Kiedy wysiewałeś swoje papryki?

Co do pomidorów zgodzę się w 100%. Ale jeśli chodzi o paprykę, to mam duże wątpliwości dlatego, że papryka to roślina wieloletnia. Dodatkowo, papryka regeneruje się po cięciu - wypuszcza nowe gałęzie. Może być niedożywiona, "wybiegnięta", ale wystarczy przeprowadzić cięcie i posadzić do dobrej ziemi - powinna szybko odbić i wypuścić młode gałęzie.Saus21 pisze: ↑22 mar 2025, o 10:06Oczywiście, że jest coś takiego jak przerośnięta rozsada. Przerośnięta rozsada to rozsada niedożywiona, zbierająca się do kwitnięcia przed możliwością rozwoju i stymulacji korzenia w miejscu docelowym. Powiem więcej, uprawa wysiana w 'punkt' daje stabilniejsze plony, mniejsze ryzyko chorób i lepsza jakość owocu/warzywa. Od siebie dodam tylko tyle, że kilka set roślin odmiany Kaptur zostało wysianych tydzień temuprzemek1136 pisze: ↑20 mar 2025, o 09:23 I tego się trzymajmy! Wcale nie oczekuję, że każdy będzie się stosował do zaleceń. To Wasze rośliny i róbcie z nimi co chcecie. Mam już swoje lata i nie muszę już niczego udowadniać. Bardzo się cieszę, że nie ma czegoś takiego jak "przerośnięta rozsada". Już mi Robert wytłumaczył, że moje rady są dobre dla początkujących a nie takich jak Wy wyjadaczy. Powodzenia w uprawie nieprzerośniętych rozsad.. Na spróbowanie 100sztuk CRIPTONIO RZ - zobaczymy czy faktycznie taka rewelacja pod grunt. Papryka i pomidor wysiana nie za wcześnie nie wybiega, szybciej się aklimatyzuje- zresztą jak wszystkie rośliny. Ale każdy robi jak uważa. Dobrym przykładem jest uprawa kukurydzy- często siana dwa tygodnie później jest lepsza i z większym wigorem od tej posianej wcześniej.
Ta papryka chyba zdziczała.Grimalkin pisze: ↑2 kwie 2025, o 20:08 Cześć![]()
Podpowiedzcie proszę, co może powodować rozdwajanie się liści papryki? To jakieś choróbsko, szkodnik czy po prostu brak składników?
Jest to papryka przezimowana, w sumie nie robiłam z nią na razie nic poza przycięciem czubka, bo miała brzydkie stare "gałązki". Wypuściła nowe listki, część listków wygląda normalnie, ale kilka jest rozdwojonych. Szukanie w google mi nie pomogło. Załączam foto.
![]()