Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Mam takie pytanie, czy komuś z Was ruszyły już tegoroczne szczepienia na czereśni?
U mnie jak na razie jeszcze czereśnie "stoją" jak zaczarowane. Tak sobie dla "sportu" założyłem kilka zrazów na znalezionych przypadkiem samosiejkach czereśni ptasiej. W sumie to "akcja ratunkowa" bo musiałem swego czasu zlikwidować czereśnię z jednego miejsca.Dałem ją do ogromnej kastry, w której ona się doskonale poczuła.Jednak ten stan nie może trwać wiecznie. Pobrałem z niej zrazy i przeszczepiłem na samosiejki, a gdyby się to udało, to wtedy mogę ją z tej kastry już zlikwidować. ;:224
Dlatego czekam na efekty tego szczepienia. ;:333
Witam, jestem Adam.
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Post »

Czereśnie od tygodnia stoją w miejscu od czasu szczepienia ale wiśnie niby pokazują chęci do życia a w tym samym czasie były szczepione
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czereśnia zrasta się w wyższej temperaturze, tak
gdzieś od 15', pąki też jej ruszają gdy poczują takie ciepełko.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Krasny pisze: 28 mar 2025, o 20:54 Szczepiłem w tym roku przez stosowanie. Przy owijaniu miejsca styku nie zostawiłem odkrytych pączków. Tych najniższych, naprzeciwległych do podkładki. Czy to może być durzy problem? Dzisiaj oglądałem swoje "dzieło" i na razie wygląda to chyba dobrze. Zrazy nie zeschły się i nie pomarszczyły, może nawet trochę nabrzmiały im pączki. Czy taki wybijający pęd nie uszkodzi miejsca szczepienia kiedy będzie próbował przebić się przez taśmę?
Kilka razy zwykłą folią spożywczą – owijam nią miejsca szczepień – zafoliowałem na podkładce uśpione oczka z którego roślina puściła pąki. Jedyne w czym przeszkadzało przykrycie folią oczka/pąka, to to że ten pąk przebił folię i dużo trudniej się to później odwijało.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Tylko, że ja owinąłem taśmą izolacyjną. Pęd może mieć problem, żeby przebić się przez tak gruby materiał. Wiem, że nie powinienem był tego robić, ale owijanie taśmami do szczepienia w ogóle mi nie szło. Nie chciały się zaciskać i non stop odwijały. Wkurzony wziąłem izolacyjną i trzeba powiedzieć, że poszło dużo łatwiej. Teraz pewnie będę miał przez to porażkę.
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30

Post »

Pączek pod taśmą nie jest istotnym. To nie okulizacja.
Nie będzie mógł to nie wyrośnie, i tyle. To że tnie się pod pąkiem to dla łatwiejszego zrostu. Wyrastać mają te ponad szczepieniem.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Jedno szczepienie moreli udało się wykonać w lutym, w marcu, gdy robiłem kolejne dwa, nie udało się, gdyż szczepy zamarły niedawno, szczepienia miałem zrobione w warunkach domowych, w doniczce była wsadzona podpędzona podkładka, a zraz siedział w lodówce, do momentu szczepienia. Morele zrobiłem sobie na siewce śliwki, wiem , że to nie jest idealna podkładka dla moreli. Ałycza też nie najlepsza. Trzeba będzie wysiać kilka pestek morelowych i szczepić na moreli w przyszłości.
Co do śliw, jabłoni, gruszki i kasztana, to na razie muszę czekać na efekty, za miesiąc będzie wszystko jasne, gdyż szczepienia są w warunkach polowych.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Dlaczego ałycza nie najlepsza? Podobnie jak brzoskwinia, morela również wykazuje opóźnioną niezgodność? W sierpniu zaokulizowałem dwie siewki ałyczy morelą, jedna już wykazuje oznaki życia, drugą poprawiłem w tamtym tygodniu przez stosowanie dla pewności. Wydaje mi się, że morela z której pobierałem zrazy właśnie na ałyczy była szczepiona.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Na ałyczy morela może wyłamać się w miejscu szczepienia jak odcięta :roll:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
ODPOWIEDZ