien domku setki pszczółek z kokonów niewystawionych do ulików (połowa była wystawiona).
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Wroniarz,
Moje też jeszcze nie wychodzą. Ale w sumie mało co kwitnie, pierwsze kwiaty na jagodach nieśmiało się otwierają (no i dzikie ałycze chyba, ale przez ostatni tydzień wracałam do domu, jak już było ciemno i wychodziłam raniutko, to nie wiem, co się dzieje w sumie.
Czekając na pszczoły, dziś szykuję rurki - chcę sprawdzić, jak będą zasiedlane, więc dołożę do trzcinowych.
Rurki kupiłam te dłuższe, 24 cm i przecięłam na pół - zgodnie z tym, co tu pisaliście o przewadze rurek krótkich nad długimi

Moje też jeszcze nie wychodzą. Ale w sumie mało co kwitnie, pierwsze kwiaty na jagodach nieśmiało się otwierają (no i dzikie ałycze chyba, ale przez ostatni tydzień wracałam do domu, jak już było ciemno i wychodziłam raniutko, to nie wiem, co się dzieje w sumie.
Czekając na pszczoły, dziś szykuję rurki - chcę sprawdzić, jak będą zasiedlane, więc dołożę do trzcinowych.
Rurki kupiłam te dłuższe, 24 cm i przecięłam na pół - zgodnie z tym, co tu pisaliście o przewadze rurek krótkich nad długimi

Od kilku dni latają nisko ogrodowe z dziur w starym drzewie i w ziemi. Dziś pierwszy chłopak pływał w wiadrze kolo regału z pudełkami. Wygryzanie w ulikach nastąpi prawdopodobnie w najbliższych dniach i zbiegnie się w czasie z rozkwitaniem jagody kamczackiej. W ubiegłym roku jagody zakwitły wcześniej.
Rurki tnę na głębokość ulików, które mają mają wymiary 25x30cm i 25 wysokości. W tym roku jakaś masakra z rozdziobywaniem przez krukowate (a może i dzięcioła) próchniejących pni wyciętych drzew, które oddzielają ścieżki od upraw. Bidule, które nie pomieściły się w ulikach są wydziobywane.
Rurki tnę na głębokość ulików, które mają mają wymiary 25x30cm i 25 wysokości. W tym roku jakaś masakra z rozdziobywaniem przez krukowate (a może i dzięcioła) próchniejących pni wyciętych drzew, które oddzielają ścieżki od upraw. Bidule, które nie pomieściły się w ulikach są wydziobywane.
- dominikams
Biedaki, ale ptaki też chcą jeść. No i regulują liczbę pszczół.
U mnie dziś szaleństwo wygryzania rozpoczęte
Ten ruch i gwar pszczół jest bardzo relaksujący 
Widziałam też ogromną królową trzmielową na jagodach (zaczynają powoli kwitnienie).
U mnie dziś szaleństwo wygryzania rozpoczęte

Widziałam też ogromną królową trzmielową na jagodach (zaczynają powoli kwitnienie).
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie z owocowych dopiero zaczyna kwitnąć jagoda kamczacka. Ałyczom i innym śliwom brakuje jeszcze kilku dni do kwitnienia. Jednak nie jest źle, rogate zaczęły już znosić pyłek do rurek. Fajnie widać to na papierowych słomkach, których końcówki robią się żółte.
Zaskoczyło mnie, że rogate chętnie wykorzystują rurki z żylistka. W zeszłym sezonie zostały zapełnione dwa pęczki tych rurek. Niestety drewno jest twarde, więc ich nie łupałam. Z racji stosunkowo niewielkiej średnicy otworów (około 6-7 mm), byłam przekonana, że zapełniły je ogrodowe. Tymczasem z wielu rurek wygryzły się rogate i o zgrozo, zaczęły wykorzystywać rurki ponownie.
Zaskoczyło mnie, że rogate chętnie wykorzystują rurki z żylistka. W zeszłym sezonie zostały zapełnione dwa pęczki tych rurek. Niestety drewno jest twarde, więc ich nie łupałam. Z racji stosunkowo niewielkiej średnicy otworów (około 6-7 mm), byłam przekonana, że zapełniły je ogrodowe. Tymczasem z wielu rurek wygryzły się rogate i o zgrozo, zaczęły wykorzystywać rurki ponownie.
Pozdrawiam Lucyna
- dominikams
Lucynko, z jakich roślin rogate u ciebie korzystają?
W sumie pytanie do wszystkich osób, które mają rogate
W sumie pytanie do wszystkich osób, które mają rogate

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
U mnie dzisiaj po raz pierwszy pojawiły się murarki. Na razie chyba tylko samce.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Oj, i u mnie ruch jak w ulu
Brzęczenie pszczółek, buczenie trzmieli, latają jak małe odrzutowce.

Pozdrawiam! Gienia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rogate zaczęły od krokusów. Obecnie oblatują ostatnie kwitnące sztuki. Muszą je lubić, bo chce im się latać na koniec ogrodu do pojedynczych kwiatków, mimo, że mają co innego bliżej. Wierzby: u mnie Iwa i Mt. Aso. W tej chwili najwięcej ich na jagodach kamczackich, śliwach i dzikich ałyczach. Lubią też odwiedzać leśne wczesnowiosenne kwiaty, zwłaszcza zawilce gajowe. W zeszłym roku uwijały się na czereśniach, w tym roku czereśnie jeszcze nie kwitną.
W ostatnich dniach do rogatych dziewczynek dołączyły, licznie wygryzające się, ogrodowe chłopaki.
W ostatnich dniach do rogatych dziewczynek dołączyły, licznie wygryzające się, ogrodowe chłopaki.
Pozdrawiam Lucyna
- dominikams
Dzięki za wasze odpowiedzi 
Lucynko, pokażesz swoją Mount Aso?
U mnie większość ogrodowych chłopaków powygryzana. Mam nadzieję, że przy najbliższej fali ocieplenia ruszą dziewczyny.

Lucynko, pokażesz swoją Mount Aso?
U mnie większość ogrodowych chłopaków powygryzana. Mam nadzieję, że przy najbliższej fali ocieplenia ruszą dziewczyny.