Po zimie strasznie mi zmarniały tuje, przerzedziły się i najgorsze ze od dołu tak ze 40cm praktycznie nie mają gałęzi.
Kiedyś nigdy nie było widać tego murku za nimi.
O dziwo tak sie stało na dwóch z trzech rogów działki - do porównania zdjecia tam gdzie jest kiepsko i gdzie jest lepiej...
Kiedys w domu tymi tujami opiekowała sie inna osoba ja od 2 lat nic nie robiłem z nimi tylko przycinałem.
Pewnie mój bład, ze nie dawałem nawozów itp.
W ub weekend podsypałem nawozem do tui (jak mi poradzono w ogrodniczym).
Podlewam co dzien/ dwa wieczorem jeżeli nie pada
Czy coś jeszcze mogę zrobić aby odbiły i zagęściły się na dole ?
Co jeszcze sie zmieniło to ze mam teraz jeszcze małego pieska (shitzu) który lubi biegac pod tujami.
Nie zauważyłem aby podsikiwał. Czy jest mozliwe ze on te gałązki jakoś wyłamuje / czy inaczej im szkodzi ?
(Troche bym nie chciał, ale jak bardzo trzeba to mogę jakiś płotek postawić...)
https://imagizer.imageshack.com/img922/325/2Nt5fr.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/948/N8rMXF.jpg
Zdjęcia były za duże, patrz Regulamin FO, zamieniłam je na linki. Pozdrawiam, Madziagos
Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
Tuje brabant cięcie
Witam posadziłem 160szt tuji brabant i zastanawiam się jak formować tuje od małego żeby nie było w przyszłości z nimi problemów. Większość tuji posiada pień główny od którego odchodzą drobne gałązki ale mamy parę sztuk które już od samego dołu lub od połowy są rozwidlone i posiadają 2-3 grube pnie. Przycinać je tak żeby miały tylko jeden pień prowadzący czy zostawić tak jak są?
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja / żywotnik Brabant - cięcie i pielęgnacja
Wydaje mi się, że prędzej czy później każda się rozwidli. Może zrobiłem błąd, ale nic nie robiłem. Gdy już osiągnęły pożądaną wysokość, zacząłem ciąć im czubki, a te rozwidlone gałęzie związałem ze sobą luźno taśmą, żeby nie odchylały się na zewnątrz pod ciężarem śniegu. W końcu na tyle zgrubieją, że nawet śnieg ich nie rozchyli, a plastikowa taśma do tego czasu ulegnie degradacji od słońca.